• BIST 9237.96
  • Altın 2947.706
  • Dolar 34.3538
  • Euro 36.7108
  • İzmir 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Antalya 25 °C
  • Ankara 18 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

KEMER SU ALTI GÜZELLİĞİ

KEMER SU ALTI GÜZELLİĞİ
Antalya'nın turistik ilçesi Kemer, su altı turizmi çerçevesinde her yıl yaklaşık 25 bin turisti ağırlıyor

TURİZMİN SESİ


Bu oldukça ciddi bir rakam. Bölgede yaklaşık 100 dalış okulu bulunuyor.Birinci Dünya Savaşı sırasında 1917'de Türk subayı Mustafa Ertuğrul tarafından topla batırılan "Paris 2" adlı Fransız gemisinin bulunduğu batık dalış turlarının en ilginci olarak göze batıyor. Bu batık yerli ve yabancı çok sayıda dalış meraklısının gözdeleri arasında yer alıyor. Son yıllara kadar özellikle Avrupa'lı turistlerin çoğunlukla daldıkları Kemer'de artık Ruslar bu güzelliği keşfetmek için dalmaya başladı. Yani daha önce Almanlar'da olan dalış liderliğini artık Ruslar aldı. Ülkemizin en çok dalış okullarının bulunduğu bu dünyaca ünlü turistik beldemiz, bünyesinde çeşitli dalış alternatiflerini de bulunduruyor.

Dünyanın en önemli batıkları arasında gösterilen ve Park Kemer Marina açıklarında 33 metre kumluk dipte yatan Paris 2 Batığı, her dalıcının ziyaret etmesi gereken bir batık olarak gösteriliyor. Buraya gelen ve dalan meraklılar için , yine Antalya liman girişinde bulunan Fransız askeri nakliye gemisi de denizin dibinde onlar için bir alternatif oluşturuyor. Gemi 20-32 metre derinliklerde dalış yapanların gözlerini kamaştırıyor. Ayrıca Üç Adalar ise mağaraları ile dikkat çekiyor. Ayrıca 3 yıl önce yıl Kiriş Koyunda oluşturulan Su altı sergisi de bunların yanında dalıcılar için iyi bir alternatif. Ancak bunlar arasında Kemer Marinası açıklarında 33 metre kumluk dipte yatan Paris Batığı, her dalıcının ziyaret etmesi gereken bir batık olarak nitelendiriliyor.

Dünyada 100 dalış bölgesinden birisi olarak gösterilen ve 1.Dünya Savaşı sırasında batırılan Paris 2 savaş gemisi enkazı Kemer Marinası açıklarında 33.mt. derinlikte bulunuyor.. Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul komutasındaki Topçu Bataryası tarafından 13 Aralık 1917 tarihinde batırılan Paris 2 gemisinin boyu 50 mt. Eni 8 mt. Ve ağırlığı 551 groston. Gemi 6 adet uçaksavar topuna ve 2 torpil kovanına sahipmiş. Paris 2 batığı 1995 yılında keşfedildikten sonra, dalgıçların ve su altı fotoğrafçılarının ilgi odağı haline geldi.2 yıldan bu yana Üniversiteli su altı topluluğu üyeleri “Paris 2 Dalış Şenliği” gerçekleştiriyor. Ancak bu batığın Su altı turizmi için yeterince yararlanıldığını açıkçası ben hiç düşünmüyorum.

Bu arada yine Üçadalar bölgesinde Sahil Güvenlik Komutanlığından alınan Münfesih SG 120 gemisi de batırılarak, dalış meraklıları için farklı bir alternatif oluşturuldu.Bakın GATAB ve Tekirova Belediye Başkanı Yusuf Üras,bu proje için ne diyor, "Üç Adalar Antalya'da doğal resif özellikli dalış bölgesi olarak kullanılabilecek en doğu nokta. Böyle olunca da Üç Adalar sadece Kemer için değil tüm Antalya için de büyük bir önemi var. Tatil için Antalya'yı tercih edenler, dalmak için de Kemer'e ve Tekirova'ya geliyor. Bu nedenle bu gemiyi burada batırdık ve böylece de Turizmin çeşitlendirmesi konusunda çok önemli bir adım attık." Diyor.

Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül, Kemer'in su altı zenginliği ile her zaman önde olduğunu ve bunu da en iyi şekilde turizm adına kullanacaklarını belirtiyor. Gül, “ Kemerimiz doğal güzellikleri ile dünyada turizmde marka olmuş, bünyesinde çeşitli turizm alternatifleri ile gelen konuklarını her zaman en iyi şekilde ağırlamaktadır. Bu alternatiflerin bir tanesi de dalış turizmidir. Bölgemiz, dalış yapacak meraklılar için çok uygun bir bölge olup, 100 ü aşkın dalış okulu ile de meraklılarına seslenmektedir. Bölgemizde üç adalar ve dünyada 100 önemli görülmesi gereken batıktan biri sayılan “Paris2 “batığı da Kemer'de bulunmaktadır. Bu batığa tüm yıl boyunca binlerce dalış meraklısı dalmaktadır. Sualtı turizminin gelişmesi için Kemer Beldiyesi olarak her zaman her türlü desteğe varız.” Diyor.

Bilinçsiz avlanma balıkları yok ediyor…
Bu arada tüm bunların yanı sıra ,Tekirova açıklarındaki Üç Adalar çeşitli dalış türlerini gerçekleştirilebildiği bir bölge olarak göze batıyor. Bölgenin zengin bir dalış noktası olan kanyonda iri vatozlar ve her çeşit balık görülebilirken, Üç adalar, Mağara dalışı için de ideal bir bölge durumunda. Burada dalış eğitmenliği yapanların gözlerinden kaçmayan bir gerçek var. Bölgede gezen çok sayıda balık bilinçsiz avlanma neticesinde yok olmuş. Dalanlar artık bu balıkları göremiyorlarmış. Burada Ağustos ve eylül aylarında, orkinos sürüleriyle karşılaşıldığı gibi fok balığına da rastlanabiliyormuş. Yine bu sular makro ve gece fotoğrafçılığı için harika bir görüntü verirken, dalış yapanlar kıyı sularda yunuslarla da her an karşılaşabiliyorlar.

Kemer'in su altı zenginliği konusunda açıklamalarda bulunan dalış eğitmeni eğitmenleri Kemer'in su altını şansını yeterince tam olarak kullanamadığı görüşünde birleşiyor ve bu konuda daha çok tanıtım yapılmasının gerekliliğini bizlere iletiyorlar. Bakın Dalış eğitmenleri bu konuda neler söylüyor: “ Kemer bölgesi su altı zenginliği konusunda çok zengin bir bölge. Yabancılar genelde dalış için Kızıldeniz'i ya da diğer ülkeleri tercih ediyor. Oysa ki Kemer bölgesi oralardan çok daha zengin. Gerekli tanıtımların yapılması halinde Kemer su altı konusunda büyük bir patlama yapabilir. Zaten dalmak için cazip olan Kemer bölgesi, çeşitli dalış alternatifleri ile hep önde.”

Eğer sizde bu güzellikleri yaşamak istiyorsanız yapacağınız iş çok kolay. Kemer'de bulunan Dalış okullarına başvuruyorsunuz. Daha önce daldıysanız ve belgeniz varsa ekipmanlar dahil 25-30 Euro arasında değişen bir rakamla bu güzellikleri keşfedebilirsiniz. Ayrıca hiç dalmayanlar için 2.5 - 3 günlük kurslar var. Bunlar arasında 8-9-10-11 yaşındaki çocuklar için verilen kurslar ortalama 100 Euro civarlarında iken büyükler için ise bu kurslar 200 Euro civarında..

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21