TURİZMİN SESİ
"Alambique"nin davetlisi olarak Madrid'e gelen Akdeniz Mutfakları Konservatuvarı başkanı, Yeditepe Üniversitesi öğretim üyesi Hasan Açanal ile şef aşçı Erhan Şeker, 13-15 Ekim arasında her gün iki buçuk saat süreyle İspanyollara Türk yemeklerinin nasıl yapıldığını gösteriyor.
Açanal, kültürel, tarihi ve sosyal yönleriyle Türkiye'yi ve Türk mutfağını İspanyollara anlatırken, şef aşçı Erhan Şeker yemekleri hazırlıyor.
İlk gün Osmanlı saray mutfağını tanıtan Açanal ve Şeker, vişneli yaprak sarma, faluzeciye, ıspanaklı börek ve ayva tatlısı yaptı.
Bu sırada not alarak püf noktaları öğrenmeye çalışan İspanyollar, şef aşçı Şeker'in hamuru yaparken "kulak memesi kıvamına gelinceye kadar" demesini yeni bir tanımlama olarak algılayıp, "güzel bir sır" değerlendirmesinde bulundular. Yemek yapmaya ilgisi olan ve dünya mutfaklarını öğrenmeye çalış an kişilerden oluşan topluluk, şef aşçı Şeker ile birlikte yaprak sarmayı da öğrendi. Dersin sonunda yapılan yemekleri tadan İspanyollar, oldukça hoşnut kaldıklarını söylerken, bazıları Türk yemeklerini yerinde tatma isteklerini dile getirdi. "Alambique"deki diğer Türk mutfağı günlerinde közde patlıcan, zeytinyağlı kereviz, palamut pilaki, pırasa köftesi, kısır, humus ve fırında sakızlı sütlacın yapımı öğretilecek.
Türk mutfağını yurt dışında tanıtan organizasyonları yapan Hasan Açanal, "Avrupa'da yaşayan Türkler, bizim mutfağımızı genelde dönerle kısıtlı olarak tanıtıyor. Bu yüzden bizim zengin bir saray, sokak mutfağımız olduğumuzu görmeleri Avrupalıları çok şaşırtıyor. Ve çok da hoşlarına gidiyor. Osmanlı saray mutfağında çok eskiden olupta bizim unuttuğumuz birtakım alışkanlıklar, malzemeler var. Kişniş, rezene gibi tarçının etle birlikte ya da tatlı-tuzlunun birlikte pişirilmesi gibi.
Günümüzde bu neredeyse kullanılmıyor. Biz bunu tekrar öne çıkarıyoruz" dedi. Yurt dışındaki tanıtımlara gittiklerinde yanlarına nar ekşisi, biber salçası gibi bulunması zor olabilecek malzeme aldıklarını söyleyen Açanal, özellikle Avrupa'daki büyük kentlerde zorluk yaşamadıklarını, çünkü ya bir Ermeni ya da bir Arap bakkalı bulduklarını ifade etti.
Mutfak derslerine gelen insanları, "Uzmanlaşmış, belki de Osmanlı mutfağını birçok sıradan Türk vatandaşından daha iyi bilen kişiler" olarak değerlendiren şef aşçı Erhan Şeker de "Merakları çok fazla ve ön bilgileri oluyor. Böyle olunca da işimiz kolaylaşıyor. Sunabildiğimiz yelpaze çok geniş ve yemeklerimiz genellikle beğeniliyor" diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.