• BIST 8850.18
  • Altın 3012.611
  • Dolar 34.2571
  • Euro 36.7423
  • İzmir 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Antalya 25 °C
  • Ankara 18 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

İbrahim Betil; Ben Gambia’da yaşama tutunmak isteyen insanların dilencisiyim

İbrahim Betil; Ben Gambia’da yaşama tutunmak isteyen insanların dilencisiyim
İbrahim Betil Sen de Gel Derneği ve sürdürülebilir yaşam üzerine Gambia’da hayatı nasıl değiştirdiğini anlattı

TURİZMİN SESİ


Gambia'da sürdürülebilir yaşam projesi ile kendisinden söz edilen Sen De Gel Derneği'nin kurucusu İbrahim Betil Skal Üyelerine yapmış olduğu projelerini anlattı. İbrahim Betil Sen de Gel Derneği ve sürdürülebilir yaşam üzerine Gambia’da hayatı nasıl değiştirdiğini anlattı. 2011 Eylül ayında, kurucusu olduğum Toplum Gönülleri Vakfı’nda (TOG) bir toplantıdayken kapıdan içeri iki siyahi adam girdi. Kim Bunlar dedim. Gambia’dan geliyorlamış bizden randevu aldılar dediler. Vakfın Küresel ilişkiler biriminden randevuları varmış, Gambia’dan görüşmeye gelmişler. Kadının Gelişimi ve Çocuk Bakımı ile ilgi bir sivil girişim kurmuşlar. Yan odaya geçtiler. Toplantım bitince, ben de yan odaya geçip onları dinledikten sonra, önerdikleri işbirliğine karar vermeden önce Gambia’ya gidip, ülkeyi, yereli tanımak, ihtiyaçları anlamak gerektiğini düşündüm. 

sen-de-gel-dernegi,ibrahim-betil-,-gambia.jpgBİZ GÜNDE BİR ÖĞÜN PİRİNÇLE BESLENEN BİR ÜLKEYİZ 
Bu cümle beni çok etkiledi. Ne yaptığınızı görmek için Gambia’ya giderek görmemiz lazım dedim. 2011’in kasım ayında Gambia’ya gittim. Gambiya Batı Afrika’da bulunuyor. 185 ülke sıralamasında 165 ‘inci sıralamada bulunuyor. Özellikle su çok önemli. Çocuklar temiz su içemedikleri için ölüyorlar. Kadınların sırtında çok yük var. İlk olarak Beyaz Adamı gören bir köyden bahsediyorum. %97’si Müslüman olduğunu öğrendim. Ben Gambia’ya gittiğimde bölgenin çoğu beni karşılamaya geldi. Çok şaşırdım. 

sen-de-gel-dernegi,ibrahim-betil-,-gamba-001.jpg
BEN ORADA SUSUZLUĞU AÇLIĞI YERİNDE GÖRDÜM
O açlık içinde bulunan adam aç olduğu halde kalkıp bana elindeki pirinci veriyor. Öğlen saatlerinde bir avuç pirinçle tek öğünle geçiriyorsunuz. Açlığın ne olduğunu susuzluğun ne olduğunu yaşadım. O nedenle Türkiye’ye döndüğümde iki alternatifimiz var diye düşündüm. Ya Allah’ımıza şükredeceğiz, yada bu dünyayı değiştirmek için her şeyi devletten beklemek yerine biz bir sivil girişim olarak bir şey yapabilir miyiz diye düşündüm. Harekete geçtik ve SEN DE GEL Derneğini kurduk. Dünyada  7.3 Milyar insanın 1.2 milyarı açlık sınırında 800 Milyon insan susuz. Böyle bir dünyada biz beklemelimiyiz yoksa devlet baksın mı demeliyiz. Yoksa bir sivil hareket olarak oradaki insanlara yardım elimizi mi uzatmalımıyız. Biz harekete geçtik. Her şeyi Devlet yapsın diye beklemedik, biz bir adım attık. Sen de gel derneğini 2012 şubat ayında kurduk. Bize Birleşmiş Milletler, Coca Cola Vakfı, Nef Gayremenkul, Sanko ve bireysel kişiler bize destek oldular.

BİZİM AMACIMIZ YARDIM DEĞİL
Yardım bu insanları dilenmeye yönlendiriyor. Biz Projelerimiz ile sürdürülebilir projelere yönlendiriyoruz.

GAMBİA’ya EKMEK FIRINI YAPTIK
Gambia’da  yaptığımız ekmek fırını ile 12 bin insan ekmeğe kavuştu.

sen-de-gel-dernegi,ibrahim-betil-,-gamba-002.jpgGAMBİA’DA KARANLIĞA IŞIK OLDUK
Gambia’da elektirik yok. Elektrik olmadığı için imkânı olanlar her gün bir adet 10 kuruş karşılığında mum alıyorlar. Çocuklar mum ışığında ders çalışıyor. Ya saçları yanıyor yada yangın çıkıyor. Biz bunu fark ettik. Güneş panelleri kurarak  evlere elektrik getirdik. Gambia’da güneş olduğundan güneş panelleri onlara önemli bir katkı sağladı. Yemeklerini güneş panellerinden sağladıkları enerji ile yapmaya başladılar.

GAMBİA’DA DEĞİRMENLER KURDUK
26 köye mazotlu değirmen verdik. Ellerle 2 saatte öğütülen pirinçler mazotlu Değirmenlerle 2 dakikaya indi. Bizim orada bulunan Koordinatörümüz bölge hakkında raporlar sunuyor. Bizlerde bu raporlar sonucunda destekçilerimiz ve bağışçılarımız ile paylaşıyoruz.

sen-de-gel-dernegi,ibrahim-betil-,-gamba-003.jpgKÖYLERE SU KUYULARI YAPTIK
Suya erişim Gambia’da çok zor. Pek çok köyde kadınlar ailenin, evin su ihtiyacını karşılamak için her gün 2-5 kilometre yürüyüp kendilerine yakın bir kuyudan su çekerek kovalarla taşımaktalar. 24 köye su kuyusu yaptık. Bu su kuyularında 6700 kişi yararlanıyor. Su kuyularından su çekmek için bidonun ucuna ip bağlıyorlar ve At ile çekerek suyu kuyudan çekiyorlar. 34 metre derinliğinde kuyudan su çekiyorlar. Bazı köyler de su kuyusu yok. Biz 88 su kuyusu yaptık. 24 su kuyusunu da tamirini yaptık. Her su kuyusunun üzerine bağışçılarımızın isimlerini yazdık.116 bin kişiye temiz su götürdük. Bir anımı da sizinle paylaşmak isterim. Bir kadın yanıma gelerek 2 küçük bebeği bana getirdi ve bu çocuklar sizin sayenizde ölmeyecek. Getirmiş olduğunuz su sayesinde yaşayacaklar dedi. Bende bu çocukları bana verir misin? Dedim. Anne ise ben sana güveniyorum onlara iyi bakacağından eminim dedi. Sende kalabilirler dedi. Bu kadar duygusal anlar olabilir mi? 

sen-de-gel-dernegi,ibrahim-betil-,-gambia-001.jpgHAYVANCILIĞI AŞILADIK
Biz bir aileye ücretsiz 1 çift keçi veya koyun veriyoruz. Onlardan isteğimiz  2 yavrudan birini  hayvanı olmayan komşusuna vermek şartıyla sahip oluyorlar. Biz bu projeyle 3000’e yakın keçi ve koyunu 1154 aileye yararlandırdık. Amacımız “yardım etmek” bu insanları bize bağımlı kılmak değil, yerel insanın ihtiyacını dinleyip anlayarak, o ihtiyaçlara cevap verecek ve kendilerinin sahiplenmesini sağlayarak sürdürülebilirliği gerçekleştirmek. 

sen-de-gel-dernegi,ibrahim-betil-,-gambia-002.jpgMİKRO KREDİ VERDİK
4 çocuklu bir kadına mikro kredi açtık. Bu kredi ile dikiş makinası aldı. 350 dolar karşılığında mikro krediyi 24 ay boyunca ödeyecek. Bu krediyi düzenli olarak öderse 18 ay sonunda 6 aylık geri kalan kredi sayısını hibe edeceğiz dedik. İlk ay taksitini gününde ödedi. İkici ay geldiğinde ise geri kalan taksitlerinin tamamını ödemek istediğini söyledi. Neden diye sorduğumuzda işlenin çok iyi gittiğini yanına bir de yardımcı aldım. Ben taksit paramı kazandım ödemek istiyorum dedi.  Böylesine dürüst bir halkı var   bizi çok duygulandırdı.

sen-de-gel-dernegi,ibrahim-betil-,-gambia-003.jpgSENEGAL BİZİ BEKLİYOR
Sadece Gambia’dan değil Senegal’den de sivil toplum örgütleri tarafımıza ulaştı. Bizlerin orada olmamızı istediler. Sen De Gel derneği Senegal’e de gidecek. 5 yılda 314 bin insanın hayatına kalıcı etki olarak dokunduk. Toplamda 1.039.000 Dolarlık proje yaptık. Bir insanın hayatına dokunmak 12 TL bu bağışı herkes yapabilir. Bizleri Uluslararası Bağımsız Kuruluşlar denetliyor. Bizim çalışmalarımız ve bağışlarımız denetlemeye açıktır. Bağışlarımızın %95‘i projelere gidiyor. Bir Büyükelçimiz ben emekli oldum artık sizinle çalışabilirim dedi ve bölgede bizimle beraber. Biz aldığımı bağışlarla HAYATA dokunuyoruz . sizde bir HAYATA dokunun ve bizleri destekleyin Ben o insanların dilencisiyim dedi…  

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21