• BIST 9940.91
  • Altın 3017.632
  • Dolar 35.386
  • Euro 36.5366
  • İzmir 8 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Antalya 8 °C
  • Ankara 6 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

KARTEPE'DE TURİZM CANLANACAK

KARTEPE'DE TURİZM CANLANACAK
'Kartepe Turizminde Yeni Ufuklar Çalıştayı' Kartepe The Green Park Hotel'de gerçekleştirildi

TURİZMİN SESİ


TÜRSAB'ın öncülüğünde ve Kartepe Belediyesi'nin katkılarıyla düzenlenen Çalıştay'da Kartepe'nin öne çıkan turizm ürünlerinin daha iyi tanıtılması için yapılması gerekenler konuşuldu. Kartepe'de mevcut turizm olanaklarını canlandırmak ve yeni turizm hamleleri yapmak amacıyla düzenlenen Çalıştay'a katılan Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Sezer Komsuoğlu ve The Green Park Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Adil Üstündağ birer konuşma yaptılar.

VALİ ERCAN TOPACA: YATIRIMCIYA DESTEK OLMAYA HAZIRIZ
Kocaeli'nde göreve başladığında şehrin hızlı ve olumlu bir yönde değişime girdiğini gözlemlediğini belirten Kocaeli Valisi Ercan Topaca konuşmasında şunları kaydetti: "Burası Türkiye'nin bir sanayi kenti. Türkiye'de ödenen her 100 liralık verginin 14 lirasını bu il ödüyor. Üretimin çok yoğun olduğu bir kent. Kocaeli'nde kökleri çok eskiye giden bir tarih var. Eserler ve doğal güzellikler var. Gebze'de Çoban Mustafa Paşa Külliyesi, Orhangazi Türbesi, Eskihisar Kalesi, Orhan Camii, Fevziye Camii, Donanmanın içindeki Kervansaray, Av Köşkü ve saymakla bitmeyen tarihi eserler var.

Belki 3-4 kültürü aynı anda bünyesinde yaşatan bir kent. İki denize kıyısı olan bir kent. Ayrıca Kocaeli Türkiye'nin en önemli ulaşım akslarında yer alıyor. Kartepe gibi, Maşukiye, kandıra ve Karamürsel gibi Türkiye'nin en güzel doğa güzelliklerinin olduğu kent. Bunu iyi pazarlamak lazım. Bu toplantıda Kartepe Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Gerçekten bu potansiyeli ortaya çıkarmamız gerekiyor. Kartepe Kocaeli'nin önemli bir markası. Türkiye'de şu anda Kartepe'nin isim olarak bilinmesi ve duyulması çok önemli. Kartepe önümüzdeki dönem Kocaeli ile birlikte ön sıralarda olacaktır. Kartepe markasının daha da geliştirilmesi gerekiyor.

Eksikleri de görmek gerekiyor. Burada bir otelin 12 ay dolu olması ve kar etmesi gerekir. Bu otel zarar ederse Kartepe markası da bundan zarar görür. Kocaeli turizm açısından ihtiyaç duyulan her şeye sahip. Doğal güzellik ve tarih var. Bir yere yatırım yapılacaksa belediyemizin alt yapı imkanları var. Yine ulaşım imkanları var. Çok kısa sürede İstanbul'dan Kartepe'ye gelmek mümkün. Kocaeli de yatırım yapmak için sermayede var.

Gölcük'teki termal suyu tanıtmak gerekiyor. Kuzu yaylasını tanıtmak gerekiyor. Biz devlet olarak yatırımcıya destek olmaya hazırız. Onları teşvik etmeye ve engelleri ortadan kaldırmaya talibiz. Kartepe markasını Türkiye ölçeğinden çıkarıp uluslararası marka haline getirmemiz lazım. Buranın Davos'tan bir farkı yok. "

"TURİZMİN ÖNÜNÜ AÇACAK HAMLELER YAPACAĞIZ"
Kocaeli'nde alt yapı sorunlarını giderdiklerini ve yerel bir kalkınma yarattıklarını belirten Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu şunları söyledi: "Kentin tümünü planladık; Kocaeli bir sanayi kenti olarak üretim yapıyor ama oldukça güzel kamusal alanları, yürüyüş parkurları var. 15 tane arıtma tesisi yaptık. İzmit Körfezi olarak mavi bayrak alırsak şaşırmayın. Bir gram kir artık suya gitmiyor.

Kilometrelerce kumsal yapıyoruz. Karadeniz'den kum getiriyoruz. Belki hayal gibi gelir ama bunu yapıyoruz. Derinceye başladık. Karamürsel'de ve birçok yerde bu sahilleri görmenizi isteriz. Bunlar yapılıyor. Yeter ki aşk olsun. Bizim bir Antalya olmamız belki mümkün değil. Kocaeli sanayi kenti ama iç turizm açısından değerlendirebiliriz. Kartepe hazır. Atçılığı öne çıkartacağız. Yeni oteller bu bölgede yapılabilir. Turizmin önünü açacak hamleleri hep beraber yapacağız. İkinci ilçemiz Kandıra ilçesi. Her yerin ayrı bir güzelliği var. Karamürsel ayrı bir güzellik. Ama Kartepe turizm açısından gelişime en açık bölge. Her şeye açık bir yönetimin burada hazır olduğunu belirtmek isterim. Un yağ şeker var. En güzel helvayı yapacağımıza inanıyorum."

ULUSOY: DOĞA İNTİKAMINI ALMAYA BAŞLADI
Kocaeli'de doğa güzelliklerinin ve yerel değerlerin korunması gerektiğini söyleyen TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy şunları kaydetti: "Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı 1600 metreye doğal gaz getirdiklerini söyledi. Bu çok önemli bir gelişme. Kocaeli bir sanayi şehri. O günkü şartlarda sanayi tesislerine ihtiyaç vardı. O gün yapıldı ve bu noktaya gelindi. Artık ne yapılacağını bilmek lazım. Doğa intikamını almaya başladı. Ne kadar hayati şey varsa toprak anadan alıyoruz. Altın ve gümüşü bul ama yediğiniz ekmek ve su topraktan geliyor. Bugün teknolojinin ilerlediği bir anda Japonya'ya ibretle bakarken doğa buna karşı çıktı. Bugün 2 bin ağaç dikilmesi gibi çalışmaları ve İzmit'in korunmasına dönük çalışmaları şükranla karşılıyorum.

Artık İstanbul Şile'ye kadar doldu, peki bize ne kalıyor: İzmit. İnsanların nefes alacağı yer burası. Küresel ısınma etkisini gösteriyor. Burada yaşanacak yerler yaylalarımız. Gönlüm bu otele gelirken esnafın yüzünün gülmesini istiyor. Ayva cezeryesini ilk defa yedim. Çok önemli lezzetlerimiz, değerlerimiz var. Aşağıda esnafın yüzü gülmüyorsa düşünmek lazım. Esnafın da albenisi olan ürünler sunması lazım. Yüzlerce otellerin dolup aşağıya doğru vadiyi bozmadan gitmek lazım. Belediyelerimizin yapılaşmaya dikkat etmesi lazım. Tabela kirliliğinden gelen ziyaretçiyi kurtarmak lazım. Niye Kaz dağlarına geliyor insanlar? Tarihi yaşamak için. O zaman Kartepe'yi anlatmak lazım. Aynı anda gölü ve dağı görüyorsunuz. Bunları anlatmak konusunda geç kaldık.

HEREKE İÇİN ACİL DEVREYE GİRİLMELİ
Bugün taşımacılığın çoğu kara yoluyla yapılıyor. Raylı sistem ile İstanbul İzmit arasının 20-25 dakikaya düşmesi lazım. Bu otelin dolması değil otellerin çoğalması önemli. Hereke'nin bizim için önemi var. Hereke halılarının korunması lazım. Bugün Avrupalı koruyor ve kullanıyor. Bu anlayışı bizim de getirmemiz lazım. Hereke projesi için acil devreye girilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Türkiye komşularıyla iyi geçinen ve huzuru arayan bir ülke. Eskiden 4 tarafı düşmanlarla çevriliydi. Artık turizmde ithalat yaptığımız günler başladı. Romanya'da Yunanistan'da artışlar var. Kim derdi ki Yunanistan bize reklam verecek diye. Kendi değerlerimize sahip çıkarak yolumuza devam etmeliyiz. İnanıyorum ki önümüzdeki yıllarda milli gelir kişi başı 30 bin dolarları gördüğünde bizi Avrupa Birliği'ne almayan ülkelere bu defa biz vize koyacağız."

"KARTEPE'YE SANAYİ GELMEMELİ; ATÇILIK VE KAR TURİZMİ LOKOMOTİF OLMALI"
Kartepe'de turizm için her şeyin olduğunu söyleyen Kocaeli Üniversitesi Rektörü Sezer Komsuoğlu şunları söyledi: "Kartepeye baktığınızda içinde olmayan yok. Türkiye'nin en güzel gölü var, Maşukiye var. Bizim Kartepe'de 11.500 öğrencimiz eğitim görüyor. 70'e yakın program var. Turizme katkı verecek 3 okulumuz bulunuyor. Hem 4 yıllık hem 2 yıllık gündüz ve gece eğitimimiz var. Atçılık okulunu da belirtmeliyim. Eğer Kartepe turizmde iddialıysa buraya sanayinin gelmemesi lazım. Buna çok dikkat etmek lazım. Kartepe dendiği zaman ekonomik olarak kar turizminin üstüne gidilmeli. Kartepe aynı zamanda atçılık ile de ilerlemeli. Atçılık ve kar buranın ekonomisinde lokomotif olmalı.

Toplantının düzenlendiği Kartepe The Green Park Hotel'de evsahibi sıfatıyla bir konuşma yapan ve 29 yıldır bekleyen bu tesisi 6.5 ayda tamamladıklarını söyleyen The Green Park Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Adil Üstündağ şöyle konuştu: "Biz Kartepe'ye 2 bin ağaç diktik. Burada mazot ve kömür yakmıyoruz; ağaç kesmiyoruz. Olabildiğince çevreye katkı sağlıyoruz. Son açtığımız Pendik'teki otelimiz ile Türkiye'nin en büyük otelini yaptık. Burada 10 bin kişi ağırlıyoruz.

YENİ OTEL PROJELERİ YOLDA
Kartepe'de 290 kişi çalışıyor. Ortak olduğumuz yerlerle beraber 4200 kişi çalışanımız var. İstihdama çok önem veriyor ve ülke ekonomisine katkı sağlamak istiyoruz. Ankara'da, İstanbul Piyer Loti'de otel yapıyoruz. Diyarbakır'daki otelimizi bitireceğiz.

Şartlar ne olursa olsun otellerimiz 12 ay açık. Biz diğer destinasyonlara saygılıyız. Hiçbir personeli işten çıkarmadık. Para kazanma amacımız yok; gerekirse buraya İstanbul'daki otellerimizden takviye yapıyoruz. Kartepe'nin tanıtımı bizim için çok önemli. Burası artık tanınmaya başladı. 19 takıma burada ev sahipliği yaptık. Telesiyejleri yapmak doğuda devletin göreviyken biz burada The Green Park olarak yaptık. Tabii Kocaeli Valime de katkıları için teşekkür ediyorum. Buraya 2 bin ağaç diktim. O nedenle kendilerinden teşekkür yazısı istiyorum. 45-50 sene ömrüm kaldı. Bu yatırımlarıma devam edeceğim.

Kartepe'de kimsenin burnu kanamadı. Teknolojiye inandığım için buradaki tesisimizde bakım için 300 bin lira ayırdım. Tüm basın kuruluşlarından ricam yılda en az bir defa Kartepe'ye yer ayırmaları. Ben bunun için katkı sağlıyorum. National Geograpy dergisinde de Kartepe'den söz ediliyor. Her yıl 200 adet ekonomi yazarını çağırıyoruz. Bu sene de 1-3 nisanda burada ekonomi yazarlarını ağırlayacağız. Gelmeyen bakan ve milletvekili kalmadı. Bütün ticaret odaları burada toplantılarını yapıyor. Hindistan'dan 1000 kişilik bir grup getireceğim."

Çalıştayın ikinci kısmında sivil toplum yetkilileri, turizm profesyonelleri ve TÜRSAB Bölge sorumlularının katıldığı bir panel düzenlendi. Panelde Kartepe'de ve Kocaeli'nde turizmin gelişebilmesi için nelerin yapılması gerektiği tartışıldı. Kartepe Belediye Başkanı Şükrü Karabalık önümüzdeki dönemde ilçede yapacakları turizm çalışmaları hakkında bilgi verdi. "Boyut "

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21