• BIST 8850.18
  • Altın 3012.611
  • Dolar 34.2571
  • Euro 36.7423
  • İzmir 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Antalya 25 °C
  • Ankara 18 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

KANGALLAR UNVAN İÇİN YARIŞTI

KANGALLAR UNVAN İÇİN YARIŞTI
Sivas'ın Kangal ilçesinde organize edilen "11. Uluslararası Kangal Festivali" etkinlikleri kapsamında, Kangal çoban köpeği yarışması düzenlendi

TURİZMİN SESİ


Dünyaca ünlü Kangal köpeklerinin ana vatanı olan Sivas'ın Kangal ilçesinde 1999 yılından itibaren her yıl yapılan festival kapsamında bugün ilçe girişindeki Kangal Araştırma Uygulama ve Dokümantasyon Merkezi'ndeki üretim çiftliğinde Kangal çoban köpeği yarışması düzenlendi.Kangal ilçesinin yanı sıra Sivas'tan ve başka il ve ilçelerden toplam 143 Kangal köpeği, yarışmaya getirildi. Yarışma "Kangal sürü köpeği" ve "Kangal bekçi koruma köpeği" kategorilerinde yapıldı.
Yarışmada, 0-5 aylık köpekler yavru, 6-12 aylık köpekler genç, 1 yaşından büyük köpekler ise yetişkin dalında değerlendirildi. Jüride Cumhuriyet Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi ve Fırat Üniversitesi'nden veteriner hekimler yer aldı.

Yarışmaya, Sivasspor Teknik Direktörü Bülent Uygun'un "Baron" isimli Kangal köpeği de bekçi koruma köpeği kategorisinde yer aldı. Sivasspor'un Hollanda kampı nedeniyle yurt dışında olan Bülent Uygun'un köpeği, yarışmaya Abdurrahman Şişman adlı Kangal köpeği üreticisi tarafından getirildi. Şişman, Uygun'un köpeğinin çok uysal ve akıllı olduğunu söyledi.

Yarışmaları, Kangal Kaymakamı İsmail Altan Demirayak ve Belediye Başkanı Mehmet Öztürk ile aralarında turistlerin de bulunduğu çok sayıda kişi izledi. Yarışmanın yapıldığı alanda bulunan Kangal köpekleri ilgi odağı oldu. Özellikle yavru Kangal köpeklerini kucaklarına alan vatandaşlar ve turistler, köpeklerle hatıra fotoğrafı çektirdi. Alana getirilen siyah renkli bir köpek de görenlerin dikkatini çekti. Sahibi köpeğinin Kangal cinsi olduğunu iddia ederken, uzmanlar bu köpeğin saf Kangal olmadığını belirtti.

Bu arada, yarışmanın yapıldığı alana, köpeklerin güneşten korunmaları için çadır kuruldu. Köpeklere sıcak havada serinlemeleri için bol bol su verildi. Öte yandan, yarışmanın yapıldığı alanda zaman zaman Kangal köpekleri arasında boğuşmalar yaşandı. Köpek sahipleri, jüri tarafından yayınlanan anonslarla, köpekleri boğuşturmamaları, onlara eziyet etmemeleri konusunda uyarıldı. Köpekleri boğuşturmaya devam edenlerin, yarışmadan men edileceği belirtildi. Gün boyunca devam edecek olan yarışmalarda dereceye giren köpeklere ödül olarak tasma takıldı, sahiplerine ise altın hediye edildi. Yarışma akşam saatlerinde sonuçlandı. Bu arada, bazı Kangal Köpeği üreticileri, yarışmaya mastif cinsi köpeklerin de katıldığını öne sürdü. Kangal çoban köpeği ile mastif cinsi köpeklerin birbirine karıştırılmaması gerektiğini belirten üreticiler, bu tür köpeklerin yarışmaya katılmasını eleştirerek, Kangal çoban köpeği ırkının korunmasının önemine dikkati çekti.

Yetkililer ise mastif cinsi köpeklerle Kangal çoban köpeklerinin jüride yer alan veteriner hekimlerce ayrımının yapıldığını, değerlendirmenin de ona göre olacağını belirterek, üreticilerden bu konuda rahat olmalarını istedi.
Kangal Kaymakamı İsmail Altan Demirayak, basın mensuplarına açıklamada bulunurken, Kangal çoban köpeğini tanıtmak, amacıyla bu yarışmayı düzenlediklerini kaydetti. Demirayak, şunları söyledi: "Yurt içi ve yurt dışından katılımcılarla beraber, birlik ve beraberlik içerisinde festivalimizi yürütüyoruz. Tabii bizim burada festivalleri icra ederken temel amacımız, Kangal severleri bir araya getirmek ve aynı zamanda Kangal çoban köpeğinin bu coğrafyaya ait bir değer olduğunu ortaya koymaktır. Aynı zamanda Kangal çoban köpeğinin Kangal ilçemize ait bir gen kaynağı olarak bu coğrafyada muhafaza edilmesiyle alakalı da tedbirler alınması gerekiyor."

Kaymakamlık olarak Kangal çoban köpeğinin Kayıt Altına Alınması ve Halk Elinde Islahı Projesi'ni başlattıklarını ifade eden Demirayak, şöyle devam etti: "İl Özel İdaresi bütçesinden belli miktarda katkı aldık, bu kapsamda Kangal coğrafyasındaki Kangal köpeklerini kayıt altına alıp, mikro ciplemeye başladık. Kayıt altına aldığımız Kangal köpeklerinin her türlü doğum, ölüm ve diğer hareketlerini takip etmeyi düşünüyoruz. Bu kapsamda Kangal çoban köpeklerine veterinerlik hizmetlerini hızlandırmak ve gen kaynağının bozulmadan, mevcut fiziksel özelliklerini korumak suretiyle bu projemizi gerçekleştirmeyi düşünüyoruz."
Kangal Belediye Başkanı Mehmet Öztürk ise festival kapsamında ilçe merkezi ile 3 beldede etkinlikler düzenlendiğini kaydetti.

Bu yıl ekonomik sıkıntılardan dolayı festivalin süresini kısa tutmak zorunda kaldıklarını ifade eden Öztürk, önümüzdeki dönemde gerek Kangal köpeği yarışmalarıyla, gerekse diğer sosyal-kültürel etkinlerle daha güzel organizasyonlara imza atacaklarını söyledi.
Kangal Vehbi Koç Anadolu Lisesi, 75. Yıl İlköğretim Okulu ek derslik ve spor salonunun toplu temel atma töreninin de yapılacağı festival, Alacahan beldesindeki tarihi Alacahan Kervansarayı'nda bugün akşam yapılacak etkinliklerle sona erecek.

Anadolu insanının yüzyıllar boyu yanında olan ve küçümsenemeyecek derecede zekaları, çok alıngan ve hassas bir ruh yapıları bulunan Kangal köpekleri, özgürlüğüne düşkünlükleriyle biliniyor. Ana vatanı olan Sivas ile özdeşleşen ve ünü zamanla Türkiye sınırlarını da aşan Kangal köpekleri, iri vücut yapılarıyla da tanınıyor. Kangal köpeklerinin, vücut ağırlığı erkeklerde 50-60 kilogram, dişilerde 41-59 kilogram, yüksekliği ise erkeklerde 74-81 santimetre, dişilerde 71-79 santimetre arasında değişiyor.

Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21