TURİZMİN SESİ
2010 yılı Kibyra antik kenti kazı çalışmaları, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Şükrü Özüdoğru başkanlığında; Yrd. Doç. Dr. F. Eray Dökü, Yrd. Doç. Dr. Gülşen Dikbaş, Arş. Gör. Hüseyin Metin, Arş. Gör. Mesut Can Kaya, Arş. Gör. Düzgün Tarkan, Arkeolog Cemgil Öztürker, Arkeolog Mustafa Şimşek, Arkeolog Arzu Metin, Arkeolog Şaban Ayhan ve Eski Çağ Tarihçisi İsmail Baytak'dan oluşan Bilim Heyeti tarafından; İTÜ Mimarlık Bölümünden Işıl Akgül ve Nurdan Gürlesin, farklı Üniversitelerden yirmi stajyer öğrenci, uzman Restoratörler Şerife Çelik ve Yeşim Yaman ve dört taşçı ustası ve de Gölhisar ve Yusufça ilçelerinden yaklaşık 40 işçinin katılımı ile oluşan 80 kişilik bir ekibin özverili çalışmaları neticesinde Temmuz-Kasım ayları arasında (yaklaşık dört ay) gerçekleştirilmiştir.
Kibyra kazı çalışmaları, Bakanlığımızın ayırdığı ödenek haricinde, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörlüğü, Gölhisar Kaymakamlığı ve özellikle de Gölhisar Belediyesi'nin değerli katkılarıyla tamamlanmıştır. Bu bağlamda, tüm yetkili ve ilgililere şükran ve teşekkürlerimizi sunarız.
2010 yılı kazı çalışmaları, Stadion ve Agora (Çarşı-Pazar yeri) yapılarında gerçekleştirilmiştir. Stadion yapısında, doğu oturma sıralarının arka bölümünün bir kısmı açılmış; bu görkemli yapının izleyici kapasitesi ve planlanmasına yönelik önemli bilgiler elde edilmiştir. Buna göre yapının doğu oturma sıralarının güney uçta, iki katlı ve birbirlerine kemerlerle bağlanmış payeler vasıtasıyla (aynen batı tarafta olduğu gibi) 21 sıraya yükseltildiği belirlenmiş ve yapının izleyici kapasitesinin on bin olduğu kesinlik kazanmıştır.
Agora'da süren çalışmalarda ise, kentin ana caddelerinin kesiştiği kavşak ve bu noktadan itibaren ve kuzey-güney doğrultusunda uzanan sütunlu bir cadde'nin yaklaşık 40 metrelik bölümü açığa çıkarılmıştır. Ayrıca söz konusu caddenin doğu kenarında tabanları ince tuğla plakalardan yapılmış bir tür mozaik döşem ile bitkisel resimlerle süslü dört adet dükkân bulunmuştur. Yılın en önemli verilerinden biri de bu caddenin batı kenarında ortaya çıkarılmıştır. Burada birbirlerine kireç harç ile tutturulmuş ve beş sıra halinde uzanan bir içme suyu dağıtım şebekesi gün yüzüne çıkarılmıştır. Yine bu alanın güney bitiminde, cadde taşları altından doğu yönde devam eden bir kanalizasyon sistemi bulunmuştur. Önümüzdeki kazı sezonunda bu görkemli kenti gün yüzüne çıkarmak için kazı çalışmalarına tüm hızıyla devam edilecektir. Bitirirken, Kibyra kazılarında bu denli kısa bir sürede böylesine uzun bir yol kat etmemizdeki etkenlerin başında gelen değerli Gölhisar halkına ve esnafına yakın ilgileri ve de yardımlarından dolayı teşekkürlerimizi sunar; sahip oldukları bu eşsiz antik kentin korunmasında da özverili yardımlarının artarak devam etmesini temenni ederiz
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.