• BIST 9940.91
  • Altın 3017.632
  • Dolar 35.386
  • Euro 36.5366
  • İzmir 8 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Antalya 8 °C
  • Ankara 6 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

KAYISIDAN YILLIK 400 MİLYON $ GELİR

KAYISIDAN YILLIK 400 MİLYON $ GELİR
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır,Malatya turizm kenti haline getirilmesi yolundaki tanıtım çalışmalarımızı sürdürüyoruz

TURİZMİN SESİ


Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, kayısımızın ekonomimize katkısı yıllık 400 milyon dolar. Bu rakamın daha yukarılara çıkması mümkün bu da tanıtımla olabilir.

BELEDİYE BAŞKANI AHMET ÇAKIR'A ZİYARET
Malatya Valiliği, Malatya Belediyesi ve Ziraat Odası tarafından düzenlenen “Kayısı” konulu konferansa katılmak üzere Malatya'ya gelen TÜYAP Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Ünal, beraberinde Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAF) Başkanı  Yalçın Manav, İl Kültür ve Turizm Müdürü Derviş Özbay  ile birlikte Belediye Başkanı Ahmet Çakır'ı ziyaret ettiler TÜYAP Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Ünal, 32 senedir fuarlarla ve çeşitli organizasyonlarla, yeni teknolojilerle iç içe olduğunu, bilgi birikimini ve yeni teknolojik uygulamalarının kayısı üzerindeki olumlu etkileşimlerini anlatacağım

TÜYAP Başkanı Ünal, “Kayısının Malatya'ya sağladığı katma değer 400 milyon dolar. Bu rakam yurt dışına çıktıktan sonra 3 milyar doları bulmaktadır. Niyetimiz kayısıda elde edilebilir bu katma değerden Malatya ve Malatyalıların daha fazla yararlanabilmelerini sağlamak. Kayısı ağacının korunmasından, ürünün yetiştirilip pazarlanmasına, sanayi ürünü haline gelip, Dünya'nın çeşitli yerlerinde yaşayan insanlara ulaştırılabilmesinin önemini vurgulayacağız” dedi.

TAF BAŞKANI YALÇIN MANAV GÖNLÜM MALATYA İÇİN ÇARPIYOR
TAF Başkanı Yalçın Manav  yaptığı konuşmada kayısının Malatyalılar için bir nimet kaynağı olduğunu söyledi. TAF Başkanı Manav, “Gönlüm Malatya için çarpıyor. Dünyanın çeşitli yerlerini gördüm, farklı kayısılar tattım. Ama hiç biri Malatya kayısısıyla mukayese bile edilemez. Bülent Ünal'ın kayısı ile igili güzel fikirleri ve düşünceleri var bu fikirlerden herkes etkilenecek. Malatya için bir şeyler yapıyorsak ne mutlu bize” dedi.

FUARLARA KATILIM ARTACAK
Malatya Belediyesi olarak kayısımızı özellikle yurt dışında daha fazla tanıtımak amacıyla mümkün olduğunca uluslar arası fuarlara katılmaktayız. Örneğin geçtiğimiz yıl ABD'de düzenlenen bir etkinliğe katılarak orada katılımcılara hem kayısı ikramında bulunduk, hem de kayısı ile ilgili ayrıntılı bilgiler verdik. Bunların yanısıra kayısımızın yaş olarak daha büyük oranlarda satışını gerçekleştirebilmek için de soğuk hava depoları kurma yönünde proje çalışmalarımız bulunmaktadır” dedi. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, nüfusunun yanı sıra gerek ekonomik, gerekse sosyal ve kültürel alt yapısıyla bölgesinde bir çekim merkezi olduğunu söylediği Malatya'nın sahip olduğu turistik eser ve mesire yerlerine rağmen hak ettiği turistik canlılığı bir türlü yakalayamadı.

ARSLANTEPE HÖYÜĞÜ AÇIK HAVA MÜZESİ OLACAK
Belediye Başkanı Çakır "Malatya'nın var olan potansiyelinin harekete geçirilmesi, bir turizm şehri haline getirilmesi için diğer ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde bir takım çalışmalar yürütüyoruz. Bu çalışmalarımız içerisinde büyük önem verdiğimiz konulardan biri Arslantepe Höyüğü'nün açık hava müzesi haline getirilmesi çalışmalarıdır ki bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığı'yla birlikte, İtalya ile de görüşmelerimiz devam ediyor," dedi.

MALATYA'DAN NEMRUT'A KOLAY ULAŞIM
Nemrut'a sadece Adıyaman tarafından değil, Malatya bölgesinden de ulaşılabilecek .Malatya turizmi açısından büyük önem taşıyan Nemrut Dağı'na daha kolay ulaşım sağlanabilmesi için, Malatya il Nemrut Dağı arasındaki yolun tamamının asfaltlama çalışmalarının olumlu sonuçlandığını ve yolun büyük bir bölümü asfaltlandığını bildiren Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Yine Malatya'nın tarihi dokularının önemli bir bölümünün yer aldığı Battalgazi ilçesi ile merkez arasındaki yolun bölünmüş yol olarak hizmete girmesi sağlanmış, tarihi Ulucami' nin restorasyonu yapılmış, Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı'nın restorasyonu ise devam ediyor.

MALATYA'DA SU KAYNAKTAN İÇİLİR
Malatya'da su, çeşmeden içilir; su, çeşmeye arıtılmadan, kaynaktan tamamen doğal olarak gelir. Kaynak, Malatya Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) tarafından işletilen "Kaptaj"dan çıkıyor. Su, arıtma ve pompaj işlemi yapılmadan buradan şehre dağıtılıyor. Zaman zaman 46 dereceyi geçen Malatya sıcağında bu buz gibi su, şehrin halkı tarafından "tanrının lütfü" olarak tanımlanıyor.

TOHMA KANYONU SAKLI CENNET
Darende ilçesinde, Somuncu Baba Camii, doğal akvaryum balıklı gölü de içine alarak, Taş Köprü'ye kadar dik kayalık yamaçlardan oluşan vadi, tam bir saklıkent görünümünde. Kanyonun Taş Köprü'ye yakın bölgesinde, doğal bir sıcak su bölgesi de yer alıyor. Kanyon, tutkunları için rafting yapma imkanı mevcut. Yapılan çalışmalar yakın bir zamanda tamamlanınca, burada hem rafting hem de çayın yanlarında yapılan köprüler üzerinden tracking yapma imkanı söz konusu olacak.

MALATYA DOĞA SPORLARI MERKEZİ OLACAK
"Ayrıca, şehrimizin özellikle su sporlarının yapıldığı turistik bir şehir haline gelmesi amacıyla Karakaya Baraj Gölü çevresinin master planları çıkarılarak hem mevcut yeşil dokunun korunması hem de her türlü su sporlarının yapıldığı tesislerin inşa edilmesi gerekiyor. Bu yönde gerek merkezi idare, gerekse ilimizdeki diğer kurum ve kuruluşları ile işbirliği içinde fizibilite çalışmaları yapılıyor. Şehrimizde kış sporlarının yapılacağı, kayak tesislerinin kurulabileceği alanlar da mevcut olup Malatya Valiliği tarafından fizibilite çalışmaları devam ettiriliyor."

DOĞA YÜRÜYÜŞÜ İÇİN LEVENT VADİSİ
Akçadağ ilçe sınırları içerisindeki bölgede, vadi boyunca farklı büyüklükte yer alan mağaralar hem mağara araştırmacılarının hem de mağaralarda bulunan Genç Hitit çağına ait olduğu düşünülen kaya kabartmaları ile doğa yürüyüşçülerinin dikkatini çekecek nitelikte. Ayrıca izcilik ve gençlik kampları için burası oldukça elverişli.

BEYDAĞI'NA TELEFERİK YAPILACAK
"Şehrimizin güneyini kuşatan Beydağları'nda büyük bir ağaçlandırma kampanyası başlatılmış ve çalışmalar sürdürülüyor," diyen Belediye Başkanı Ahmet Çakır, sözlerine "Ayrıca, Malatya Belediyesi olarak Beydağı'na teleferik ile çıkılmasını sağlamak için bir takım çalışmalarımız bulunuyor. Şu ana kadar yapılan çalışmalar ve bundan sonraki süreçte gerçekleştirilecek yeni projelerle Malatya'nın bir turizm şehri olması sağlamış olacak," diye devam etti.

GÜNPINAR ŞELALESİ GÖRÜLMEYE DEĞER
Darende ilçesinin 10 km. batısında olan Günpınar Çayı, kaynağından çıktıktan sonra kayalar arasında oldukça yüksek bir düşüş yapıyor. Şelalenin çıkardığı ses, toz halinde çevreye yayılan su zerreciklerinin kayalar üzerinde akışı izlenmeye değer görüntüler ortaya çıkarırken şelalenin çevresini kaplayan ağaçlar, Günpınar'ın görünümünü muhteşem kılıyor. Her yıl çok sayıda ziyaretçinin akınına uğrayan Günpınar, çevre düzenlemesi Özel İdarece yaptırıldıktan sonra, doğa sporcuları için oldukça cazip hale gelecek. Yeşil vadiden şelaleye, oradan da şelalenin arkasına ulaştıracak yeni bir yol projesi ile doğa yürüyüşçülerini bölgeye çekmek hedefleniyor. Ayrıca, şelalenin etrafındaki sarf kayalıklar da dağcılık yapanların dikkatini çekecek nitelikte.

YABA DAĞI KAYAK SPORUNA UYGUN
Kayak merkezi olması için proje çalışmaları yürütülen Yaba Dağı, iki adet kayak pisti yapılabilecek kadar büyük bir alana sahip. Kış mevsiminde karın uzun süre yerde kalmasından dolayı kayak sporu için oldukça uygun bir iklime sahip olan Malatya'da, dağcılık kulüpleri kuruluyor ve Türkiye Dağcılar Federasyonu ile kayak merkezi yapımı için ortak çalışmalar yürütülüyor. Kayak merkezlerinin açıldığında, çevredeki sıcak iklime sahip illerden pek çok ziyaretçinin Malatya'ya gitmesi bekleniyor.

MALATYA KAYISI FESTİVALİ TANITIMA DESTEK VERİYOR
"İlimizin sosyal ve kültürel zenginliği de yerli turistlerin buraya gelişlerinin en önemli nedenleri arasında yer alıyor. İlimizdeki düzenlenen sosyal ve kültürel etkinlikler, Malatya'ya yurdumuzun değişik yörelerinden turist gelmesini sağlılyor. Özellikle her yıl geleneksel olarak düzenlediğimiz "Malatya Fuarı & Uluslararası Kültür Sanat ve Kayısı Festivali sayesinde, başta çevre illerde olmak üzere yurdumuzun dört bir yanından vatandaşlar ilimize geliyor. Ayrıca, etkinliklere davet edilen yabancı ekipler de Malyatya'nın tanıtımına büyük katkı sağlıyor."

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : +90 216 481 51 21