• BIST 9355.86
  • Altın 2837.382
  • Dolar 34.4229
  • Euro 36.2785
  • İzmir 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Antalya 25 °C
  • Ankara 18 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

KEMPİNSKİ HOTEL BARBOROS BAY'IN GENÇ BAŞARILI YÖNETİCİSİ

KEMPİNSKİ HOTEL BARBOROS BAY'IN GENÇ BAŞARILI YÖNETİCİSİ
Zengin tarihi dokusuyla ünlü Bodrum'un Barbaros Koyu'nda bulunan Kempinski Hotel Barbaros Bay,ın Ekim 2007 de göreve başlayan genç ve başarılı yöneticisi.

Turizmin Sesi-Derya Duysak


Bonn doğumlu 36 yaşındaki Ludwig, kariyerine Koenigswinter'deki Maritim Hotel'de aşçı olarak başladı. 8 yıl boyunca Almanya ve İsviçre'deki birçok ünlü otel ve restoranda aşçılık yapan Ludwig, daha sonra Patenkirchen-Garmisch'deki Hotel and Catering Management College'a devam etti.

Sonrasında Maritim proArte Hotel Berlin'de Müdür Yardımcısı olarak göreve başlayan Ludwig, burada Oda Servisleri, Ziyafet, Etkinlik Satışı bölümlerinde çalıştıktan sonra, Yiyecek ve İçecek Müdürlüğü pozisyonuna terfi etti.



Ardından Düsseldorf'daki Arabella Starwood Airport Hotel'de Yiyecek ve İçecek Müdürü olarak göreve başlayan Ludwig, 2003 yılında Kempinski ailesine katıldı. Yiyecek ve İçecek Müdürü olarak Kempinski Hotel Atlantic Hamburg'da göreve başlayan Ludwig, 2005 yılında Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak atandı.

Oradan Rusya'ya gönderilen Ludwig, Hotel Baltschug Kempinski Moscow Otel Müdürü olarak görev yaptı. Buradaki görevinin ardından Ludwig Kempinski Hotel Barbaros Bay Genel Müdürü olarak Bodrum'a geldi.

Ludwig; 10 yaşındayken hedefim çok ünlü bir şef olmaktı. Mutfakta yemek yaparken anneme yardım ederdim. 15 yaşındayken Bonn'a yakın küçük bir restoranda çırak olarak çalışmaya başladım. İlk yönetici şeflik deneyimini burada yaşadım. 3 yıl sonra Steinberger Grand Hotel Petersber'e geçtim. Buradaki stajımdan sonra şefliğe terfi ettim.

"Hedefim, dünyanın en ünlü şeflerinden biri olmaktı. Kendi yemek yapma stilimi oluşturmak, yemek kitapları çıkarmak, bu sektörün gelişmesine katkıda bulunmak tek istediğim şeydi. Daha sonra " İsviçre'deki en ünlü resort otellerden biri olan Grand Hotel Bürgenstock'un mutfağında çalışmaya başladım. Ünlü şef Armin Amrein buradaydı ve ben Amrein'in mutfağında iki sezon çalıştım.

İsviçre'nin en iyi 5 restoranından birini içinde barındıran Rheinhotel Fischerzinft de çalıştım. Avrupa ve Asya mutfaklarını bir araya getiren, füzyon mutfağının mucitlerinden olan Andr Jaeger'in sahibi ve yönetici şefi olduğu bu yerde, 1994-1995'te Chef Saucier olarak çalıştım Kariyer hedefim değişmeye başlamıştı.

 "Tamam, dedim, artık yemek pişirmekten farklı şeylere ihtiyacım var." Kendinimi yönetim, liderlik, strateji gibi konularda geliştirmeye karar vermiştim, 1995'te Bavyera'daki Garmisch Patenkichen'de bulunan Otel ve Catering Yönetimi Koleji'ne katıldım. Hedefimde artık ünlü bir şef olmak değil, 5 yıldızlı bir otelin genel müdürü olmak vardı. 1997 yılında okulumu bitirdim.

Genel müdür olmak için Odalar, yiyecek içecek, pazarlama gibi operasyon bölümlerinde çalışmam gerekliydi. Odalar bölümünden başlamaya karar verdim. Maritim Otel zincirinin Bonn'a yakın küçük bir otelinde önce odalar bölümünde görev yaptım, ardından resepsiyonist ve önbüro müdürü olarak çalıştım. Maritim proArte Hotel Berlin'e geçtim.



3 yıl çalıştığım bu otelde ziyafet satışları, önofis, rezervasyonlar ve satışta görev aldıktan sonra 2002 yılında Yiyecek ve İçecek Müdürü olarak, ilk departman şefliği görevimi üstlendim. Sonra genel müdür yardımcılığına yükseldim derken bir gün Düsseldorf'taki ArabellaSheraton Airport Hotel'in genel müdürü aradı, onlara katılıp yiyecek içecek konseptlerini oluşturmamı ve yiyecek içecek departmanını yönetmemi istedi. Tamam, dedim, bu benim uluslararası otel işine adım atmamın yolu."

Burada geçirdiği bir yılın ardından, Kempinski zincirinin Hamburg'daki halkası olan Atlantic Oteli'nden teklif aldım. Bu otelin önemli özelliklerinden biri, sorumluluğun tamamen çalışanlarda olmasıydı. Kurduğumuz catering departmanı ilk yıl 1 milyon euro ciroya ulaştı. İkinci yıl bu ciro yüzde 50 arttı, iki yıl sonunda 2 milyon euro'ya ulaştı.

Bu durum genel müdürden sonra en yetkili kişi olan yönetici yardımcılığına atanmamı sağladı. Ekim 2006'da Rusya'ya, Hotel Baltschug Kempinski Moscow'un yöneticisi olarak olarak atandım. Buradaki deneyimim, hem yabancı bir ülkede ayakta kalmayı, hem de "Rusya ve Avrupa'nın birbirinden tamamen farklı iki dünya" olduğunu öğrenmemi sağlamasıydı.

"Benim yönetim tarzım, önce insanları geliştirmek, sonra onların ürünleri geliştirmelerine fırsat vermek. Ben buna inanıyorum. Takımlarınızı eğitir, güçlendirir ve cesaretlendirirseniz; gelişir ve her alanda projeler üretirler. Bu nedenle Almanya'da birlikte çalıştığım insanlar strateji ve bütçe konularına hakimdiler. Standartları sistemin içinde öğrenir ve gelişirsiniz.

Rusya'da bu yok. Okullar var ama onlar da gerekli insanları yetiştirmede yeterli değil. Yetiştirdiğiniz insanların birçoğu da, bu benim yapabileceğim bir iş değilmiş, diyerek ayrılabiliyorlar. Ruslar çok hırslı insanlar. Bir şey öğrenirlerse, kısa sürede yükselmeyi istiyorlar. Ama sistem buna uygun değil. Bir de, arkadaş ilişkilerinde çok verici olan Ruslar, iş hayatında çok farklı olabiliyorlar.

Bugün 10 yıl önce belirlediğim 5 yıldızlı uluslararası bir otelin genel müdürü olma" hedefimi gerçekleştirme imkanına sahip oldum, çok şanslıyım. Hamburg'da görevli olduğum 2005 yılında ilk kez tatil için Kempinski Hotel Barbaros Bay Bodrum'a gelmiştim.

Otelin açılışından 1 ay sonraydı . Henüz eksikler vardı otelde, SPA açık değildi, etrafta hiç çiçek yoktu mesela. Ama yine de çok güzeldi. Kız arkadaşıma, bu harika otelin genel müdürü dünyadaki en şanslı insanlardan biri olmalı, dedim." Türkler çok misafirperverler ve oldukça güleryüzlüler. Türkiye'de kış sezonu için çalışmalarımızın bizi zorlayacağını düşünüyorum. Bodrum'da sezonun sadece 3 ay olmadığına insanları ikna edebilmek bir zor.


Moskova'daki Kempinski'de otel müdürlüğü görevini başarıyla yerine getiren 36 yaşındaki Axel Ludwig, turizm sektörü ve otelcilik deneyimlerini Kempinski Bodrum'a taşımaya devam ediyor. Zengin tarihi dokusuyla ünlü Bodrum'un Barbaros Koyu'nda Ege Denizi'nin eşsiz manzarası eşliğinde, ödül kazanmış mimari tasarımı ile Kempinski Hotel Barbaros Bay Bodrum, kişisel özgürlüklerinden ödün vermeden konfor ve rahatlık içerisinde tatil yapmayı amaçlayanlar için yegane kaçış mekanı.

Her biri 200m2 ve özel girişi bulunan 2 presidential suit, 11 junior suit, 12 tek kişilik suit ve deniz manzaralı 148 lüks odasında misafirlerini ağırlıyor. Misafirler aynı zamanda otel bünyesinde bulunan dünyaca ünlü spa merkezi Six Senses Spa ile lüks içinde yenilenme imkanı da buluyor.

Kempinski Hotel Barbaros Bay Bodrum, özel balkon veya teraslı 173 süit ve odası ile muhteşem bir Ege Denizi manzarası sunmaktadır.

5 yıldızlı servis kalitesi ile, evinizdeki sıcaklığı ve rahatlığını Kempinski Hotel Barbaros Bay'da yaşayacaksınız.


KEMPİNSKI HOTEL BARBAROS BAY BODRUM
Kızılağaç Koyu Gerenkuyu Mevkii
Yalıçiftlik - Bodrum
sales@[email protected]
Tel: +90 252 311-0303

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21