TURİZMİN SESİ
Üretim, yetişmiş insan gücü, kalite, satın alma gibi ciddi bir bilgi birikimi ve tecrübeye sahip olan diğer bir değişle ‘un, helva, yağı’ bulunan Türk iş dünyasının; gelişen ve değişen pazar şartlarında en büyük sıkıntısı, yeni iş modellerini oluşturamamasıdır. Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) 1 Aralık tarihinde, Bilişim, Teknoloji ve İletişim Platformu CeBIT 2012 Bilişim Fuarı’nda, "Yaşam Teknoloji ve Girişimcilik'de Yeni Arayışlar" başlıklı bir form düzenlendi. CNR Expo Yeşilköy İstanbul’da düzenlenen ve moderatörlüğünü EGD Başkanı Celal Toprak’ın yaptığı foruma; AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, KOSGEB Başkan Yardımcısı Metin Şatır, TEB KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Turgut Boz, Uyumsoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Önder, Sabah Gazetesi Teknoloji Editörü Timur Sırt, Maxihaber.net Genel Yayın Yönetmeni Aykut Altındağ ve TOSYÖV Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Aktepe konuşmacı olarak katıldı. Forumu, Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Varol Civil’in de aralarında bulunduğu, kamu ve iş dünyası temsilcileri izledi.
Toplantının açılışını gerçekleştiren AB Bakanı ve Başmüzakerici Egemen Bağış, Avrupa’da İstanbul ile ilgili tanıtım kampanyası yapacaklarını kaydederek, “İstanbul batının doğusu, doğunun batısıdır. İstanbul’suz bir Avrupa eksik kalır, İstanbul’suz bir Avrupa fakir kalır” sloganını yerleştireceklerini söyledi.
Şirketler için 30 yıllık değişim süreci, 5 yıla indi
İşletmelerin, 30 yılda sağladıkları piyasa payı, pazara ulaşımı ve etkisini gibi süreçlerinin; bilgi teknolojileri altyapısıyla 5 yıldan daha az süreye indiğini kaydeden Uyumsoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Önder, 5 yıl gibi kısa sürede de daha fazla müşteri ağı, piyasa payı ve kaliteli ürünü yakaladıklarını belirtti. İşletmelerin gelişimin ve değişimin farkında olduğuna dikkat çeken Mehmet Önder, yaşanan bu süreçte ise, stratejilerin yeni baştan inşa edilip, modellenmesi gerektiğini söyledi. Yeniçağın fırsatlarının yakalanması için ‘iş modellerinin’ hazırlanması gerektiğini vurgulayan Mehmet Önder, yazılımdaki gelişmelerin paralelinde, bazı iş kolları önemini yitirirken, yeni iş kolları ve fırsatlarının doğduğu anlattı. Mehmet Önder, “Eğitimden sağlığa, ulaşımdan turizme varıncaya kadar bütün süreçlerin içerisine, hayatımınız her anını yöneten ve etki eden bir sistem olarak, bilişim girdi” dedi.
Girişimci felsefesinin yayılmasına katkı sağlıyor
Girişimcilere verdikleri sertifika ve destekleri anlatan KOSGEB Başkan Yardımcısı Metin Şatır, geçmişte mezun olanların devlet kurumları veya büyük bir şirkette çalışmayı düşünürken, son yıllarda yeni bir fikir veya proje üreterek girişimci olma konusunda ciddi bir talebin olduğunu belirtti. KOSGEB olarak girişimci felsefesinin yayılmasına büyük katkı verdiklerini ifade eden Metin Şatır, sektöre ve ülkeye değer üretmekten duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Elbirliğiyle katma değer üretmeye çalışıyoruz
Forumun önemine değinen Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Varol Civil, bankacı, sanayici, basın mensubu olarak elbirliğiyle katma değer üretilmeye çalışıldığını söyledi. Banka olarak KOBİ’leri ve girişimcileri desteklediklerini anlatan Genel Müdürü Varol Civil, birçok konuda başarılı projeleri hayata geçirdiklerini kaydederek, desteklerin sürmeye devam edeceği belirtti.
Tekno-girişime destek veriyor
Banka olarak tekno-girişime destek verdiklerini kaydeden TEB KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Turgut Boz, şunları söyledi:
“Kobi bankacılığı konusunda önemli projelerimiz bulunuyor. Aynı zamanda,
‘TEB Girişim Evi’ projemiz ile bugüne kadar 270 öğrenciye destek verdik. Girişimcilere, kaynak desteğinin yanı sıra, iş planlarının hazırlanmasından satış-pazarlamaya, şirket yönetim becerisinden hukuk bilgisine kadar geniş yelpazede eğitim sağlıyoruz. 2023 yılında, dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmeyi hedefliyorsak, girişimcileri desteklemeliyiz. Banka olarak, girişimcilere desteğimizi arttırarak sürdüreceğiz” dedi.
Herkes teknolojiye bir yerden dokunuyor
Herkesin teknolojiye bir yerden dokunduğunu ve dokunduğu yerden tarif ettiğini anlatan Sabah Gazetesi Teknoloji Editörü Timur Sırt, “Akıllı cihaz, kimine göre su ısıtıcısı, kimine göre alarm olabiliyor. Teknoloji hayatımızın ve iş yapış şeklimizin içerisine girdi. Burada, önemli olan teknolojiyi ve değişimi en iyi şekilde yönetmektir. Mesela, ABD deki kasırga sırasında, hangi benzin istasyonunda benzin olup olmadığı ve istasyonda sıra olup olmadığı, sosyal medyada bir üniversite hocası ve lise öğrencilerinin oluşturduğu bir platformdan katkı sağlanmıştır” dedi. Bilgi teknolojileri konusunda devletin güvenliği sağlaması gerektiğini anlatan Timur Sırt, burada oyuna kesin kurallar getirerek ciddi anlamda korku olmaması gerektiğini de söyledi.
Geleceğe ilişkin yeni iş fırsatları yakalanmalıdır
Teknoloji ve internetin nereden nereye geldiği konusunda son 25 yıla ışık tutan Maxihaber.net Genel Yayın Yönetmeni Aykut Altındağ, geçmişte kaçırılan fırsatlara örnekler vererek, geleceğe ilişkin yeni iş fırsatlarının hayata geçirilmesinin önemine değindi.
Sosyal ağlarla birlikte, hayatın sanal dünyada yaşanmaya başladığını da anlatan Aykut Altındağ, daha hızlı bir haberleşme ve daha az uyuma gibi bir sürecin insan hayatına girmesine rağmen, diğer yandan sevgiyi gösterme ve paylaşımın azaldığına da dikkat çekti.
Teknolojiyi üreten değil, sahibi olan ülke olmalıyız
Türkiye’nin teknolojiyi kullanmada bir sıkıntısı olmadığını anlatan YASAD Başkanı Doğan Ufuk Güneş, teknolojiyi üreten ülke konumundan, teknolojinin sahibi olan ülke konumuna geçilmesi gerektiğine değinerek, yazılımda uluslararası fırsatların yakalanabileceğini söyledi.
Bilişime daha fazla destek verilmesi gerekiyor
1998 ile 2004 yılları arasında Türkiye Bilişim Derneği başkanlığını yaptığını anlatan TOSYÖV Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Aktepe, bilişim hafızası ve kavramlarının oluşması noktasında büyük emek verdiklerini anlatarak, geleceğin bilişimde olduğunu ve devletin bilişime daha fazla destek vermesinin önemine değindi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.