• BIST 9355.86
  • Altın 2837.382
  • Dolar 34.4229
  • Euro 36.2785
  • İzmir 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Antalya 25 °C
  • Ankara 18 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

İSTANBUL'DA ULAŞIM SORUNU ÇÖZÜLÜYOR

İSTANBUL'DA ULAŞIM SORUNU ÇÖZÜLÜYOR
Dünyanın en büyük metropollerinden İstanbul'un ulaşım sorunlarını çözmek üzere hayata geçirilen Marmaray ile Yenikapı Metrosu dev bir ulaşım kompleksi ile birleşiyor

TURİZMİN SESİ


Yer altı ve yer üstü raylı sistemini deniz ulaşımıyla birleştiren Yenikapı Transfer Merkezi inşaatında ortaya çıkan arkeolojik bulguları sergilemek üzere hayata geçirilecek olan Arkeopark projesi için uluslar arası platformda bir Yenikapı Transfer Merkezi ve Arkeopark Alanı Uluslararası Proje Daveti gerçekleştiriliyor.

Yapılan başvurular arasından değerlendirmeye alınacak yedi farklı proje, seçiçi kurul tarafından elenerek uygulanacak projeyi belirleyecek. 14 Temmuz 2011 tarihine kadar yapılacak başvuruların sonuçları 15 Kasım 2011 tarihinde açıklanacak

Asırlar boyunca birçok kültüre ev sahipliği yapan, Asya ile Avrupa arasındaki köprü olmasıyla da büyük öneme sahip olan dünyanın en büyük metropollerinden İstanbul'un ulaşım sorunları çözülüyor. Marmaray projesini yer altı ve yer üstü raylı sistemini, deniz ulaşımıyla birbirine bağlayan dev ulaşım kompleksi olarak Yenikapı Transfer Merkezi öne çıkıyor.

Yenikapı Transfer Merkezi inşaatıyla ortaya çıkan tarihi bulgular üzerine başlatılan arkeolojik kazırlarda 8.500 yıl öncesine ait liman ve gemiler gün ışığına çıktı. Arkeolojik bulguları sergilemek amacıyla oluşturulacak olan Arkeopark ile tarihi miras, modern ulaşımla aynı çatı altında buluşuyor. Günde 1,7 milyon insanın seyahat edeceği önemli bir merkez olacak Yenikapı Transfer Merkezi ve Arkeopark Alanı uluslararası mimarların oluşturacağı projeyle hayata geçiriliyor.

PROJE KONUSU VE AMACI
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen Yenikapı Transfer Merkezi ve Arkeopark Alanı Projesi “Kentsel Uygulamalar ve Kültürel Mirasın Korunması” başlığı altında hayata geçirilen en önemli projelerden biri. Marmaray, Metro ve İDO terminalini birleştirecek olan Yenikapı Transfer Merkezi ve Arkeopark Alanı oluşturulmak üzere, ulusal ve uluslararası mimarların proje çalışmalarının değerlendirileceği proje daveti gerçekleştiriliyor. Günde ortalama 1.700.000 kişinin geçeceği dev bir kesişme noktasına dönüşecek olan Yenikapı Transfer Merkezi ve Arkeopark Alanı ile öncelikle, kentin çehresine uyumlu ve çağdaş bir transfer noktası olmakla kalmayıp Dünya Tarihi ve Kültürel Mirası açısından önemli arkeolojik buluntuların arşivlenip sergilenebileceği, bilimsel çalışmaların yapılabileceği ve destek programlarını da hayata geçirilebileceği bir yapı hedefleniyor.

BAŞVURU KOŞULU
Toplam 30,09 hektar alana kurulu Yenikapı Transfer Noktası ve Arkeopark Alanı Projesi hakkında davet edilecek olan ekipler; ilgili meslek odalarındaki kayıtlarını tescil edebilen en az bir Mimar, bir Şehir Plancısı ve bir Peyzaj Mimar bulundurmak zorunda. İlgili mühendislik ve bilim dallarından uzman kişileri de ekibinde bulundurabilen, ulusal ya da uluslararası ekipler tek başlarına ya da konsorsiyum ile katılabilir. Seçici kurulun yapacağı ön elemede; Ekip Yapısı, Proje Yaklaşımı ve Ekip Portfolyosu olmak üzere üç adet temel kavramı değerlendirecek. Söz konusu “Ön Seçim Yeterlilik Koşulları”nı sağlayanların, “belgeleri” ve “portfolyoları”nı içeren “Başvuru Dosyalarını” en geç “14 Temmuz 2011” günü saat:20.00'a (yerel saat) kadar www.yenikapiurbandesign.com web sayfası aracılığıyla kayıt yaptırarak, idareye ulaştırmaları gerekmektedir. İdare ile ilişkilerin yürütülmesi açısından, ekipten bir kişinin “Ekip Temsilcisi” olarak belirtilmesi gerekiyor.

DEĞERLENDİRME
Ön seçimde; Proje Seçici Kurulu, Danışma Kurulu ve Çalışma Kurulu, katılımcıların başvurularının proje için uygunluğunu değerlendirilecek ve 7 (yedi) mimari ekip davet edilmek üzere belirlenecek ve değerlendirme sonucunda, Ön Seçim Yeterlilik koşullarını sağlayan 7 adaya, proje teminine katılımları için bir “Davet Mektubu” ve “Proje Tasarım Rehberi” iletilecek. Proje teminine katılmayı onaylayan mimarlık ve kentsel tasarım bürolarının teslim edecekleri projeleri, uluslararası bir komite olan Seçici Kurul üyeleri tarafından değerlendirilecek ve son olarak aralarından bir proje seçilecek.

BAŞVURU TAKVİMİ
Seçici Kurul, 14 Temmuz 2011 tarihine kadar yapılacak olan başvuruları değerlendirecek ve 21 Temmuz 2011 tarihinde davet edilecek mimarları ilan edecek. Proje için gerekli Proje Tasarım Rehberini 27 Temmuz 2011 tarihinde alacak olan davetli mimarlar sunumlarını yapmak üzere 14 Kasım 2011 tarihinde Kurul karşısına çıkacak. Kurul 15 Kasım 2011 günü seçilen mimarı ve projesini açıklayacak.


BAŞVURU KOŞULLARI
ÖN SEÇİM YETERLİLİK KOŞULLARI
Aralarında en az bir Mimar, bir Şehir Plancısı ve bir Peyzaj Mimarı bulunduran, ilgili meslek odalarındaki kayıtlarını tescil edebilen, proje alanının özel niteliği bakımından ilgili mühendislik ve bilim dallarından uzman kişileri de ekibinde bulundurabilen, ulusal ya da uluslararası ekipler tek başlarına ya da konsorsiyum ile katılabilir.
 
İlk aşama “yeterlilik koşulları” için aşağıdaki kriterler dikkate alınacak:

• Ekip Yapısı (30 Puan)
Tasarım ekibini oluşturan ve farklı disiplinlerde mesleklere sahip kişilerin, grupların veya firmaların yapı ve organizasyonunu anlatan sunum. (İçlerinde en az bir Mimar, Şehir Plancısı, Peyzaj Mimarı olmak koşulu ile Ekonomist, Arkeolog, Sanat Tarihçisi, Ulaşım, Kamu Yönetimi, İşletme gibi gerekli gördükleri mesleklerde uzman kişileri barındırabilir). Sunum içerisinde ekibi oluşturan kişilerin projelerini ve uygulamalarını ispat eden dokümanlar ve özgeçmişleri yer almalıdır (Max. 40- A4 sayfadan oluşmalıdır).

• Proje Yaklaşımı (40 puan)
Katılımcıların alan hakkındaki ilk izlenimlerini, değişik ölçeklerde konuya yaklaşımlarını ve projeyi ele alış biçimlerini anlatan rapor. Bu rapor alanın ve operasyonun hangi prensipler çerçevesinde kurgulanıp pozisyonlandırıldığını anlatmalıdır. Teknik serbesttir
(Max.20 - A4 sayfadan oluşmalıdır)

• Ekip Portfolyosu (30 Puan)
Daha önce benzer ölçeklerde, bağlamlarda yapılmış olan kentsel tasarım projelerinden, mimari projelerden veya alan yönetimi stratejilerinden oluşan portfolyo sunumu. Portfolyolar, teknik kompleksite ve mimari kaliteleri de göz önünde bulundurularak değerlendirilecektir
(Max. 40 - A4 sayfadan oluşmalıdır).

Ekip içerisinde farklı büroların yer alması durumunda, güncel/geçerli ticaret faaliyet dokümanının da sunulması gerekmektedir.

Yukarıda belirtilen sunumlar/portfolyo sunumları “İngilizce” olarak teslim edilecektir.

Yukarıda belirtilen “Ön Seçim Yeterlilik Koşulları”nı sağlayanların, “belgeleri” ve “portfolyoları”nı içeren “Başvuru Dosyalarını” en geç “10 Temmuz 2011” günü, Saat:00.00'a (yerel saat) kadar www.yenikapiurbandesign.com web sayfası aracılığıyla kayıt yaptırarak, idareye ulaştırmaları gerekmektedir.

İdare ile ilişkilerin yürütülmesi açısından, ekipten bir kişinin “Ekip Temsilcisi” olarak belirtilmesi gerekmektedir.

DEĞERLENDİRME
Ön seçimde; Proje Seçici Kurulu, Danışma Kurulu ve Çalışma Kurulu, katılımcıların başvurularının proje için uygunluğunu değerlendirileceklerdir. “7” mimari ekip davet edilmek üzere belirlenecektir.

Değerlendirme sonucunda, Ön Seçim Yeterlilik koşullarını sağlayan “7”adaya, proje teminine katılımları için bir “Davet Mektubu” ve  “Proje Tasarım Rehberi (Design Brief)” iletilecektir.

Proje teminine katılmayı onaylayan mimarlık ve kentsel tasarım bürolarının teslim edecekleri projeleri,  uluslararası bir komite olan Seçici Kurul üyeleri tarafından değerlendirilecek ve son olarak aralarından bir proje seçilecektir.

Ön seçimde; Proje Seçici Kurulu, Danışma Kurulu ve Çalışma Kurulu, katılımcıların başvurularının proje için uygunluğunu değerlendirileceklerdir ve “7” mimari ekip davet edilmek üzere belirlenecektir.

Değerlendirme sonucunda, Ön Seçim Yeterlilik koşullarını sağlayan “7” adaya, proje teminine katılımları için bir “Davet Mektubu” ve  “Proje Tasarım Rehberi (Design Brief)” gönderilecektir.

Proje teminine katılmayı onaylayan mimarlık ve kentsel tasarım bürolarının teslim edecekleri projeleri,  uluslararası bir komite olan Seçici Kurul üyeleri tarafından değerlendirilip, son olarak aralarından bir proje seçilecektir.

BAŞVURU TAKVİMİ
İlan: 17.06.2011
Ön Seçim Yeterlilik Başvurularının kabulü: 17.06.2011 – 14.07.2011
Çalışma Kurulu/Raportörlük Değerlendirmesi: 14.07.2011 – 18.07.2011
Seçici Kurul' un Değerlendirmesi:  18.07.2011 – 21.07.2011
Davetli Mimarların İlan edilmesi: 21.07.2011
Davetli Mimarlara Proje Davet Mektubu'nun Gönderilmesi: 21.07.2011
Yer Görme ve Design Brief'in Davetli Mimarlar'a teslimi: 27.07.2011
Soru-Cevap için son gün: 28.09.2011
Proje Teslimi:    14.11.2011
Davetli Mimarların Sunumları:  14.11.2011
Değerlendirme Kurulu Değerlendirme Toplantıları: 15.11.2011
Sonuçların Bildirimi ( Basın Toplantısı):  15.11.2011
Ödül Dağıtımı :  15.11.2011
Proje Sergisi:  21.11.2011

DEĞERLENDİRME
Ön seçimde; Proje Seçici Kurulu, Danışma Kurulu ve Çalışma Kurulu, katılımcıların başvurularının proje için uygunluğunu değerlendirileceklerdir. 7 mimari ekip davet edilmek üzere belirlenecek.
Değerlendirme sonucunda, Ön Seçim Yeterlilik koşullarını sağlayan 7 adaya, proje teminine katılımları için bir “Davet Mektubu” ve  “Proje Tasarım Rehberi (Design Brief)” iletilecek.
Proje teminine katılmayı onaylayan mimarlık ve kentsel tasarım bürolarının teslim edecekleri projeleri, uluslararası bir komite olan Seçici Kurul üyeleri tarafından değerlendirilecek ve son olarak aralarından bir proje seçilecek.

MARMARAY METRO PROJELERİ VE ARKEOLOJİK KAZILAR
Binlerce yıl farklı kültürlere ev sahipliği yapan, doğu ve batı kültürünü buluşturan, Bizans ve Osmanlı İmparatorluklarının görkemli yapılarını günümüze taşıyan ve 2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti seçilen Türkiye Cumhuriyetinin gözde kenti İstanbul, tarihin her döneminde önemini koruyan dünyanın en önemli metropollerinden biri olarak öne çıkıyor.

Tarihin her döneminde önemini koruyan eski kentin, modern bir metropole dönüşürken en önemli sorunlarından biri de ulaşım oldu. Bu sorunu çözemeye yönelik olarak, Ulaştırma Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve Türkiye'nin en büyük raylı toplu ulaşım ağını oluşturan Marmaray ve Metro projeleri kapsamında Üsküdar, Sirkeci ve Yenikapı'daki istasyonların inşasıyla açığa çıkan arkeolojik bulguları üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü izniyle İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü başkanlığında 2004 yılında başlayan arkeolojik kazılar son aşamasına geliyor.

Yenikapı'da 58.000 m2 alanda deniz seviyesinin +3 metre üzerinde başlayan arkeolojik kazılar sırasında +3 metre ile -1 metre arasında Geç Osmanlı Dönemine ait kültür dolgusunda 18-19. Yüzyıla tarihlendirilen küçük imalathaneler ve işliklere ait mimari kalıntılar ile sokak dokusu bulundu. İmalathaneler ve mimari kalıntılar ilgili koruma kurulunca yerinde korunmasına karar verilirken sokak dokusu ise Arkeopark projesinde değerlendirilmek üzere sökülerek koruma altına alındı.

İstanbul tarihinin en kapsamlı arkeolojik kazılarına dönüşen bu çalışmalar sırasında, merkezi bir istasyonun kurulacağı Yenikapı'da -1 metre ile -6,30 metre arasında, Erken Bizans Döneminin en büyük liman olan Theodosius Limanı gün ışığına çıkarıldı.

Roma İmparatorluğu'nun büyüyen yeni başkentinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere Marmara Denizi kıyısına I. Theodosius (379-395) tarafından Lykos (Bayrampaşa) Deresinin ağzına yaptırılan Theodosius Limanı, Lykos deresinin taşıdığı miller sonucu işlevinin önemli bir bölümünü yitirmiş olmasına rağmen, küçük gemi ve teknelerin barındığı bir liman olarak 11. Yüzyıla kadar kullanılmaya devam edildiği yapılan kazılarda elde edilen ve 7-11 Yüzyıllara tarihlenen gemi kalıntılarından anlaşılmakta. 3 ayrı bölgede sürdürülen kazılarda Marmaray kazı alanında 13, Metro kazı alanında 22 olmak üzere değişik ölçü ve tipte 5-11 yüzyıllarına tarihlendirilen 35 tekne kalıntısı gün ışığına çıkarıldı.

Dünyada en geniş repertuarına sahip antik tekne koleksiyonlarından birini oluşturan Yenikapı batıkları, Bizans Dönemi gemi tipolojisi, gemi yapım teknolojileri ve bu teknolojinin gelişimine ilişkin önemli bilgiler sunmakta.Yenikapı kazı alanının batısında yer alan ve günümüzde 100 ada olarak isimlendirilen bölgede sürdürülen kazılarda; deniz suları, büyük taş bloklardan inşa edilmiş rıhtım, dalgakıranın bir bölümü gibi limanın karadaki mimarisine ait kalıntılar, ilgili bölge koruma kurulunca yerinde korunmasına karar verildi. Bu nedenle bu alanda yapılması planlanan istasyon iptal edildi. Koruma altına alınan kalıntılar çalışmaları Arkeopark projesi ile birlikte tamamlanarak ziyarete sunulacak.

Ayrıca Yenikapı Metro alanında sürdürülen kazılarda liman dolgusu üzerinde açığa çıkan ve M.S. 12. 13. Yüzyıllara tarihlendirilen ve ilgili kurulca taşınmasına karar verilen kilise kalıntısı da yine koruma altına alınmış olup Arkeopark projesine dahil edilecek.

Theodosius Liman tabanı dolgusu altında devam eden kazılar sırasında, günümüz deniz seviyesinin yaklaşık -6,30 metre altında Neolitik Döneme ait bait taş temeli dal örgü mimari kalıntılar ile bu kalıntıların çevresinde büzülmüş pozisyonda (Hoker) ve urne gömülerin tespit edilmesi bölgenin Neolitikleşme sürecinin anlaşılmasına önemli katkılar sağladı. Tarihi yarımadanın yerleşim tarihi günümüzde yaklaşık 8500 yıl geriye taşındı.

Kazılarda bu alandan elde edilen arkeolojik buluntular İstanbul Bölgesi kültürüyle karşılaştırıldığında bilimsel veriler ışığında İstanbul bölgesinin Neolitik dönem toplulukları olarak adlandırılan Fikirtepe Kültürü” ve “Yarımburgaz 4” evresi ile yakın benzerlik gösterdiği görüldü.

Tarihi yarımadanın ilk sakinlerine ait bu izlerin de proje kapsamında değerlendirilmesi yapılarak eldeki verilerin ışığında Neolitik yerleşme yeniden kurulmalı, kentin bugünkü sakinlerine anlatılmalı.

Marmaray ve Metro Projeleri kapsamında yürütülen Yenikapı kazılarında Neolitik Dönem'den başlayıp, kesintisiz olarak günümüze kadar ulaşan ve kent tarihine ışık tutan 35 bin eser belgelenerek bilimin hizmetine sunuldu. Bu çalışmalar sırasında ayrıca antik kent Theodosius Liman kalıntıları ile Neolitik kültür katı arasında tabakalaşmış deniz dolguları, Marmara Denizinin son 10 bin yıl içinde geçirdiği değişimlerin anlaşılabilmesi açısından son derece önemli bulgular sundu.
Yenikapı kazılarıyla eşzamanlı olarak müzemiz tarafından yürütülen Sirkeci ve Üsküdar arkeolojik kazılarında da kentin geçmişine ışık tutan Bizans ve Osmanlı Dönemine ait önemli sonuçlar elde edildi.

Büyük bölümü tamamlanan Marmaray ve Metro arkeolojik kazıları; kent merkezine yoğun yaşam alanlarındaki trafik akışı içinde kazı yapmanın pek çok zorluğuna karşın müzemiz uzmanlarınca büyük bir özveriyle kesintisiz sürdürülmekte.

Bu çalışmalar sırasında Yenikapı'da gün ışığına çıkartılan Theodosius limanı ve kalıntılar Neolitik yerleşme, Sirkeci ve Üsküdar kazılarında tespit edilen Osmanlı ve Bizans dönemine ait buluntular kent tarihi açısından olduğu kadar, dünya kültür tarihi açısından da önemli sonuçlar vermiştir.

Özellikle içinde yaşadığımız kentin 8500 yıllık süreç içinde geçirdiği kültürel, sanatsal ve jeolojik değişimi, gemi teknolojisi, kent arkeolojisi, jeo-arkeoloji, osteo-arkeoloji, arkeo-botanik, sanat tarihi, deniz ticareti, filoloji ve dendrokronoloji konularında önemli belgeler sunmuştur.

Türkiye'nin en önemli ulaşım projelerinden biri olan Marmaray ve Metro Projeleri İstanbul için bir şans olarak değerlendirilmelidir. Hızla kalabalıklaşan, ihtiyaçları artan kentimizin sorunlarını çözmek amacıyla yapılan büyük ölçekli projelerin uygulanması sırasında kültür varlıkları hızlı bir yok olma süreciyle karşı karşıya kalmaktadır. Ancak akılcı bir planlama, çağdaş yaşamın ihtiyaçlarının, kültür varlıklarının yok edilerek değil, onunla bütünleşerek gerçekleşeceğini ortaya koymuştur.

PROJE KONUSU VE AMACI
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Etüd ve Projeler Daire Başkanlığı Projeler Müdürlüğü tarafından, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'na proje başvurusu yapılmış olan, “Yenikapı Transfer Noktası ve Arkeopark Alanı” Projesi, İstanbul 2010 AKB Yönetim Kurulu Kararı ile “Kentsel Uygulamalar ve Kültürel Mirasın Korunması” başlığı altında yürütülen en önemli projelerden biri.

Projenin elde edilmesi amacıyla, süreç içersinde çok aktörlü ve karmaşık yapıda olan proje alanının sahip olduğu değerleri de dikkate alınarak, “Uluslararası Ön Seçmeli Davetli Mimarlardan Mimari Avan Proje Temini Hizmet Alımı” yöntemine karar verildi.

Proje Alanı, İstanbul Tarihi Yarımada' da İstanbul Metropolü için oldukça önemli raylı sistemlerden, Aksaray-Havaalanı Metro, Taksim-Yenikapı Metro ve Avrupa ile Anadolu yakasını birbirine bağlayan Marmaray Tüp Raylı Geçiş Hattı'nın bulunduğu noktada ve Yenikapı İstanbul Deniz otobüsleri (İDO) terminalinin de yanında yer almakta.

Marmaray, Marmara'ya paralel mevcut banliyö demiryolunun iyileştirilmesi ve boğazı tüp geçit ile geçmek suretiyle Asya yakasındaki Gebze'yi Avrupa yakasındaki Halkalı'ya bağlayarak İstanbul'un bir ucundan diğerine raylı sistemle kesintisiz ulaşımı sağlamayı amaçlamakta. Yenikapı transfer merkezi çok yakın bir gelecekte, içinden günde ortalama 1.700.000 kişinin geçeceği dev bir kesişme noktasına dönüşecek.

Transfer Merkezi'ne bağlanan düşey aks Mustafa Kemal Bulvarı ise kentin en önemli merkezlerini (Şişhane, Tarlabaşı, Taksim, Şişli, Mecidiyeköy, Zincirlikuyu, Büyükdere, Maslak) sahil yoluna bağlayan ana arterlerden biri konumunda. Tarihi Yarımada içindeki konumu ve havaalanına kolay erişilirliği de dikkate alındığında Yenikapı'nın, küresel İstanbul'un “yeni kapı”sı olacağı gerçeği öne çıkmakta.

Söz konusu ulaşım projelerinin uygulanması sırasında yapılan kazılarda, 1600 yıllık “Theodosius Limanı” kalıntılarından, İstanbul' u 8500 yıl öncesine götüren ilk Neolitik dönem yerleşmelerine ait buluntulara rastlanmıştır.

Alanın tüm bu özelliklerle, hem kent için çevresiyle bütünleşen çağdaş bir transfer alanı, hem de Dünya Tarihi ve Kültürel Mirası açısından önemli olan arkeolojik buluntuların arşivlenip, sergilenebildiği, bilimsel çalışmaların yapılabileceği destek programlarını da içeren bir çekim noktası olarak yeniden tasarlanarak, çağdaş bir transfer alanının oluşturulması ve mekânın öneminin Dünyaya ve İstanbullulara tanıtılması hedefleniyor.

“Yenikapı Transfer Noktası ve Arkeopark Alanı” Projesi toplam 30,09 hektarı kapsamakta. Davetli Mimarlara Design Brief ile iletilecek olan veriler dâhilinde alanın çevresiyle yaratacağı etkileşim de göz önünde bulundurularak, Davetli Mimarlardan elde edilecek tasarımların üç aşamalı bir yapısı olacak;
1. Yenikapı'yı Tarihi Yarımada ve İstanbul içinde konumlandıracak bir “üst ölçek kentsel vizyon” çalışması
2. Alanın tamamının kamusal alan olarak organizasyonunu (mekân ve program) ve yakın çevresiyle kurduğu ilişkileri açıklayan “kentsel tasarım” çalışması
3. Transfer Merkezi ve Kent Arşivi binalarının program zenginlikleri, mekân organizasyonları ve mimari karakterlerini gösteren “mimari avan projesi “ temin edilecek.

YENİKAPI İSTASYONU TEKNİK BİLGİLER
• 5,2 KM'LİK TAKSİM-YENİKAPI METRO HATTININ EN BÜYÜK İSTASYONU.

• 2013 SONUNDA MARMARAY'LA BERABER HİZMETE GİRMESİ PLANLANIYOR

• METRO SİSTEMİNİN EN BÜYÜK VE MERKEZİ ENTEGRASYON İSTASYONU OLACAK.

• 3 FARKLI SİSTEMİN ENTEGRASYON NOKTASI
1. MARMARAY
2. HAFİF METRO (AKSARAY-YENİKAPI'YA UZUYOR)HAVALİMANI-YENİKAPI)
3. TAKSİM- YENİKAPI HATTI(ŞİŞHANEDEN)
• BU 3 SİSTEM, YENİKAPI'DA YERALTINDAN BİRBİRİNE ENTEGRE EDİLECEK. 3 SİSTEMİN MAKSİMUM TAŞIMA KAPASİTELERİ TOPLAMI SAATTE TEK YÖNDE 185 BİNİ BULACAK.

• YENİKAPI İSTASYONU, HAFİF METRO İSTASYONU VE 600 ARAÇLIK OTOPARKLA BERABER TOPLAM 59 BİN M2'LİK BİR İNŞAAT ALANINDAN OLUŞUYOR. ENTEGRASYONUN MALİYETİ 106 MİLYON TL. BU MEBLAĞIN YÜZDE 29'U ARKEOLOJİK KAZI VE İLİŞKİLİ İŞLERE HARCANIYOR.


TAKSİM YENİKAPI METRO HATTI KAPSAMINDA YAPILAN ARKEOLOJİK ÇALIŞMALARIN ÖZETİ

AKSARAY VE ŞEHZADEBAŞI KAZILARI İLE BİRLİKTE TOPLAM MALİYET: 54 MİLYON 375 BİN TL

YENİKAPI:    36.814.000 TL
AKSARAY:    14.996.000 TL
ŞEHZADEBAŞI:      2.565.000 TL

YENİKAPI MALİYET:   36.814.000 TL
• Arkeolojik kazı için  23.339.000 TL,
• Belgeleme çalışmaları için 3.804.000 TL,
• Gemi kalıntılarının kaldırılması için 3.120.000 TL,
• Yabancı uzmanlar için 1.025.000 TL,
• Buluntuların kaldırılması ve diğer arkeolojik giderler için 5.526.000 TL

ARKEOLOJİK KAZILAR
• KAZILAR MAYIS 2005'TE BAŞLADI.
• DENİZ SEVİYESİNİN 8 M. ALTINA ULAŞILDI.

• TOPLAMDA 23 BİN 250 M2'LİK BİR ALAN DENİZ SEVİYESİNİN 8,5-9 M ALTINA KADAR KAZILACAK. TOPLAM 260 METRE UZUNLUĞUNDAKİ İSTASYON KAZI ALANININ 90 METRELİK KISMINDA KAZI TAMAMLANDI. KALAN KISIMDA AŞAMALI OLARAK KAZI TAMAMLANARAK SON KAZI KISMININ BİR YIL SONRA TAMAMLANACAĞI TAHMİN EDİLİYOR. DAHA SONRA 22 METRE DERİNLİĞE KADAR MAKİNELERLE KAZILACAK.
• ÇIKAN BULUNTULAR, İSTANBUL'UN TARİHİNİN 8 BİN 500 YIL ÖNCEYE DAYANDIĞINI GÖSTERİYOR.


GEMİ KALDIRMA İŞLEMLERİ

• GEMİ KALINTILARININ KAZI VE REKONSTRÜKSİYONU “İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ” TARAFINDAN YAPILIYOR.

• BU ÇALIŞMALARDA 5 KİŞİLİK YABANCI UZMAN EKİBİN DANIŞMANLIĞI VE KATILIMI SAĞLANDI.


BULUNTULAR
• KAZILARDA 22 AHŞAP BATIK GEMİ BULUNDU.

• GEMİLERİN 20'Sİ TUZ ARINDIRMA HAVUZUNA TAŞINDI. 1 BATIĞIN TAŞIMA İŞLEMİ SÜRÜYOR. SON BATIĞIN KAZI İŞLEMLERİ İSE DEVAM EDİYOR.

• (MARMARAY TARAFINDA DA 13 GEMİ ÇIKTI. BU GEMİLERİ İLGİLİ KURUM KALDIRDI.)

• YAKLAŞIK 35 BİN ENVANTERLİK ESER BULUNDU.

• BÖLGEDEKİ DİĞER ÖNEMLİ BULUNTULAR: KÜÇÜK KİLİSE (ŞAPEL) VE MENDİREK YAPISI, LİMAN SURU YAPILARI.

• ŞAPELİN KALDIRILMASI TAMAMLANDI.

• BULUNTULARLA YENİKAPI'DA BİR ARKEOLOJİK MÜZE KURULACAK.

DİĞER ALANLARDAKİ ARKEOLOJİK ÇALIŞMALARIN PROJEYE ETKİLERİ

AKSARAY

MALİYET 14 MİLYON 996 BİN TL

• AKSARAY-YENİKAPI İSTASYON BAĞLANTISI İÇİN AÇ-KAPA OLARAK PLANLANAN YAPILAR, ALANDA ORTAYA ÇIKAN OSMANLI HAMAM TEMELİ VE BİZANS MEYDAN ALTYAPILARININ YERİNDE KORUNABİLMESİ İÇİN DELME TÜNELE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ.

• GÜZERGÂH 4,5 M. DERİNE ALINDI. AKSARAY İSTASYONUNUN BİTİŞ KISMI YENİDEN İNŞA EDİLDİ.

• KALINTILAR YERİNDE KORUNARAK DELME TÜNEL İMALATLARI TAMAMLANDI.

• YENİKAPI'YI AKSARAY'A BAĞLAMA İŞLEMİ DEVAM EDİYOR.

ŞEHZADEBAŞI İSTASYONU

MALİYET: 2 MİLYON 565 BİN TL

• 1 NO'LU BİLET HOLÜNDE ORTAYA ÇIKAN MOZAİKLER KALDIRILDI.

• ARKEOLOJİK ARAŞTIRMALAR DEVAM EDİYOR.

• MOZAİKLER-BİNA TEMEL KALINTILARI: 437 BİN TL

• BELGELEME: 653 BİN TL

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21