TURİZMİN SESİ
Ortaköy Kaymakamı Mehmet Gökhan Zengin, yaptığı açıklamada, ilçeye 13 kilometre uzaklıktaki İncesu Köyü'de bulunan kanyonun doğal güzellikleriyle kabartma, kale kalıntıları ve kaya mezarlarıyla ayrı bir değere sahip olduğunu söyledi. Türkiye'deki ender mekanlardan biri olan kanyonun turizme kazandırılması için 1,5 yıl önce çalışma başlatıldığını anımsatan Zengin, İl Özel İdaresi bütçesinden sağlanan ödeneklerle kanyonun girişinde bazı çalışmalar yapıldığını belirtti.
Yozgat'ın Aydıncık ilçesine bağlı Kazankaya beldesinden başlayan ve İncesu köyünde biten kanyona, her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin geldiğini ifade eden Kaymakam Zengin, şöyle konuştu:
"İlçemizdeki tarihi ve kültürel varlıklarımızı nasıl pazarlayabiliriz, bunun yollarını arıyoruz. İl genelinde bu konuda birçok zenginlik mevcut. İncesu Kanyonu da bunlardan bir tanesi. Bu kanyonu en kısa sürede turizme kazandırmak istiyoruz. İçerisinde birçok kuş türünü barındıran ve tarih boyunca 8 farklı medeniyete ev sahipliği yapan kanyon, rafting sporu için de elverişli."
Başlatılan çalışmalar kapsamında kanyon girişine kamelyalar konulduğunu ve konaklama tesisi ile kır konağı yapıldığını belirten Zengin, kanyonda yapılan son yenileme ve çevre düzenleme çalışmaları sonrasında ziyaretçi sayılarının arttığını vurguladı. İncesu Kanyonu'nun "Çorum'un incisi" olduğunu belirten Zengin, "Yapılan bu çalışmalar sonrasında İncesu Kanyonu'ndaki ziyaretçi sayısı arttı. Bu da bizleri heyecanlandırdı. Ramazan ayından sonra kanyona gezi turları yapacağız. Bu kapsamda çalışmalarımıza hız verdik" diye konuştu.
İNCESU KANYONU
Çorum'un Ortaköy ilçesi İncesu köyünde bulunan yaklaşık 13 kilometre uzunluğundaki İncesu Kanyonu'nun bir giriş ve çıkışı bulunuyor. Her iki yamacı da 200-300 metrelik sarp kayalıklarla çevrili kanyon, mevsimine göre rafting ve doğa yürüyüşü sporları için uygun özelliklere sahip.
Çorum'a 70 kilometre uzaklıktaki İncesu Kanyonu, tarihi ve doğal güzellikleri ile bölgenin önemli mekanları arasında yer alıyor. Kanyona 15 Haziran-15 Ekim tarihlerinde gidenler, Çekerek Irmağı'nın sakin suyunda gezip, ırmak yatağından 1.5 metre yükseklikteki Kybele kabartmalarını görebiliyor.
Yamaç kayaları üzerine işlenmiş, 1,5 metre yükseklikte, bereketi ve bolluğu simgeleyen "Av Tanrıçası" kabartmasından, bölgenin, M.Ö. 2'inci yüz yılda avlak olarak kullanıldığı da tespit edildi. Kanyonda kızıl gagalı dağ kargası, kızıl akbaba, küçük kerkenez, kaya kiraz kuşu, saka, ispinoz, kara kızılkuyruk, gökardıç, kocabaş, küçük akbaba, sığırcık, kızıl şahin, kerkenez, kara leylek, akkarınlı sağan, ev kırlangıcı, kaya kırlangıcı, kuzgun, sarıasma, kiraz kuşu, kayasıvacı kuşu, karakulaklı kuyruk kokan, kara kızılkuyruk, kaya serçesi, ibibik, akkuyruk sallayan, kızıl sırtlı örümcek kuşu, puhu, kara akbaba, karatavuk, ökse ardıcı, büyük baştankara, bülbül, küçük kartal, sakallı akbaba gibi çok sayıda kuş türü yaşıyor
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.