• BIST 9903.93
  • Altın 2869.332
  • Dolar 34.1109
  • Euro 38.1575
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 32 °C
  • Ankara 31 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 

KKTC 26.KURULUŞ YILINI KUTLUYOR

KKTC 26.KURULUŞ YILINI KUTLUYOR
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, 450 yıllık geçmişin son 50 yılında mücadelelerle dolu bir devletleşme süreci yaşadık.

TURİZMİN SESİ


Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı bir çözü m bulunması için "çok yoğun, ama temkinli" bir uğraş verdiklerini belirterek, Kıbrıs Rum tarafıyla sürdürdükleri görüşmelerde sürecin hızla ilerlemesi için çalışan ve çözüme ilgi gösterenleri katkı koymaya teşvik eden bir strateji izlediklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Talat, KKTC'nin 26. kuruluş yıl dönümü törenlerinde, bütün dünya ve özellikle de Kıbrıs Rum tarafını, Kıbrıs Türk halkının 450 yıllık kendi kendini yönetme iktidarına saygılı olmaya çağırdı. Lefkoşa Dr. Fazıl Küçük Bulvarı'nda düzenlenen geçit töreninde konuşan Talat, Kıbrıs Türk halkının kendi kendini yönetmesinin somut ifadesi olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin yeni bir yıl dönümünü daha kutladıklarını belirtti, Türkiye ve diğer ülkelerden gelen konuklara teşekkür etti.

Kıbrıs'ta var olma sürecinin 438. yılında olunduklarına işaret ederek, bunun çok önemli olduğunu belirten Talat, bunu anlamayanlar olduğunu ve anlatmak gerektiğini ifade ederek, şöyle devam etti: "Bildiği halde bilmezden gelenler var. Öğretmek gerek. Kıbrıs'ın sahiplerinden olduğumuz gerçeğini bile bile reddeden ve ırkçı, şoven söylemlerle hala daha bizleri yok sayanlar varsa onlara da bir kez daha hatırlatmak gerek. Kıbrıs bizim anayurdumuz. Toprağına kanımızı, terimizi katıp yaşamımızı sürdürdüğümüz vatanımız.

Zamanı gelince bizi terk edip giden atalarımızın bedenlerini toprağına huzurla yatırdığımız yurdumuz. Dünyanın neresinde olursak olalım, en ufacık derdi ile yanıp tutuştuğumuz, kederi ile dertlenip sevinçleri ile mutlandığımız Kıbrıs'ımız. Bu vatan hepimizin. Onu yüceltmek, kendimize hedef çizdiğimiz gelişmiş dünya ülkelerinin seviyesine çıkarmak birincil mücadelemiz.Dünyada yaşam sürdükçe biz Kıbrıslı Türkler de var olmaya devam edeceğiz. Ve Kıbrıs'ımızı, asırlardır olduğu gibi yüceltmeye hep devam edeceğiz. Hiç bir güç ve niyet bizi bu topraklardan söküp atamayacak. Bu özel günümüzde bu konudaki irademizi bir kez daha vurgulamak istedim." 450 yıllık geçmişin son 50 yılında mücadelelerle dolu bir devletleşme süreci yaşadıklarını belirten Talat, "1963'te oluşmaya başlayan devletimiz, 1974'ten beridir güvenli bir huzurla yepyeni bir boyuta taşındı. 1975 Federe Devletimizin arkasından bugün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin kuruluşunu kutluyoruz.

Bugün, KKTC'yi daha güçlü ve başarılı bir konuma ilerletebilmek ve halkına layık olduğu demokratik ve çağdaş yaşamı sürekli kı lmak için verdiğimiz uğraşları, yönetim erki olarak bir kez daha gözden geçirerek kendimize hedef seçtiğimiz gelişmiş dünya ülkeleri seviyesine çıkma çabalarımı zı yoğunlaştırmalıyız" dedi. Kıbrıslı Türklerin, kendi kendini yönetme gücüne, becerisine ve iktidarına sahip olduğunu, Kıbrıs sorunu başta olmak üzere karşı karşı ya bulunduğu sorunların çözümlenmesini başarma yetisine haiz olduğunu bütün d ünyaya gösterdiğini kaydeden Talat, KKTC'nin, kuruluş bildirgesinde yer alan, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ilanı, iki eşit halk arasında ortaklığın bir federasyon çatısı altında yeniden kurulmasını engellemez" ifadelerine vurgu yaptı.

Talat, "Yani, sevgili kardeşlerim, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, daha kuruluş zamanındaki bildirgesinde, federal bir ortaklık içerisinde iki siyasi eşit halkı, yani Kıbrıs'ın doğal sahipleri olan Kıbrıslı Tü rkler ve Kıbrıslı Rumları 1974'ten sonra oluşturdukları kendilerine ait yönetim mekanizmaları kanalıyla birleştirmeyi öngörerek, bir ayrılık veya kavga projesi değil; bir uzlaşı ve barış aracı olmayı hedeflemişti" dedi Cumhurbaşkanı Talat, KKTC'nin kuruluş yıl dönümünde, Kı brıslı Rum muhataplarına, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kuruluş bildirgesindeki iyi niyet mesajını bir kez daha hatırlatarak, "Kıbrıs Türk halkı, bu güzel adayı sizinle paylaşmaya hazırdır. Gelin, çözüm çabalarımıza siz de katkı koyun; güzel adamızın bir dostluk ve işbirliği adası olmasını engellemeyin" diye seslendi.

KKTC'nin ulaştığı konumun, Türkiye'nin desteğiyle, yıllar öncesine göre çok daha yüksek, gururlanılacak bir konum olduğunu ifade eden Talat, "Ancak hala daha dünyaca tanınan, gelişmiş uluslararası ilişkilere sahip, 21. yüzyılın ö lçütlerinde kabul gören bir devlete sahip olmak için verdiğimiz uğraşların karşılığını alamamış olmak bizi üzüyor ve sıkıyor. Biliyorum, ancak bu burukluğu yıkıp bu konuda verdiğimiz uğraşları sürdürmek zorundayız" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Talat, "KKTC yurttaşlarının çözüm istencinden güç alarak, Türkiye tarafından da aktif destek gören iki kesimli, iki toplumlu iki halkın siyasi eşitliğine ve iki Kurucu Devletin eşit statüsüne dayanan yeni bir ortaklık çözümüne ulaşma çabası içinde olduklarını" belirtti. Kıbrıs Türk halkının, Atatürk ilke ve devrimlerini hiçbir baskı altında kalmadan, tamamen kendi istenciyle gönüllü olarak uygulamaya koyduğunu, Atatürk'ün modernleşme hedeflerini her zaman gönülden desteklemiş ilerici bir halk olduğunu anlatan Talat, "Bütün dünya, bu yüce önderin erdemlerine hayranken, biz onun, halkının hakları için gözünü budaktan sakınmayan sava şçı niteliği kadar, halkını huzura ve refaha kavuşturmak için düşmanları ile uzlaşmayı beceren karakterini de kendimize rehber edindik" dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Kıbrıs sorununu çözüme kavuşturma mücadelesinde halkın temel haklarından ödün vermeden, Kıbrıslı Rum muhataplarıyla uzlaşmayı becerebileceklerine inandıklarınız ve bu inançla görüşme sürecini kararlı bir şekilde sürdürdüklerini söyledi.
Talat, özetle şöyle devam etti: "Kıbrıslı Türkler olarak, Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı bir çözüm bulunması için gerçekten çok yoğun, ama temkinli bir uğraş veriyoruz. Kıbrıslı Rum muhataplarımızla sürdürdüğümüz görüşmelerde, sürecin hı zla ilerlemesi için çalışan ve çözüme ilgi gösterenleri katkı koymaya teşvik eden bir strateji izliyoruz.

Böylesine aktif bir politika izlememizin başlıca nedeni Kıbrıs Türk halkının çözüme olan ihtiyacıdır. Ne var ki, Kıbrıs sorununa çözüm bulunmasının bütün insanlığın yararına olduğunu da biliyoruz. Çözüm, bizim insanlığa yapabileceğimiz en büyük katkıdır." Günümüzde, dünyanın en büyük sorunu haline gelen kü ltürler arası çatışmaları, yepyeni bir kültürler arası dostluğa dönüştü rme projesine Kıbrıs'tan başlayabiliriz." Türkiye Cumhuriyeti'nin bölge ve dünyada artan itibarını ve gücünü gururla izlediklerini belirten Talat, şunları kaydetti: "Türkiye'nin, gücünü ve itibarını başkalarına düşmanlık yapmak için değil, dostluk ve işbirliği için kullanmasını hayranlıkla takip etmekteyiz.

Çözüm yanlısı politikamızın kazandığı destek, Tü rkiye'nin uluslararası alanda artan itibarı ve gücüyle birleşince, Kıbrıs Rum tarafını çözüme zorlayacak yeni bir konjonktür, eskisinden farklı bir uluslararası durum gelişiyor. Bugün artık, Türkiye ile birlikte, uluslararası konjonktürü etkiler ve kendi lehimize olacak şekilde dönüştürür duruma geldik." Talat, "Türkiye'nin ve bizim uluslararası ilişkilerimizin son beş yılda izlediği seyir, uluslararası alanda etkili olmak isteyenlerin alması gereken veya bundan sonraki tutumumuzun ne olması gerektiğini anlatan derslerle doludur" dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21