• BIST 9355.86
  • Altın 2837.382
  • Dolar 34.4229
  • Euro 36.2785
  • İzmir 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Antalya 25 °C
  • Ankara 18 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

Kastamonu Valiliği Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi bu yılın ilk 7 ayında 92 bini aşkın ziyaretçiyi ağırladı

Kastamonu Valiliği Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi bu yılın ilk 7 ayında 92 bini aşkın ziyaretçiyi ağırladı
Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi Müdürü İlknur Aynan ile 13.Travel Turkey İzmir Fuarı’nda Kastamonu Standı’nda bir röportaj gerçekleştirdik

TURİZMİN SESİ


Kastamonu Kalkınma Vakfı Müdürü İlknur Aynan; “Kastamonu’da Şapka Müzesi’nin dışında Kastamonu Kalkınma Vakfı ile çalışmalar yapıyoruz. Şapka Müzesi ile ilgili de çalışmalara devam ediyoruz. Dünya Müzesi konusunda ki çalışmalar daha da arttı. Medyatik şapkaları topluyoruz. Sanatçıların şapkalarının çoğu alınmaya başlandı. Kastamonu’nun kalkınmasına yönelik Valimiz başkanlığında projeler yapıyoruz” dedi.

kastamonuda-sapka-muzesikastamonu-kalkinma-vakfi-muduru-ilknur-aynankastamonu-valiligi-mimar-vedat-tek-kultur-ve-sanat-merkezi.jpgKastamonu’da Şapka İnkılabı’nın ilan edilmesi nedeniyle 2008 yılında dönemin Valisi Mustafa Kara tarafından, Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi’nde açılan Şapka Müzesi, sergilenen şapka ve diğer başlıklarla ziyaretçilerden ilgi görüyor.Şapka İnkılabına ev sahipliği yapan kentteki müzede Hunlardan bugüne, aralarında ünlü isimlerin kullandıklarının da olduğu 900’ün üzerinde şapka sergilenirken 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in fötründen, eski Başbakanlardan Bülent Ecevit’in kasketine çok sayıda ünlü ismin şapkası yer alıyor.

Türkiye’de ilk ve tek Şapka Müzesiyiz
Londra, İsviçre, Stockholm, Belçika, Japonya gibi yerlerde Şapka Müzeleri var.
Türkiye’de ilk ve tek Şapka Müzesiyiz. Dünyada ise, üçüncü sıradayız.

Şapka Müzesi’ne 92 bin Ziyaretçi
Şapka Müzesi’nin 2018 yılında ziyaretçi sayısı 70 bin civarıydı. 2019 yılı ziyaretçi sayıları 7 ayda 92 bini aştı.

900’ün Üzerinde Şapkamız Var
Şapka yolculuğumuz; Atatürk Kastamonu’da Şapka İnkılabını yaptığı için açılan müzemiz ilk üç şapka ile Valimiz Mustafa Kara ile başladı. Beraber çalışmaya başladık ve o günden günümüze şapkaları büyütmeye başladık. Üç şapka ile başlayıp, şu an 900’ün üzerinde şapka sayısına ulaştık. İlk üç şapka ise, Atatürk’ü ziyaret heyetinde ki o dönemde bayanların giymiş olduğu şapkalardır.

Şapkaları; Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Mazhar Fuat Özkan, Cem Karaca, Süleyman Demirel, Bülent Ecevit, Safiye Soyman gibi bir çok tanınan kişilerden aldık.

Müzede farklı dönemlere ait şapkaların sergilendiğini anlatan Aynan; “Müzemizin bir bölümünü şapkanın tarihine ayırdık. Bu bölümde Hunlardan Cumhuriyet Dönemi’ne kadar şapkalar yer alıyor. Diğer bölümde ise, Cumhuriyet Dönemi’nden günümüze kullanılan şapkalar bulunuyor. 9. Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel’in ‘kimseye vermem’ dediği şapkası sergileniyor. Bunun dışında, eski başbakanlardan Bülent Ecevit’in, MFÖ’nün, Safiye Soyman’ın, Filiz Akın’ın şapkaları başta olmak üzere çok çeşitli şapkalar bulunuyor” dedi.

Müzemizde Atatürk’ün “Mozaik Şapkası” da Yer Alıyor
Müzemizde Atatürk’ün şapkası da vardır.
Mozaik şapkamız da var. “Mozaik Şapka” Atatürk’ün Şapkası’nın mozaikleştirilmişidir. Ben bir sanatçımızdan rica etmiştim ve bu mozaik şapka bir sergide bir sanatçı tarafından yapılıp, bize bağışlandı.

Dünyada En Çok Şapka Müzemizde Olsun Diye Çalışıyoruz
Biz bütün ünlülerin şapkalarını toplayıp, sanatçılar ayrı, tiyatrocular ayrı, modacılar ayrı hepsi ayrı ayrı bölümler açıp, orada şapkaları sergilemek istiyoruz. Dünyada en çok şapka müzemizde olsun diye çalışıyoruz.

2020’de Hedef 1000 Şapkanın Üzerine Çıkmak
2020 yılında hedefi 1000 şapkanın üzerine çıkarmayı hedefliyoruz.

Kanyonlar İle İlgili Çalışıyoruz, Önümüzdeki Yıl Yürüyüşler Başlayacak
Şapka Müzesi dışında Kastamonu’nun tanıtımı için Valilik ayağında şu an kanyonlar ile ilgili çalışmalar yapılıyor. Yaz turizminde yapılan kanyonlar, kanyon yürüyüşleri, kanyon trekkingleri yapılıyor. Çalışmalar son üç ay içinde bitecek. Önümüzdeki yıl kanyonlara yürüyüşler başlayacak.

Butik Müzeler Yapacağız
2020 yılı hedefinde müzeyi büyütüp, daha çok ziyaretçi almak ve butik müzeler yapmak istiyoruz. Şapka Müzesi, Dantel Müzesi, Silah Müzesi, Bebek Müzesi, Arkeoloji Müzesi var, bunlara Koleksiyonerler Müzesi ekleyip, butik tarzda müzeler yapmak istiyoruz.

Aynan, müzeye ilginin her geçen gün arttığını dile getirerek, “Ziyaretçi sayımız oldukça yüksek. 2019 yılının Ağustos ayına kadar 92 bin 142 ziyaretçi Kültür Merkezimizi gezdi” dedi.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21