• BIST 9903.93
  • Altın 2869.332
  • Dolar 34.1109
  • Euro 38.1575
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 32 °C
  • Ankara 31 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE GÜVENLİK KÜLTÜRÜ

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE GÜVENLİK KÜLTÜRÜ
“Türkiye'de İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Koşullarının İyileştirilmesi Projesi” (İSGİP) kapsamında son bir yıl içinde 16 inşaat alanı ve 8 inşaat firmasına yönelik inceleme ve teknik çalışma ziyareti gerçekleştirildi
TURİZMİN SESİ
Ziyaretlerde, işyerlerindeki İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) koşulları ile İSG yönetim süreçleri gözlemlenirken, özellikle iş güvenliği konusunda en iyi durumdaki firmaların, Avrupa ülkelerindeki firmalarla kıyaslanabilecek özelliklerde oldukları ortaya çıktı.

Finlandiya yöntemi Türkiye'ye uyarlandı
İSGİP kapsamında inşaat sektöründe faaliyet gösteren firmalara yönelik olarak bir yıldan bu yana gerçekleştirilen işyeri ziyaretlerinde önemli veriler elde edildi. İşyerlerindeki İSG koşullarının değerlendirilmesinde, Finlandiya'da kullanılan ancak Türkiye'deki inşaat sahalarının koşullarına göre yeniden düzenlenen “TR” yöntemi kullanıldı. Finlandiyalı ve Türk uzmanların gerçekleştirdiği incelemelerde, 16 inşaat alanındaki TR endeksi ortalaması yüzde 40 olarak belirlendi.

Avrupa seviyesiyle kıyaslanıyor
İncelenen işyerleri arasında, İSG Koşulları açısından en iyi durumda olanların ise yüzde 70'lik TR endeksi seviyesine ulaştığı gözlendi. Bu oran Avrupa'daki ortalama iş güvenliği seviyesiyle kıyaslanabilir bir düzeyi temsil etmesi açısından önem taşıyor.

En önemli iki zayıf nokta: Düşme ve iskele kazaları
Yapılan inceleme ve değerlendirmelerde, inşaat sektöründe en önemli riskler arasında bulunan düşme ve iskele kazalarına karşı koruma önlemi almak konusunda önemli eksiklikler bulunduğu da ortaya çıktı. Gözlem gerçekleştirilen işyerlerinin yüzde 20'sinden daha az bir bölümünün bu alandaki güvenlik gerekliliklerini karşılayabildiği belirlendi. Elektrik güvenliği, ilk yardım çantalarının olmayışı ve acil durum çıkışlarının bulunmayışı gibi sorunlar da inşaat ve inşaat imalat sanayindeki önemli eksiklikler olarak ortaya çıktı.

Üç temel sorun
Proje kapsamında geliştirilen İSG Yönetimi modeline göre yapılan değerlendirmelerde, incelenen işyerlerindeki en önemli sorunlar ise risk değerlendirmesinin eksikliği, üst yönetim kademesinin katılımında gözlenen olumsuzluklar ile eğitim ve iletişim alanlarındaki problemler olarak öne çıktı.

İSGİP ile işyerlerindeki güvenlik kültürünün oluşturulması amaçlanıyor
T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü'nün yararlanıcısı olduğu İSGİP, AB Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) desteğinde yürütülüyor. İş sağlığı ve güvenliği alanında Türkiye'nin en büyük ölçekli projelerinden olan ve KOBİ'lerde sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesinin planlandığı İSGİP'in çalışmalarına, Ankara, Denizli, Kocaeli, Kütahya ve Zonguldak'ta bulunan 16 metal, maden ve inşaat firmasıyla başlandı ve sonrasında çevre illerde belirlenen 112 işyerinin dâhil edilmesiyle faaliyet alanı genişletildi. Proje ile işletmelere ve iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerine, yaklaşım ve anlayışlarını iyileştirme konusunda yardımcı olunmasının yanı sıra, işyerlerindeki güvenlik kültürünün de oluşturulması amaçlanıyor. Projeyle ayrıca iş kazası ve meslek hastalıkların, iş hayatının bir parçası olmadığının ve çoğu zaman basit tedbirlerle önlenebilir olduklarının herkes tarafından fark edilmesine yardımcı olmak hedefleniyor.
Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21