• BIST 9940.91
  • Altın 3017.632
  • Dolar 35.386
  • Euro 36.5366
  • İzmir 8 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Antalya 8 °C
  • Ankara 6 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

İSTANBUL’A ÖZGÜ LALE ÜRETECEĞİZ

İSTANBUL’A ÖZGÜ LALE ÜRETECEĞİZ
Başkan Topbaş, ihraç etmek istedikleri laleden bilimsel bir çalışmayla gıda sanayinde kullanılan organik boya, sümbülden esans ürettiklerini açıkladı ve “Gen teknolojisiyle İstanbul'a özgü bir lale üreteceğiz” dedi

TURİZMİN SESİ -HABER HANDE KURT- FOTOĞRAF EGEM KURT


İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen 6. Uluslararası İstanbul Lale Festivali'nin açılışında konuşan Başkan Topbaş, ihraç etmek istedikleri laleden bilimsel bir çalışmayla gıda sanayinde kullanılan organik boya, sümbülden esans ürettiklerini açıkladı ve “Gen teknolojisiyle İstanbul'a özgü bir lale üreteceğiz” dedi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ve her yıl İstanbul'u lalelerle buluşturan Uluslararası İstanbul Lale Festivali'nin 6.sı Başkan Topbaş ve Vali Hüseyin Avni Mutlu'nun katılımıyla Emirgan Korusu'nda gerçekleştirildi.

Festivalde Başkan Topbaş'ın Eşi Özleyiş Topbaş, Karaman Valisi Süleyman Kahraman, Başkan Topbaş'ın Danışmanları Mimar Tülin Ersöz ve Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç, TEMA Vakfı Onursal Başkanı Nihat Gökyiğit, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mevlüt Vural, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Cevat Yaman, AĞAÇ A.Ş. Genel Müdürü Eyyüp Karahan, İSTAÇ Genel Müdürü Osman Akgül,AĞAÇ A.Ş. Pazarlama ve Satış Müdürü Hikmet Şahin ile vatandaşlar da yer aldı.

Festivalin açılışında konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'da güzelliklerin temaşa edildiği güzel bir günde birlikte olmaktan duyduğu memnuniyeti belirterek, “İstanbul'un en nadide köşelerinden Emirgan'da lalelerle yeniden buluşmamızın 6. yıl festivaline katıldığınız için teşekkür ediyorum. Bu yıl 6'ncısını düzenlediğimiz uluslar arası lale festivalini çok önemli boyutlara taşıdık. Bizden bir parça olan lale 150 yıl önce Hollanda'ya gitmişti. Onlar laleyi sadece ekonomik değer olarak kullanıyordu. Artık lale evine döndü. 'Lale evine hoş geldin' diyoruz” diye konuştu.


Festivalde Ege ve Erciyes Üniversitelerinden akademisyenlerin yer aldığını belirten Başkan Kadir Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni Şirketlerinden AĞAÇ A.Ş.'nin bu üniversitelerle işbirliğine giderek çok önemli bilimsel çalışmalar başlattığını söyledi. Geçmişte 1500'ün üzerinde türü olan bu laleyi İstanbul'a özel hale getirmek için genler üzerinde çalışmalar yürütüldüğünü ifade eden Başkan Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; “Bu çeşitleri tekrar bulalım ve İstanbul'a özgü bir lale türü yetiştirelim, şehri bununla donatalım, kentli bundan haz duysun.

İstanbul lalesi diye bahsedilsin istedik. Bunun çalışmaları yürütülüyor. Diğer taraftan Erciyes Üniversitesi ile birlikte dünyada ilk defa lalelerin taç yapraklarından organik gıda boyası üretmeye başladık. Bu üretimin Türkiye ekonomisine çok büyük katkısı olacak, çünkü tamamen doğal, zararsız. Bir iş adamı mantığıyla bakıyoruz ve bu kentin ekonomisini nasıl daha da geliştiririz, şehrin değerlerini yine vatandaşlarımıza nasıl daha iyi sunarız diye düşünüyoruz.

İnşallah bu organik boyayı geliştireceğiz ve gıda boyası ithal etmemize gerek kalmayacak. Lale yapraklarından üretilen boyanın kullanıldığı lokumlar, pastalar ve meşrubat yapıldı. Yarın da başka bir şey yapılır. Gıda boyası çok pahalı olduğu için bazı gıda sektöründeki küçük işletmelerde kumaş boyasını gıda boyası olarak kullananlar var. Biz bunu ucuzlatacağız, herkes doğal gıda boyasını rahatlıkla kullanacak. Öte yandan, laleyle birlikte dikilen sümbülden de çok güzel kokulu esanslar üretilmeye başlandı.

İstanbul'da yetiştirdiğimiz, ektiğimiz çiçekleri sadece bir çiçek olarak görmüyoruz, aynı zamanda ekonomik bir değer çünkü. Gelecek yıllarda ekonomik getirileri de beraberinde getirecek.” Başkan Kadir Topbaş, konuşmasının ardından gıda boyası olarak lale yaprağı kullanılmış pasta ile lokum ve şekerlemeleri basın mensuplarına gösterdi.

Eşi Özleyiş Topbaş ile Hüseyin Avni Mutlu, Süleyman Kahraman, Nihat Gökyiğit ve Mehmet Domaç'ı sahneye davet eden Topbaş, kesilen pastadan ve lokumlardan tattırdı. Topbaş, sümbülden üretilen esansı da Mutlu, Kahraman, Domaç ve Gökyiğit'e sürdü. Vali Hüseyin Avni Mutlu esansın kokusunun çok güzel ve doğal olduğunu söyledi. Daha sonra Özleyiş Topbaş'ın kestiği pasta davetlilere dağıtıldı.

Kadir Topbaş ve beraberindekiler, İSMEK ve Kadın Koordinasyon Merkezi'nin düzenlediği sergiyi ve Emirgan Korusu'nun lale bahçelerini de gezdi.


İstanbul'da özel bölgelere dikilen laleler
Gülhane Parkına 15 farklı türde 250 bin lale
Emirgan Korusuna 112 farklı türde 1.720 bin lale
Yıldız Korusuna 23 farklı türde 490 bin lale
Soğanlı Bitkiler Parkına 62 farklı türde 546 bin lale
Beykoz Korusuna 25 farklı türde 641 bin lale
Göztepe Gül Bahçesine 7 farklı türde 115 bin lale
Büyük Çamlıca Korusuna 18 farklı türde 111 bin lale
Küçük Çamlıca Korusuna 14 farklı türde 115 bin lale
Fethipaşa Korusuna 20 farklı türde 174 bin lale
Hidiv Çubuklu Korusuna 16 farklı türde 202 bin lale

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21