TURİZMİN SESİ
İnşaatın başlaması için gerekli çevre, kültürel miras ve insan hakları konularını içeren 153 şartın henüz hiçbiri yerine getirilmemişken baraj gövdesinin yapılacağı bölgede iş makineleri çalışmaya başladı.
Bölgedeki doğal ve kültürel zenginliği hiçe sayarak baraj için çalışmalarına hız veren Devlet Su İşleri (DSİ) kredi veren kuruluşların ihtarını da hiçe sayıyor. Hasankeyf Kampanya Koordinatörü Erkut Ertürk yaptığı açıklamada: Avrupalı Kredi Kuruluşları, Ilısu barajının gereken krediyi alabilmesi için belirlenmiş şartları yerine getirmeden baraj inşaatının başlayamayacağını, başladığı takdirde krediyi derhal geri çekeceklerini belirttiler. Buna rağmen bölgeden gelen haberler inşaat çalışmalarının baraj gövdesinin yapılacağı nehir kıyısında başladığını gösteriyor.
Bu, Devlet Su İşleri'nin doğal ve kültürel mirasımızla birlikte 10 bin yıllık tarihe sahip Hasankeyf'i tamamen gözden çıkardığını gösteriyor. Bu koşullar altında Almanya, Avusturya ve İsviçre baraja verdikleri kredi desteğini derhal geri çekmelidir dedi.
Doğa Derneği'nin Ekim ayında, Almanya meclisi önünde yaptığı protestoyu takiben ilgili kurumlarla yaptığı toplantılarda, Almanya, Avusturya ve İsviçre Türkiye'nin 153 şartı yerine getiremediği için kredi desteğini resmen çekme sürecini başlattığını duyurmuştu.
Hasankeyf'in geleceğini belirleyecek 60 günlük bu süre Aralık ayının ikinci haftasında doluyor.
Doğa Derneği, Türkiye Hükümeti'nden Ilısu Barajından acilen vazgeçmesini, Hasankeyf ve Dicle Vadisini UNESCO Doğal ve Kültürel Miras listesine dâhil etmesini talep ediyor.Daha fazla bilgi için: Yücel Sönmez yucel.sonmez@dogadernegi.org
Tel: 216 462 2724
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.