• BIST 9940.91
  • Altın 3017.632
  • Dolar 35.386
  • Euro 36.5366
  • İzmir 8 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Antalya 8 °C
  • Ankara 6 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

JAPONLAR MEVLANA AŞKINA GELİYOR

JAPONLAR MEVLANA AŞKINA GELİYOR
Konya Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan,, büyük düşünür Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin "Gel" çağrıs ını duyan insanların sayısının her geçen gün arttığını söyledi

TURİZMİN SESİ


Bu çağrıyı dünya genelinde duyan yabancıların büyük ilgiyle Konya'ya gelerek Mevlana'nın mezarını ziyaret ettiğini anlatan Çıpan, "Bu çağrıyı duyan ve en çok ilgi gösteren milletlerin başında da Japonlar geliyor. Mevlana'nın öğretilerinin Japonların kültür ve yaşam biçimleriyle benzerlik göstermesi ve çok uygun olması nedeniyle büyük ilgi gösteriyorlar" dedi.
İnsanların arayış içinde olduklarını ifade eden Çıpan, Mevlana'nın hoşgörü anlayışını ve hümanist öğretilerini inceleyen yabancıları n bu çağrıya cevap verdiklerini vurguladı.

Çıpan, yabancıların "Gel" çağrısının yanı sıra Mevlana'nın "Neyi arıyorsan, sen osun" sözünün insanları kente çektiğini de kaydetti. Geçen yıl Mevlana Müzesi'ni 1 milyon 850 bin kişinin ziyaret ettiğini anımsatan Çıpan, bunların 275 bininin yabancı ziyaretçiler olduğunu bildirdi. Yabancılar arasında da Japonların ilk sırada yer aldığını vurgulayan Çıpan, Japonları, Almanlar, İspanyollar, İtalyanlar ve İngilizler ile Amerikalıların izlediğini söyledi.

Çıpan, bu yılın sekiz aylık döneminde ise müzeyi 450 bin yerli, 100 bin yabancı turistin ziyaret ettiğini belirtti. Yabancı ziyaretçi profili incelediklerinde, turistlerin büyük bölümünün Mevlana ve öğretisi hakkında en az bir kitap okuyarak geldiğine işaret eden Çıpan, yabancı ziyaretçilerin yerli ziyaretçiler karşısında Mevlana hakkında daha ç ok bilgi sahibi olduklarının ortaya çıktığını kaydetti.

Yerli turistlerin Mevlana hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıkları ve araştırma gereği duymadıklarının ortaya çıktığına da dikkati çeken Çıpan, "Maalesef yerli ziyaretçilerimiz Mevlana'yı merak etmiyor. Sadece müzeyi ziyaret ediyorlar" diye konuştu. Çıpan, bir arayış içinde olan insanların Mevlana'da huzur bulduklarını anlattı. Konya'ya günübirlik turlarla yabancıların geldiğini bunun geliştirilmesi durumunda daha çok yerli ve yabancının Mevlana Müzesi'ni ziyaret etme şansı bulacağını belirten Konya Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, Antalyalı turizmcilerden de kültür ve inanç turları kapsamında kendilerine bu konuda destek olmalarını istedi.

Çıpan, "doğum, göç ve ölüm günü" dolayısıyla düzenlenen etkinliklerin kapsamlarının daha da geliştirilerek Mevlana'nın tüm insanlık tarafından tanınmasını sağlayacaklarını vurgulayarak, bu kapsamda Şeb-i Aruz törenleri öncesinde 23-30 Eylül tarihleri arasında, 7 ülkeden 8 topluluğun katılacağı Uluslararası Mistik Müzik Festivali düzenleyeceklerini sözlerine ekledi. Konya Japon Kültür Merkezi Başkanı Mehmet Ali Arpacı da Japonya'da Konya denilince akla ilk Mevlana'nın geldiğini söyledi.
Japonların çok okuyan ve inceleyen bir millet olduklarını belirten Arpacı, Mevlana'nın kuralcı, başıboş olmayan disiplinli birey yetiştirme öğretisine Japonların ilgi gösterdiklerine dikkati çekti.

Eğilerek selam verme ve alma, misafir gelince ayakkabıları çıkarma ve koyuş şekli, çay töreni başta olmak üzere iki kültür arasında birçok ortak noktalar olduğunu ifade eden Arpacı, bunun yanında insana saygı ve hoşgörü anlayışınında tamamlayıcı ögeler olduğunu ifade etti.
Mevlana'ya hayran kalarak 2-3 aylık süreyle Konya'ya yerleşen çeşitli ya ş guruplarında Japonlar olduğunu belirten Arpacı, şöyle devam etti:
"Kendilerini Mevlana'ya yakın görmek isteyen Japon misafirlerimiz Konya'ya geçici olarak yerleşiyor.

Zaman zaman bizlerden yardım istiyorlar. Bizler de onların konaklama ve ulaşım gibi taleplerini karşılıyoruz. Bir kısmı kendi imkanlarıyla yaşıyor. Sürekli araştırma ve incelemeler yaparak zamanlarını değerlendiriyorlar. Bazıları buradan huzura kavuştuğuna inanarak ayrılıyor."Konya'ya yerleşen 49 yaşındaki Kaori İto da hem Türkçe öğrendiğini hem de çeşitli araştırmalar yaptığını belirtti. Gün aşırı Mevlana Müzesi'ne gittiğini anlatan İto, "Burada huzur buluyorum" dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21