TURİZMİN SESİ
Van Valisi Münir Karaloğlu, 23 Ekim'de meydana gelen 7.2 şiddetindeki depremin ardından geçen süre içinde 7 bin artçı şok depremler meydana geldiğini belirterek "İdareci olarak en çok zorlayan konu artçıların devam etmesidir" dedi. Bahçeşehir Üniversitesi tarafından organize edilen ve Şişli Belediyesi ile Kobe Belediyesi işbirliği ile Van'a gelen Japon bilim adamları ve uzmanlar Van Valisi Münir Karaloğlu'nu ziyaret etti.Karaloğlu, Bahçehir Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Yard. Doç. Dr. Murat Dündar ve Şişli Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Esra Dede'nin eşlik ettiği Japon heyetinde Yeryüzü Bilimi ve Felaket Önleme Ulusal Enstitüsü Hyogo Deprem Mühendisliği Araştırma Merkezi görevlisi Dr. Takuya Nagac Kobe Vatandaşları Kooperatjf Topluluğu Eski Genel Müdürü Toshiyuki Onoda, Hyogo İnşaat Mühendisleri Eski Genel Müdürü Eiji Tarumi, Kobe Belediyesi'nden Yoshira Hayashi, Mukogawa Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı ve Türk Kültürü Araştırma Merkezi Direktörü Shigeyuki Okazaki'yi kriz merkezindeki makamında kabul etti.
HEYET 950 EURO NAKİT YARDIM YAPTI
Japon bilim adamları heyet olarak Van'da incelemelerde bulunduklarını, Kobe depremindeki tecrübelerini paylaşmak istediklerini söyledi. Van'da 9 Kasım'da meydana gelen 5.6'lık depremin aynısının Kobe'de meydana geldiğini anımsatan bilim adamları, yıkıcı olmasının sebebini de Kobe şehrindeki 7.2'lik deprem gibi alttan vurmasından kaynakladığını ifade etti. Bilim adamları kendi aralarında topladığı 950 Euro'luk yardımı da Vali Karaloğlu'na zarf içinde verdi. Karaloğlu da zarf içinde aldığı nakdi yardımı Valiliğin açılan hesabına yatırttı.
2 AY İÇİNDE 7 BİN ARTÇI DEPREM OLDU
Vali Karaloğlu da ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, 23 Ekim ve 9 Kasım'da meydana gelen yıkıcı depremlerle ilgili yapılan çalışmaları anlattı. 9 Kasım'da meydana gelen 5.6'lık depremin yıkıcı olmasının sebebinin yüzeye yakın olmasından kaynaklandığını belirten Karaloğlu, Van depreminde 600 bin kişinin etkilendiğini bildirdi. 23 Ekim'de meydana gelen 7.2'lik depreminden ardından 7 bine yakın artçı şok olduğunu kaydeden Karaloğlu, bununda idareci olarak işlerini zorlaştırdığını söyledi. Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte vatandaşları geçici iskan olarak çadırlara aldıklarını ifade eden Karaloğlu, "Bu da kolay bir iş değil. Türkiye'nin çadır stoku 45 bin iken Van'da 75 bin çadır dağıtıldı. Tabi yurtdışından Japonya'dan da çadırlar geldi. Çadırlar geçici iskan. Orta vade de ise vatandaşları konteynerlere alacağız. Kalıcı konutların teslimine kadar vatandaşlarımız 21 metre karelik sandiviç alimünyum panellerden üretilmiş içinde lavabosu, mutfağı ve 2 odası bulunan konteynerlerde kalacak. Van ve Erçiş'e depremden etkilenen köylerle birlikte 22 bin adet konteyner gelecek. Şuana kadar da 11 bin 500 konteyner geldi. Aralık ayı sonuna kadar da vatandaşları konteynerlere yerleştireceğiz. Konteynerler yerleştirilirken köylere öncelik verildi. Sebebi de köylerde yaşam koşulları daha zor. Köylerde vatandaşların evlerinin önlerine, şehir merkezlerinde ise çadırkentler gibi konteyner kentler oluşturuyoruz"
KONTEYNERLER EVİ YIKILAN VATANDAŞLARA VERİLECEK
Konteynerleri evi yıkık olan ve ağır hasarlı olan vatandaşlara verileceklerini anımsatan Karaloğlu, "Van, Erciş ve depremden etkilenen köylerdeki bütün konutlar 400 kişilik mühendis gurub tarafından hane hane inceleniyor. Köyler ve Erciş ilçesinde çalışmalar tamamlandı. Van şehir merkezinde ise çalışmalar tamamlanmak üzere"
KALICI KONUTLAR AĞUSTOS AYINDA TESLİM EDİLECEK
Kalıcı konutları Ağustos ayında vatandaşa teslim etmeyi taahhüt ettiklerini ifade eden Karaloğlu, "Kış koşulları olmasına rağmen çeşitli teknikler kullanılarak inşaatlar devam ediyor. Diğer taraftan vatandaşın çadırda beslenmesi olarak aş evi kuruldu. Yaklaşık olarak 200 bin öğün yemek pişiriliyor ve vatandaşlara ücretsiz olarak dağıtılıyor. Yemek dağıtımı vatandaşı konteynerlere alıncaya kadar devam edecek. Daha sonra kuru gıda yardımı yapacağız"
VAN DIŞINDAKİ KAMU MİSAFİRHANELERİ VATANDAŞA AÇILDI
Deprem sonrasında eğitim, sağlık ve diğer hizmetlerle de anlatan Karaloğlu, şunları kaydetti: "Depremzedelere barınma ihtiyaçlarının yanısıra Van'ın dışında bulunan kamu misafirhaneleri açılarak 50 bin insanımız misafir ediliyor. Bunun dışında vatandaşlara sağlık hizmeti de devam ediyor. Sağlık hizmeti özellikle deprem bölgesi dışındaki doktorlar ve sağlık personeli tarafından 10 günlük periyotlarla buraya gelip hizmet sunuluyor. Eğitim'de ise Van merkez ve Erciş'te henüz başlamadı. 2 Ocak 2012'de ara verdiğimiz eğitime tekrar başlayacağız. Tabi okulların bir kısmı bu depremde ağır hasarlı duruma geldi. Onları devreden çıkaracağız. Yıkılan okulların yerini doldurabilmek için prefabrik okullar yaptık. Bölgemizde yaşayan vatandaşların geçim kaynaklarında bir tanesi de tarım ve hayvancılık. Vatandaşların evleri yıkılırken hayvan barınaklarıda yıkıldı. 3 bin 500 çadır barınak yapıldı. Yine çiftçiye yıkılan ahırlarda zayi olan yemlerine karşılık büyükbaş için 400 lira küçükbaş koyun için de 60 lira yem desteği verildi" diye konuştu. Sıcak bir ortamda geçen ziyaret sonrası Vali Münir Karaloğlu, Japon misafirlerine 'Van Güzel' kitabını hediye ederken, heyet ise Kobe şehri ile ilgili tanıtım materyalleri verdi. Ziyaret anısına çekilen hatıra fotoğrafının ardından Japon heyeti Van'daki incelemelerini tamamlamak üzere kriz merkezinden ayrıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.