TURİZMİN SESİ
Open-Sky (Açık Semalar) Projesi kapsamında kısıtlama olmaksızın dış hat uçuşlara açılan havaalanlarından biri olan Nevşehir Kapadokya Havaalanı'nın uçak ve yolcu trafiğinde rekor artış yaşandı. Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından 2010 yılı başında Samsun-Çarşamba ve Gaziantep Havaalanları ile birlikte Open-Sky Havaalanı ilan edilen Nevşehir Havaalanı'nın dış hat uçak trafiği ve yolcu sayıları dörde katlandı.
Türkiye ile İkili Hava Ulaştırma Anlaşması bulunan ülkelerdeki havayolu işletmelerinin herhangi bir kısıtlama olmaksızın uçuş gerçekleştirmesine olanak tanıyan projenin uygulandığı Nevşehir Kapadokya Havaalanı'nda geçtiğimiz sene Nisan ayında 25 olan dış hat uçak trafiği 96'ya, yolcu sayısı da 3 binden 12 bine yükseldi. Open-Sky ilan edilen diğer havaalanlarından olan Gaziantep Havalimanı'nda uçak trafiği 342'den 519'a, Samsun Çarşamba ise 143'ten 266'ya yükselirken, Nevşehir Kapadokya Havalimanı turizm sezonunun da etkisiyle tarihi ve doğal güzellikleri görmek isteyen yabancı turistlerin akınına uğrayarak Open-Sky'da en başarılı havalimanı oldu.
Open-Sky uygulaması, özellikle ülkeler arasında yapılan anlaşmalarla getirilen uçuş kısıtlamaları nedeniyle pazara giriş yapamayan havayollarının önünü açarak havayollarına yeni fırsatlar sunuyor ve havaalanlarının tam kapasite ile çalışmasını sağlıyor. Yurt dışından gerçekleştirilecek doğrudan uçuşlara açılan Nevşehir Havaalanı başta olmak üzere, Gaziantep ve Samsun Çarşamba Havaalanlarının söz konusu uygulama ile ileride bir "hub" olarak gerek iç hat gerekse dış hat yolcu taşımacılığında önemli dağıtım noktaları olacağı düşünülüyor.
Nevşehir ilk Ekonomik Havaalanı .
Yerli havayolu işletmelerin Kapadokya bölgesine düzenleyeceği seferlerin ve çapraz uçuşların arttırılması amacıyla Ulaştırma Bakanlığı, 2007 yılında Nevşehir Havaalanını Ekonomik Havaalanı ilan etmişti.
SHGM tarafından 2007 yılında hayata geçirilen Ekonomik Havaalanları Projesi'nin de ilk uygulandığı havaalanlarından biri olan Nevşehir Kapadokya Havalimanı'nda konma, konaklama ve aydınlatma hizmet bedelleri ile yolcu servislerinde sıfır ücret uygulaması da başarılı sonuçlar vermiş, havaalanı kapasitesine uygun kullanılarak yolcu sayısı hızla artmıştı.
Ekonomik Havaalanları Projesi ile iç hatlarda yaşanan bu gelişmenin, Open-Sky projesi ile dış hatlara da yansıtılması ile hem Türk sivil havacılığı hem de ülke turizmine katkı açısından çok büyük bir başarı elde edildi.
Kapadokya'ya Dolmuş Uçaklar da inecek
Turizm faaliyetlerinin desteklenerek ülke ekonomisine katkı sağlamak amacıyla çok sayıda projeyi hayata geçiren Ulaştırma Bakanlığı, Open-Sky Projesi'ne Dolmuş Uçaklarla yeni bir boyut katmayı planlıyor. Özel bir işletmeye verilen izinle kısa bir süre önce hayata geçirilen Dolmuş uçak projesi kapsamında uçuş gerçekleştirilecek noktalardan biri de Kapadokya olacak. Böylece, Kapadokya'ya gelecek yolcular, Türkiye'nin değişik noktalarına bağlantısız ulaşım imkanına kavuşacak.
Balon Sayısı 70'e çıktı
Peri Bacaları, manastırları, yer altı şehirleri ile dünyanın sayılı cazibe merkezlerinden biri olan Kapadokya, tarihi ve doğal güzelliklerinin yanısıra balonlarıyla da adından sıkça söz ettiriyor. 2003 yılında 3 balon işletmesinin 8 balon ile hizmet verdiği Kapadokya'da bugün 13 balon işletmesi bulunuyor. Balon turizminin desteklenmesi yönünde Kapadokya'daki sıcak hava balonculuk işletmelerine de büyük destek veren SHGM'nin 2010 yılında verdiği izinlerle birlikte Türkiye'deki balon sayısı 70'i buluyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.