TURİZMİN SESİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Konya-Ankara arası Yüksek Hızlı Tren Projesi'nin ilk ray kaynağının başlatılması törenine katılmak üzere havayolu ile Konya'ya geldi. Tören alanına gelen Başbakan Erdoğan'a, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, AK Parti Konya Milletvekilleri, Devlet Demir Yolları Genel Müdürü Süleyman Karaman ile bürokratlar eşlik etti.
Konya-Ankara karayolu Pınarbaşı mevkiinde düzenlenen törene Başbakanlık otobüsü ile gelen Başbakan Erdoğan, yerine geçerken halkı selamladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından TCDD tarafından hazırlanan sinevizyon gösterildi. İlk olarak kürsüye gelen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ankara-Eskişehir yüksek hızlı trenin projesinin 13 Mart'ta gerçekleştiğini hatırlatarak, "Bugün Ankara-Konya hızlı tren hattının üstyapı çalışmaları süratle devam ediyor. Bu bağlamda döşenecek rayların ilk kaynağını da sizin katılımınızla gerekleştiriyoruz. Konya-Ankara arasında demiryolunda yeni bir aşamaya gelmiş bulunuyoruz. 2010 yılı sonu itibariyle aksilik olmazsa Konya-Ankara arasında hızlı tren hattını işletmeye almış olacağız.
Demiryolunda 3 önemli dönem var. Birincisi cumhuriyetin kuruluşuyla 1946 arasındaki dönem. Atatürk'ün talimatlarıyla demiryollarında kalkınma ve seferberlik yılı. 1950'lerden bu yıllara kadar unutulduğu, kaderine terk edildiği bir dönemi gösteriyor. 1926-1946 yılları arasında 4 bin km yol yapılırken 1950-2000 arasında bin 700 km yol yapılmış. Üçüncü dönem ise 2003 yılı başında başlıyor.
Bu dönem demiryollarının tekrar hatırlandığı, bir devlet politikası haline geldiği yeni bir dönemin başlangıcıdır. Marmaray, Ankara-İstanbul hızlı tren, Ankara-Konya, Sivas, Kars, Tiflis, Bakü demiryolu, Tekirdağ Muratlı demiryoluna bağlantı, Kemalpaşa Turgutlu bağlantı yolu, bin 700 km'lik halen devam eden demiryolu inşaatı var. Bunlar başlayıp Eskişehir-Ankara açıldı. Diğerlerinin inşaatı devam ediyor. Hükümetimiz demiryollarına ayırdığı kaynakla yarım asırlık unutulmuşluğu ortadan kaldırıldı. Tekrar demiryollarını geliştirmeye yönelik politikaları öncelikli konular arasına aldı" ifadelerini kullandı.
ARTIK KARA TREN GECİKİR DEĞİL, HIZLI TREN YETİŞİR DİYECEĞİZ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise, 7 yıl önce iktidara yürürken Türkiye'deki her alanda kendilerine yüksek hedefler belirlediklerini bildirerek, "Eğitim, sağlık, adalet, emniyet başta olmak üzere ülkemizi bunların üzerinde yükselteceğimize, ulaşım, tarım, toplu konut, Köydes, Beldes ve dış politikada farklı adımları atacağımıza o günden söz vermiştik. Bu sözlere ulaştık, ulaşıyoruz. Ulaştırmayı ülke kalkınmasında çok önemli bir merkeze oturttuk.
Ulaşamadığınız yer sizin değildir gerçeğini biz gerçekleştirmeye başladık. Yol olmadan kaliteli ulaşım olmadan köylere hizmet götüremez, ilçe ve illerimizi kalkındıramayız. On yıllar boyunca bunun sıkıntısını yaşadık. Havayolunu kullanmak herkesin karı değildi. Binlerce vatandaşımızı karayollarındaki kazalarda kaybettik. Biz demiryollarına verdiğimiz önemle bu durumu miminize edeceğiz. Bu kazalarda çok insanımız sakat kaldı, maddi olarak ağır külfetler ödedik.
Ülkenin belli bölgelerine hizmet taşınamadı. Oralarda pazarlar gelişmedi. O bölgelerdeki ürünler başka bölgelere taşınamadı. Biz bu durum, böyle mümkün olamaz dedik ve bütün bunları alt üst eden bir sıçramayı ülkemize yaşatmaya başladık. Yeni bir bakış açısıyla, anlayışla ele alacağız dedik. 7 yıl gibi kısa sürede devasa projeleri gerçekleştirdik. 7 yıl önce söylediklerimize, bizim projelerimize hayal, rüya diyenler Marmaray karşısında, hızlı tren karşısında, 9 bin 500 kilometre bölünmüş yol karşısında diyecek söz bulamıyor.
İnanmak yolun yarısıdır, biz inandık. Biz insanımıza, Türkiye'ye inandık. Türkiye'nin potansiyeline inandık. İş gücümüze, insanımıza güvendik. Türkiye'ye ilkleri yaşattık. Bir şehrin kalkınması, diğerinin kalkınmasına vesile oluyor. Kalkınma yolunda attığımız her adım yeni bir sinerji doğuruyor. Türkiye zincirleme bir büyüme yaşıyor. 13 Mart 2009'da ulaşımda yeni bir dönemin kapısını araladık. O kapıdan ilerlemeye devam ediyoruz. Türkiye'nin dört bir yanını çağdaş yüksek hızlı trenlere imkan sağlayan demir ağlarla örüyoruz. Ankara-Sivas, Ankara-Eskişehir, Ankara-İstanbul. Ankara-İzmir hızlı tren çalışmaları devam ediyor.
Konya-Ankara arası hızlı tren projesinde altyapı tamamlandı. Bugün ilk ray kaynağını gerçekleştiriyoruz. Hedefimiz önümüzdeki yılın sonunda açılışını gerçekleştirmek. Bir laf vardı. Git gel Konya 6 saat diye. Ben bu söz tarih olsun dedim. Git gel Konya 2,5 saat olsun dedik. Artık kara tren gecikir değil, hızlı tren yetişir diyeceğiz. Marmaray'la iki kıtayı birbirine bağladık. Türkiye-Suriye arasına demirden kardeşlik köprüsü kurduk.
Karayollarında ölümlü kaza oranını yüzde 80 oranında azalttık" şeklinde konuştu. Konuşmasının ardından Başbakan Erdoğan'a Ulaştırma Bakanı Yıldırım tarafından yüksek hızlı tren maketi hediye edildi.
Daha sonra Konya-Ankara arası yüksek hızlı tren hattının ilk ray kaynağı Başbakan Erdoğan'ın düğmeye basmasıyla yapıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.