• BIST 9940.91
  • Altın 3017.632
  • Dolar 35.386
  • Euro 36.5366
  • İzmir 8 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Antalya 8 °C
  • Ankara 6 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

İran turizm pazarı liderliğe göz kırpıyor

İran turizm pazarı liderliğe göz kırpıyor
İran, zaman zaman iki ülke arasındaki siyasi gerilimin gölgesinde kalsa da bu yıl için iyimser beklentilerin en fazla yoğunlaştığı turizm pazarı olarak öne çıkıyor
TURİZMİN SESİ

Geçen yıl charter uçuşlarda sorunlar yaşanmasına rağmen 1 milyon 665 bin İranlı turisti ağırlayan Türkiye, bu yıl 2 milyona ulaşmayı hedefliyor.TITE İran Uluslararası Turizm Fuarı sonrası ve Nevruz dönemi için İran’dan gelen talebi gözönüne alarak bir rapor hazırlayan Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), “İki ülke arasında siyasi ilişkilerde gerginlik olmaması durumunda bu hedef pek uzak görünmüyor. Hatta kan kaybeden diğer büyük pazarlar ve Nevruz bayramı öncesinde İran’dan gelen talep gözönüne alındığında İran bu yıl en büyük turizm pazarımız olabilir” değerlendirmesini yaptı.

Zaman zaman İran ve Türkiye arasındaki siyasi gerilimin gölgesinde kalsa da, İran bu yıl için iyimser beklentilerin en fazla yoğunlaştığı turizm pazarı olarak öne çıkıyor. Geçen yıl charter uçuşlarda sorunlar yaşanmasına rağmen 1 milyon 665 bin İranlı turisti ağırlayan Türkiye, bu yıl halen charter sorunu devam etse de 2 milyona ulaşmayı hedefliyor. Özellikle mart ayındaki bu ay sonundaki Nevruz bayramı döneminde gelen talep pazarın gidişatıyla ilgili belirleyici olacak.
 
Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) kısa bir süre önce gerçekleştirilen TITE İran Uluslararası Turizm Fuarı sonrası ve bu ay sonundaki Nevruz dönemi için İran’dan gelen talebi gözönüne alarak, bu pazarla ilgili öngörü ve beklentileri bir sonuç raporu olarak hazırladı. Raporda, “Bu yılın ilk ayında İran’dan gelen turist sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10 artarak 101 bin kiş, oldu. İran turimde artış yaşanan nadir pazarlar arasında yer aldı. Bu yıl sonu için olumlu bir işaret. İki ülke arasında siyasi ilişkilerde gerginlik olmaması durumunda bu hedef pek uzak görünmüyor. Hatta kan kaybeden diğer büyük pazarlar ve Nevruz bayramı öncesinde İran’dan gelen talep gözönüne alındığında İran bu yıl en büyük turizm pazarı olabilir” değerlendirmesine yer verildi. 
 
En çok tercih edilen üçüncü ülkeyiz
Türkiye’nin, yurt dışına çıkışlarda İranlılar için Dubai ve Malezya'dan sonra en çok tercih edilen üçüncü ülke olduğna dikkat çekilen raporda, şu bilgilere yer verildi: “İranlıların Türkiye'yi tercih nedeni alışveriş ve deniz/kum/güneş tatili. İranlıların tercih ettiği diğer önemli destinasyonlar ise Ermenistan ve Amerika. Amerika seyahatlerinde Türkiye, İranlılar için önemli bir transit noktası durumda bulunuyor. Alışveriş amaçlı gelenlerin tercihi çoğunlukla İstanbul olurken, tatil amaçlı gelenler ise daha önce ağırlıklı olarak Antalya'yı tercih ederken, son dönemde Bodrum ve Marmaris'e de ilgi artmaya başladı.”
 
TÜROB’un raporunda altı çizilen hususlar şöyle: 
  • Kültürel, coğrafi ve tarihi yakınlık sebebiyle İran ülkemiz için öne çıkan turizm pazarlarından biri haline geldi. Özellikle idari bakımdan birtakım kısıtlamalar altındaki ülke için, Türkiye demokratik Müslüman bir ülke olması sebebiyle, turizm ürünlerinin çeşitliliği ile İran için önemli bir destinasyon olarak öne çıkıyor. 
  • İran'da sıklıkla kullanılan pazarlama unsuru, işletim hakkı belediyelere ait olan şehir ilan panolarıdır. Radyo ve televizyon yayınları, devletin kontrolünde bulunuyor. Tehran Times ve Iran Daily, İngilizce olarak yayınlanan günlük gazeteler. Ayrıca Press TV adlı İngilizce kanal, uydu aracılığıyla izlenebiliyor. Bu yayın organları aracılığıyla turizm pazarlaması yapılmasının etkili olacağı düşünülüyor.
  • THY başta olmak üzere havayolu şirketlerimizin Tahran'ın yanı sıra, İsfahan, Tebriz, Şiraz, Meşhed,  Ahvaz ve Kirmanşah’a doğrudan uçuşlarının olması Türkiye ile İran arasındaki turizm ilişkilerine katkı sağlıyor. 
  •  İran riyalinin değer kaybettiği 2011-2012 döneminde yurt dışına çıkan İranlı turist sayısı yüzde 37 azaldı. İran riyalinin istikrarlı bir seyir izlediği 2014 yılında ise yurt dışına çıkan İranlı turist sayısı artmıştı. Bu iki örnek, turizmin döviz kurlarına ne kadar bağımlı olduğunu gösteriyor. 
  • İran, Dünya Ekonomik Forumu’nun yayımladığı 2015 Seyahat ve Turizm Sektöründe Rekabet Gücü endeksinde Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkeleri (MENA) içinde 12’nci, 141 ülke içindeyse 97’nci sırada bulunuyor. Aynı raporda, İran’ın güvenlik endeksi, Türkiye’nin güvenlik endeksinden daha yüksek olduğu dikkat çekiyor.
 
Charter sorunu aşılmaya çalışılıyor
  • Temmuz 2016'dan bu yana devam eden charter uçuşlarındaki sorun hakkında iki ülke arasındaki temaslar sürüyor.
  • Tahran’daki fuar kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği, TÜROB ve Sea Travel işbirliği ile Tahran Seda Sima Salonlarında gerçekleştirilen workshop organizasyonuna, ülkemizden 40'ı aşkın otelci katılım sağladı. Workshop organizasyonu ile birlikte, akabinde düzenlenen gala gecesine yaklaşık 600 İranlı turizm acentesi temsilcileri iştirak etti. Bu ilgi İran turizm pazarıyla ilgili iyimser beklentileri artırdı. 
  • Özellikle İran pazarı'nın geleneksel ve yerel partner ile çalışma prensipleri gereği (ödemeler vb konulardaki prosedürler sebebiyle) workshop çalışmalarının, fuar katılımından çok daha etkin ve sonuç odaklı olduğu gözlemlendi. Workshop kapsamında kurulan temaslarda, Türkiye'nin İran için öncelikli destinasyonlar arasında yer aldığı, özellikle İstanbul ve Antalya'nın revaçta olduğu, alışveriş, iş ve tatil segmentlerinde pazarda öne çıktığımız değerlendirildi.
 
Raporun tamamına aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz:
http://www.turob.com/tum_haberler.aspx?id=23940
 
Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21