• BIST 9900.25
  • Altın 2874.384
  • Dolar 34.0921
  • Euro 38.0411
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 32 °C
  • Ankara 31 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 

İKTİSATÇILAR İSTANBUL'DA BULUŞTU

İKTİSATÇILAR İSTANBUL'DA BULUŞTU
3. Uluslararası İstanbul İktisatçılar Zirvesi, farklı ülkelerden çok sayıda akademisyenin katılımıyla başladı

TURİZMİN SESİ


İstanbul İktisatçılar Derneği (İKDER) ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi tarafından organize edilen 3. Uluslararası İstanbul İktisatçılar Zirvesi, farklı ülkelerden çok sayıda akademisyenin katılımıyla başladı. Londra Üniversitesi Avrupa Araştırmaları Merkezi Direktörü Prof. Dr. Oskar Kayasan, teknolojinin beklenildiği şekilde ilerlemediğini söyleyerek, “Günümüze baktığımızda facebook nesli var fakat farklılık yaratacak bir değişiklik yok. Küresel ekonomi artık teknolojiyle ilerlemeyecek. Teknolojin durmaya başladığı yeni bir döneme giriyoruz. Popülasyonun önemi ekonomiyi şekillendirecek” dedi.

İstanbul İktisatçılar Derneği (İKDER) ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi tarafından organize edilen ve 3 gün sürecek olan “3. Uluslararası İstanbul İktisatçılar Zirvesi”, farklı ülkelerden çok sayıda akademisyenin katılımıyla İstanbul Barcelo Eresin Topkapı Otel'de başladı. “Girişimcilik, İnovasyon ve Ekonomik Kalkınma” temalı zirvenin önemli konukları arasında yer alan Londra Üniversitesi Avrupa Araştırmaları Merkezi Direktörü Prof. Dr. Oskar Kayasan, küresel ekonomiyi etkileyen faktörlerden bahsetti. 21'inci yüzyılda popülasyonun ve nüfus dinamiğinin ekonomiyi şekillendireceğini belirten Prof. Dr. Kayasan, “Dünya ekonomisine baktığınızda güç potansiyelleri değişiyor. Eskiden önemli olmayan ülkeler artık önem kazanmaya başladı. Büyümekte olan ekonomilerin, küresel ekonomiyi etkileyeceğini düşünüyorum. Bütün ekonomi disiplinlerinin tanımı da değişmeye başladı. Bugün, birkaç sene önce konuştuğumuz şeylerden bahsedemeyiz. İnsan dinamiğinde neler oluyor ona bakmalıyız” dedi.

YENİ BİR DÖNEME GİRİYORUZ
Teknolojinin de beklenildiği şekilde ilerlemediğini ifade eden Prof. Dr. Oskar Kayasan, “Teknoloji gücünü kaybetti. Değişiklikler var ancak özgün, farklılık yaratacak şeyler üretilmiyor. Günümüze baktığımızda facebook nesli var fakat temel bir değişim yok. Küresel ekonomi artık teknolojiyle ilerlemeyecek. Teknolojin durmaya başladığı yeni bir döneme giriyoruz. İnovasyon bambaşka bir yerden gelecek. Popülasyonun önemi ekonomiyi şekillendirecek” diye konuştu.

İKDER Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Uluslar arası İstanbul İktisatçılar Zirvesi'nin dünya ve ülke gündeminde ön sıralarda yer alan iktisadi ve sosyal konularda bilimsel araştırmaların ve tartışmaların geliştirilmesine zemin hazırlamak, özellikle genç araştırmacılara bir bilimsel tartışma zemini oluşturmak amacıyla İstanbul İktisatçılar Derneği'nin bilimsel bir etkinliği olarak tasarlandığını söyledi. Yaklaşık 40 yıl önce, başta ekonomi olmak üzere toplumsal yaşamın bütün alanlarında küresel çapta bir dönüşüm ve değişim sürecinin başladığından bahseden Prof. Dr. Özdemir, şunları söyledi: “Yeni çağda, küresel ekonomiye uyum sağlamada, rekabet gücü elde etmede ve sosyo-ekonomik kalkınmanın gerçekleştirilmesinde ulusal ekonomilerin sahip olduğu girişimci ve yenilikçi ruh, yaşamsal bir öneme sahip bulunmaktadır. Küreselleşme sonrası dünyada, ekonominin ve piyasaların uluslararası hale gelmesiyle birlikte öncelikle gelişmiş ülkelerde, ardından da zaman içinde gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde, girişimciliğin, KOBİ'lerin, teknolojik gelişimin ve inovasyonun uluslararası ekonomik yarışta ve sosyo-ekonomik kalkınmada sahip olduğu rol dikkatleri çekmeye başlamıştır. Günümüzde, girişimcilik ve inovasyonu teşvik etmeye ve önündeki engelleri kaldırmaya yönelik politikalar artan oranda uygulanmaktadır. Dolayısıyla, önemi nedeniyle konunun üzerinde durulması ve tartışılması gereklidir.”

GİRİŞİMCİLİĞİN ÖNEMİ STEVE JOBS'UN ÖLÜMÜYLE DAHA İYİ ANLAŞILDI
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Murat, girişimciliğin, inovasyonun öneminin Apple'ın kurucusu Steve Jobs'un geçen haftaki ölümüyle daha iyi anlaşıldığını söyledi. Prof. Dr. Murat, “Dünya liderlerinin birçoğu Jobs'un ölümü üzerine açıklama yaptı. Hatta Jobs'un ölümüyle birlikte Apple'ın marka değerinde ve vizyonunda gerileme olacağı, tüketicilerin eskisi kadar markaya ilgi göstermeyeceği yönünde değerlendirmeler yapan yorumcular da oldu. Obama tarafından 'Dünya bir hayalcisini kaybetti' şeklinde ölümü değerlendirilen Jobs, gerçek bir girişimcilik örneği göstererek geride 351 milyar dolarlık devasa bir şirket bıraktı. Bunun bir ülke ekonomisi açısından önemini kelimelerle ifade etmek sanırım çok zor olacaktır” ifadesini kullandı.

'EKONOMİK GÜÇ' İÇİN TEKNOLOJİ VE YENİLİK ÜRETİMİ ARTTIRILMALI
Dünyanın en zengin ve en gelişmiş ülkelerinin her zaman için en yenilikçi firmalara sahip olan ülkeler olduğunu belirten Prof. Dr. Murat, “Yenilik yapımının özelde firmaların, genelde ise ülkelerin kaderleri üzerinde çok önemli bir etkisi vardır. Dünyanın en büyük ve en karlı firmaları, daima en fazla yenilik yapan ve bu yenilikleri doğrultusunda üretim sürecine uyarlayabilen firmalardır. Dünyada ekonomik anlamda bir güç olmak isteyen ülkeler, mutlaka teknoloji ve yenilik üretimini artırmak zorundadırlar” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21