TURİZMİN SESİ
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri aErsoy ile gerçekleştirdiğimiz görüşmede; MICE sektörünün ekonomik, endüstriyel büyüklüğü, 50 civarında sektör paydaşı ile şehir ve yerel ekonomilere olan katkısı, hizmet verdiğimiz misafir profilinin bıraktığı gelir ve tanıtıma olan katkısını paylaştık.
2015 yılına kadar ülkemiz ve güzide şehrimiz İstanbul’un Uluslararası kongre, toplantı ve etkinlik sıralamasında ülke bazında 18. Şehir bazında ise 8. sıralardayken 2015 yılı itibariyle ülke olarak yaşadığımız talihsiz olaylarda en ağır darbeyi alan sektörlerin başında geldiği, toparlanamadığı ve maalesef yine sıralamalarda 2017 yılına gelindiğinde ise ülke olarak 49. Sıraya, şehir sıralamasında ise 133. Sıraya gerilediği bilgisini üzülerek aktardık.
Tüm bu süreçte; uluslararası kongre, toplantı, festival, spor organizasyonu, etkinlik ve fuarları büyük ölçüde kaybettiğimizi ve pazarın maalesef ulusala sıkıştığını, ulusal pazarda artan rekabetle birlikte, uzayan vadeler, oldukça küçük kar marjları ve sektörün aldığı yaralarla, oldukça güç bir süreç yönetimi içerisinde kendisini bulduğunu ifade ettik. Sayın Bakanımız’ın direktifleri doğrultusunda bir regulasyon sürecinin sektörün geleceği adına elzem olduğu tarafımızca aktarılmıştır. Sayın Bakanımız, yurt dışındaki olası örnekleri de inceleyerek taslak çalışma hazırlamamız hususunda talimat vermiştir.
Kongre, toplantı, etkinlik ve teşvik organizasyonları tarafında bir kapamanın söz konusu olmamakla birlikte maalesef kurumsal hayatta ve misafirlerimiz tarafında kapalı ve/veya organizasyon yapılamaz gibi algılandığını, bu tarafta başta söylem sonrasında genelge/yönerge desteği ile adım atılmaması durumunda Eylül ayı itibariyle sektörde ciddi mağduriyet olacağı bilgisini aktardık. Özellikle geçmiş senelerden aldığımız yaraları sarmakta güçlük çekerken pandemi kaynaklı bu krizde Eylül ayı itibariyle sektörün açılmaması ve/veya açılamaması durumunda sektörün yok olma ve uluslararası arenada rekabet etme gücünü kaybedeceği bilgisini arz ettik.
Aynı zamanda deniz, kum, güneş turizminde istenilen turizm hareketinin beklendiği ölçüde gerçekleşemeyeceği, özellikle Almanya başta olmak üzere AB ülkeleri tarafında tamamen ekonomik ve siyasi nedenlerle açılamayan kapıların mass turizm tarafında ekonomimize istenilen katkıyı yapamadığı aşikar olup, MICE segmenti olarak Eylül ayı itibariyle ekonominin çarklarını çalıştırmak ve ilgili katkıyı sağlamak adına tüm önlem ve tedbirlerle sektör olarak hazır olduğumuz bilgisini arz ettik.
Sayın Bakanımız’dan toplantı, motivasyon organizasyonları, kongreler, etkinlik ve fuarların bir an önce başlayabilmesi hususunda öncü olmasını, yapacağı açıklama ve demeçlerde konuya değinmesini talep ettik. Bakanımız, konuyla ilgili ilgili toplantıda hazır bulunan Genel Müdür Sn. Timuçin Güler’e talimatlarını vermekle birlikte “ kendisinin de bundan sonraki konuşmalarında dile getireceği “ bilgisini paylaşmıştır.Kısa çalışma ödeneğinin (KÇÖ) minimumda yıl sonuna kadar sektörümüze soluk aldıracağını bu sebeple uzatılmasının sektör tarafından hassasiyetle beklendiği bilgisini aktardık. Sayın Bakanımız; “ uzatılması hususunda beyan paylaştığını “ dile getirdi.
2023 turizm strateji doğrultusunda MICE segmentinin uluslararası boyutta öneminin farkında olunduğu bu bağlamda I-MICE, MPI Turkey, Site Turkey derneklerine çalışma yapılması doğrultusunda talimat verilmiştir. Etkinliklerin sigortalanması hususunda yurt dışı örneklerinin araştırılması ve paylaşılması ile ilgili talimat verilmiştir. Bakanımız tarafından home office uygulamasına sıcak bakılmadığı bilgisi aktarılmıştır. Nazik ilgisi ve ev sahipliği için Sayın Bakanımız’a çok teşekkür ederiz..
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.