• BIST 9355.86
  • Altın 2837.382
  • Dolar 34.4229
  • Euro 36.2785
  • İzmir 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Antalya 25 °C
  • Ankara 18 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

İstanbul Temmuz’a umutla başladı

İstanbul Temmuz’a umutla başladı
Bu yıl 6. kez düzenlenen İstanbul ShoppingFest, beraberinde getirdiği bereketle şehrin alışveriş, turizm ve kültürel hayatına yeni bir soluk katmaya hazırlanıyor

TURİZMİN SESİ


Artık gelenekselleşen alışveriş festivali, turizm ve perakende alanında oluşturduğu hareketlilik ile Temmuz ayı boyunca İstanbul’un enerjisini yükseltmeye devam edecek.İstanbul Ticaret Odası Başkanı ve İstanbul Shopping Fest İcra Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, içinden geçilen dönemde festivalin İstanbul’a katkılarını değerlendirdi:“Türkiye'nin gücüne ve İstanbul'un potansiyeline güvenen herkes, son dönemde turizmde yaşanan bazı sıkıntıların geçici olduğunu biliyor. Biz İstanbul ShoppingFest ile karanlık güçlerin turizme, ekonomiye ve İstanbul markasına zarar verme çabalarına meydan okuyoruz.”

“Festivalimizle İstanbul’un dünya çapında bir alışveriş destinasyonu olarak konumunu güçlendirmeyi hedefliyoruz. 2023’e kadar İstanbul’u dünyanın ilk 5 alışveriş şehri arasına yerleştireceğiz.”

Festival için İstanbul’a gelecek turistler, rezervasyonlarını iptal etmiyor. Hatta Rusya ve İsrail ile ilişkilerde başlayan bahar rüzgârını ilk olarak ShoppingFest’te hissedeceğiz.”

Bir İstanbul geleneği haline gelen İstanbul Shopping Fest (İSF), 1 Temmuz itibarıyla kentin gündemine taze bir nefes taşımaya başladı. Temmuz sonuna kadar sürecek olan festival, Türkiye'nin en büyük turizm, alışveriş ve kentsel markalaştırma projesi olma özelliğini taşıyor. İstanbul Shopping Fest; T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İstanbul Valiliği desteği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Ticaret Odası iş birliği ile bu yıl altıncı kez düzenleniyor.

İSF’nin İcra Kurulu Başkanlığı görevini yürüten İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, festivalin kent kültürüne, ekonomiye ve turizme katkılarını değerlendirdi.

Çağlar, “Türkiye'nin gücüne ve İstanbul'un potansiyeline güvenen herkes, son dönemde turizmde yaşanan bazı sıkıntıların geçici olduğunu biliyor. İstanbul vazgeçilmez bir destinasyon. Binlerce yıldır değişmeyen bu gerçek bugün de değişmedi, yarın da değişmeyecek. Biz İstanbul ShoppingFest ile karanlık güçlerin turizme, ekonomiye ve İstanbul markasına zarar verme çabalarına meydan okuyoruz. ”dedi.

Durgun denizde yol almanın kolay olduğunu belirten Çağlar, “Asıl maharet, fırtınalı denizde dümeni sağlam tutmak. Dış etkenleri bertaraf edebilmek için el ele vererek İstanbul markasının gücüne güç katacağız.” diye konuştu.

İbrahim Çağlar: Hedefimiz İstanbul’u dünyanın ilk 5 alışveriş şehri arasına yerleştirmek. Alışveriş turizminin  ekonomik büyüme ve kalkınmaya katkısına dikkat çeken İbrahim Çağlar, “Perakende sektöründe artık sınır ötesi alışveriş büyük değer taşıyor. İstanbul, bu anlamda müthiş bir potansiyele sahip. Bizim hedefimiz 2023’e kadar İstanbul’u dünyanın ilk 5 alışveriş şehri arasına yerleştirmek. Bunun için İstanbul Shopping Fest, kullanabileceğimiz en iyi enstrüman. Dünyanın en köklü alışveriş kültürüne sahip şehirlerinden birinde olmanın avantajına sahibiz. İSF de, yüzyıllar boyunca ticaretin, alışverişin başkenti unvanını hak eden İstanbul'da, tarihi çok eskilere dayanan, şehrin ruhuna işlemiş bir geleneğin canlandırılmasına hizmet ediyor. Tarihi, kültürü ve gastronomisiyle bir dünya markası olan İstanbul'u, tam manasıyla bölgenin alışveriş merkezi haline getirmek istiyoruz” dedi.
Yurt dışı tanıtıma büyük önem verildi

İstanbul Shopping Fest’in , beş yıldır sadece ekonomik değil, kültürel anlamda da İstanbul’u tanıtan ve yurt dışından çok sayıda yabancı ziyaretçi ağırlayan bir festival olduğuna dikkat çeken Çağlar, 2016 Turizm Eylem Planı doğrultusunda İstanbul Shopping Fest'in bu yıl ayrı bir önem taşıdığını vurguladı. İstanbul’u ve festivali dünyaya tanıtmak için yoğun çaba sarfedildiğini vurgulayan Çağlar, “Bu sene dünyanın pek çok farklı noktasından basın mensupları, etkinliğimizi izlemek üzere şehrimize gelecekler. Bu çalışmaları turizm ateşeliklerimizle sürdürüyoruz. 38 ateşeliğimiz ile bu konuda yakın temas içindeyiz. Ayrıca bölgenin en büyük turizm fuarı olan ATM Dubai Fuarı, tanıtım faaliyetleri bakımından büyük önem taşıyordu. Biz de bu fuara bir İSF standıyla katıldık.  Ziyaretçilerin en çok ilgli gösterdiği noktalardan biri, Ortadoğu turizm pazarı açısından cazibe merkezi olan İstanbul standımız oldu. Aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığımız festivalimizin tüm yurtdışı tanıtımını üstlenerek önemli bir destek veriyor. Örneğin dünya çapında milyonlarca kişinin büyük bir ilgiyle izlediği Euroleague Final Four karşılaşmalarında İstanbul Shopping Fest’in tanıtımı anlamında büyük katkı sağlandı.” dedi.

Turizmde fırsat penceresi İSF
Çağlar sözlerine şöyle devam etti:
Turizmde benimsediğimiz proaktif yaklaşım ile festivalimizi İstanbul'un ve Türkiye'nin tanıtımı için değerli bir fırsata dönüştürüyoruz.İstanbul Shopping Fest'in sahip olduğu marka değeri ve ziyaretçi potansiyeli turizm ve turizmci için yeni bir fırsat penceresidir. Bugün görüyoruz ki, festival için İstanbul’a gelecek turistler rezervasyonlarını iptal etmiyor. Hatta şunu ifade etmek isterim ki Rusya ve İsrail ile ilişkilerde başlayan bahar rüzgârını ilk olarak Shopping Fest’te hissedeceğiz.” İSF’nin etkisini ölçmek için her yıl yapılan algı araştırmasının sonuçlarına değinen İbrahim Çağlar, festivalin somut faydalarını şöyle ifade etti:

Tax free alışverişte %48 büyüme
Tax free alışverişte 2015’in Haziran ayında, bir önceki yıla göre %48 büyüme sağlandı. Bu büyümede İstanbul Shopping Fest’in önemli bir rolü var. Ayrıca, geçtiğimiz yıl yapılan algı araştırmasında 18-64 yaş arası 1.500 yerli ve 1.000 yabancı turistin cevaplarına baktığımızda İSF’nin turist çekme potansiyeli yüksek bir etkinlik olduğu net olarak görülebiliyor. Turistler arasında İSF’yi ‘İstanbul’a gelmeden önce’ duyma oranı 2014 yılında %9.4'tü. 2015’teyse bu oran %15.4’e ulaşmış durumda. Üstelik şehre gelmeden önce festivali duyanların yarısından fazlası, yani %57.4'ü, İstanbul’a esas gelme nedenlerinin İSF olduğunu söylüyor. Bu oranlar bizim için gurur verici.”

İSF yerli tüketicinin alışveriş davranışlarını değiştirdi
İbrahim Çağlar, İSF esnasında yerli tüketicinin de alışveriş davranışında önemli değişiklikler gözlemlendiğini belirtti:“Yerli müşterinin İSF tarihlerinde alışveriş yapma oranının 2013’te %66.3, 2014’te %76 olduğunu, bu rakamın 2015’te ise %84.6’ya ulaştığını görüyoruz. 2013’de ortalama 3.1 değişik ürün ve/veya hizmet satın alan yerli müşteriler 2014’te 2.7 parça, 2015’te ise 3.7 parça alışveriş yaptı.”

Yabancı tüketicilerin sepeti zenginleşiyor
Son 3 yıldır yabancı müşterilerin alışveriş sepetinin zenginleştiğini belirten Çağlar, yapılan algı araştırmasına göre 2012’de ortalama 2.8 değişik ürün ve/veya hizmet satın alan yabancı müşterilerin, 2013’de 3.5, 2014 ve 2015’de 4.2 parça alışveriş yaptığını belirtti. Çağlar, “İstanbul ShoppingFest algı araştırmalarımızın ortaya koyduğu bir diğer veri de İSF denince akla gelen konu başlıkları arasında “indirim” sözcüğünün ilk sırada olması. İSF bu yıl da bir yandan alışveriş turizminde İstanbul’un konumunu yukarı taşırken bir yandan da yerli yabancı tüm katılmcılara avantajlı alışverişin keyfini yaşatacak ve “alışveriş durumu”nu mevsim normallerinin ötesine taşıyacak.” dedi.

Dopdolu bir festival
İSF kapsamında yapılacak olan etkinliklere de değinen İbrahim Çağlar, festivalin bu yıl öne çıkan uygulamalarını şöyle özetledi:

“Milletçe derin bir teessür içinde olmamızdan dolayı, İstanbul Shopping Fest açılışı için Boğaz’da gerçekleştirmeyi planladığımız su ve ışık gösterisini iptal ettik. Etkinlik takvimimizde de bu amaçla yeniden düzenlemelere gidiyoruz. Öte yandan, Temmuz ayı boyunca alışveriş merkezlerinden tarihi çarşılara kadar pek çok noktada festival havasını yaşamak mümkün olacak. İstanbul Shopping Fest, dünya markalarında yüzde 70’e varan indirimlerin yanı sıra pek çok markada festival boyunca alışverişte ayrıcalıklar sunacak.

Bu yıl, Akasya, Akbatı Alışveriş ve Yaşam Merkezi, Akmerkez, İstanbul Cevahir, Forum İstanbul Alışveriş ve Yaşam Merkezi, İstinyePark, Kanyon, Mall of İstanbul, ÖzdilekPark İstanbul, Palladium Alışveriş Merkezi ve Zorlu Center ve festivalin sürprizlerini takip edebileceğiniz adresler. Güncellenen etkinlik takvimimize istshopfest.com web sitemizden ve uygulamamızdan ulaşabilirsiniz.

Ayrıca İstanbul Shopping Fest kapsamında festival AVM’lerinden alışveriş yapanlar, yapılacak çekilişle araba kazanma şansı yakalayacak. Temmuz ayı içerisinde 100 TL’lik her alışveriş, çekilişe bir katılım hakkı sağlayacak. Festival süresince devam edecek kampanya ile  bir talihli kişiye noter huzurunda yapılacak çekilişle Mercedes Vito Tourer hediye edilecek.”
 

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21