• BIST 8850.18
  • Altın 3012.611
  • Dolar 34.2571
  • Euro 36.7423
  • İzmir 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Antalya 25 °C
  • Ankara 18 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

İZNİK ÇİNİSİ’NDE PİRİREİS KOLLEKSİYONU

İZNİK ÇİNİSİ’NDE PİRİREİS KOLLEKSİYONU
İznik çini sanatını, geleneksel yöntemlerle aslına uygun olarak tasarlayan ve üreten Anikya İznik Çini, Türk ve Osmanlı tarihine ışık tutacak konuları İznik Çinisi'nde işliyor

TURİZMİN SESİ


Anikya İznik Çini, kültürel hediye olarak tasarladığı “İznik Çinisi'nde Piri Reis Koleksiyonu” ile Piri Reis'in 1513 yılında ceylan derisi üzerine yaptığı ve tarihin ilk Dünya haritası olarak kabul edilen başyapıtı, Dünya'nın gündemine yeniden taşıyor. Anikya'nın Piri Reis koleksiyonu, 1000 yıllık Türk Çini Sanatı ile 500 yıllık Piri Reis haritasını buluşturarak, orijinali ceylan derisine yapılan tarihin ilk dünya haritasını gelecek nesillere İznik çinisi üzerinde bırakmayı amaçlıyor.

82 parçadan oluşan Anikya'nın koleksiyonunda, Piri Reis haritasından alınmış kesitlerle desenlenen çinili kol düğmesi ve kolyelerden çinili kalemliğe, fincan ve tabaklardan çinili çerçevelere çok çeşitli dekoratif objeler, ev ve ofislerde kullanılacak ürünler ve kişisel aksesuarlar yer alıyor.

82 parçalık “Anikya Piri Reis koleksiyonu” ilk Dünya Haritasını konu aldı
İznik Çini sanatının Türkiye ve dünyada hak ettiği yeri tekrar alması için çalışan iki çini sevdalısı ve Anikya İznik Çini'nin ortakları Nejla Anıl ve Sevinç Öztürk, her yıl çıkardıkları yeni koleksiyonlar ile İznik Çini Sanatını yaşatmaya devam ediyor.

İznik Çinisi'nde, Piri Reis Koleksiyonu ile Türklerin haritacılıkta ve denizcilikte ne kadar ileri olduğunu dünyaya tanıtmayı hedeflediklerini ve Piri Reis'i, İznik Çinisi'nde ölümsüzleştirmenin gururunu yaşadıklarını ifade eden Nejla Anıl, “Piri Reis temasını seçerken en çok etkilendiğim nokta, Piri Reis'in 500 yıl önce, uydudan çekilen fotoğraflar kadar eksiksiz ve mükemmel ilk dünya haritasını çizmesinin, bir Türk Denizcisinin ne kadar araştırmacı ve yaratıcı olabileceğini tüm dünyaya göstermesiydi” dedi.

Nejla Anıl konuşmasına şöyle devam etti
“Tasarımını, büyük bir heyecanla yaptığımız Piri Reis koleksiyonunun yer aldığı katalogda, Piri Reis'in hayatı, haritacılığı ve Osmanlı Donanması konusundaki bilgileri, bu koleksiyon için desteğini esirgemeyen İstanbul Deniz Müzesi Komutanı Dz. Kur. Kd. Albay Ali Rıza İşipek yazdı ve katalogda ayrıca Azeri ressam Refik Aziz'in Piri Reis'i anlatan tabloları yer aldı” Piri Reis Koleksiyonu Türk Denizciliğini anlatan önemli bir kültürel hediye oldu Anikya'nın, İznik Çinisi'nde Piri Reis Koleksiyonunu Türkiye ve Dünyaya tanıtmaya başladıklarını ve büyük bir ilgi gördüğünü belirten Sevinç Öztürk, “Hediye seçiminde, kendi tarihine ve kültürüne sahip çıkan birçok şirket ve kamu kuruluşu, kurumsal hediye olarak Piri Reis Koleksiyonunu tercih etmektedir” dedi.

Sevinç Öztürk, konuşmasını şöyle sürdürdü
“Dünya coğrafya ve denizcilik tarihine damgasını vuran Piri Reis'in İznik çini sanatıyla buluşması; tarihe damgasını vuran iki konunun, gelecekte de yüzyıllar boyu konuşulmasını sağlayacaktır”

Piri Reis Haritası ve Antarktika
15. yüzyılda Gelibolu'da yaşayan Piri Reis, 1513 yılında yaptığı dünya haritasında, Afrika'nın batı sahillerini, Güney Amerika'nın doğu sahillerini ve Antarktika'nın kuzey sahillerini göstermektedir. Haritada en hayret verici olan, Piri Reis 'in Antarktika kıtası keşfedilmeden 300 sene önce, buz altında kalan sahillerini ne denli ayrıntılı bir şekilde çizmiş olduğudur.
Piri Reis'in 1525 yılında tamamladığı Kitabı Bahriye'de de yer alan haritanın bir parçası, 1929 yılında Topkapı Sarayı'nın kadim eserler müzesi haline getirilmesi sırasında, Milli Müzeler Müdürü Halil Ethem Bey tarafından bulunmuştur. Halen, Topkapı Sarayı Müzesi'nde sergilenen haritanın, diğer parçalarının nerede olduğu bilinmemektedir.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21