TURİZMİN SESİ-HANDE KURT
İsveç 'in İstanbul Başkonsolosu Torkel Stiernlöf, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, MSGSÜ Rektörü Prof. Dr. Rahmi Aksungur ile İlhan Koman Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Koman'ın katılımlarıyla gerçekleşen basın toplantısıyla kamuoyuna tanıtıldı.
İlhan Koman'ın yirmi yıl süreyle ailesiyle birlikte yaşadığı, atölyesinin bulunduğu M/S Hulda gemisi, iki direkli bir Baltık ticaret ve kargo gemisidir. Gemi, 1905 yılında İsveç'in Sjötorp tersanesinde yapılmıştır. İlhan Koman, gemiyi 1965 yılında alarak kullanım gereksinimlerine göre restore etmiş, orijinal olarak kargo için tasarlanmış olan gemiyi evi haline getirmiştir. Hulda Festivali kapsamındaki yolculuğuna kadar M/S Hulda, Stockholm'deki Drottningholm Kraliyet Limanı'nda demirliydi.
Gemi, Hulda Festivali kapsamında çıkacağı yolculuğun gereklerine göre yenilenerek restore edilmiştir. Festival kapsamındaki yolculuğu sonunda İstanbul'a vardıktan sonra M/S Hulda gezici bir kültür ve bilim merkezi olarak kullanılacak.Hulda Festivali, Türk-İsveçli sanatçı İlhan Koman'ın (Edirne 1921 Stockholm 1986) yüz yıllık tarihi gemisi M/S Hulda çevresinde sanat ile bilimin kaynaşımını ortaya koyan uluslararası bir festivaldir.İlhan Koman, ile ilgili bir bilgiye de yer verelim. İsveç Parlamentosu'nun ambleminin olduğu rölyefi de Koman yapar. Rölyefin yapılış öyküsünü Arslan Mengüç anlatımından aktaralım
İsveç'in eski parlamento binası onarılıp yeniden açılacakken, bürokratları bir telaş alıyor. Parlamento binasının içindeki büyük oturum salonunda, devletin rölyeften yapılmış amblemi, forsu yok. Unutmuşlar. Bilenler, bunu bu kadar kısa zamanda yapsa yapsa İlhan Koman yapabilir, diyorlar. O da bir ayda amblemin geçici bir örneğinin yapılabileceğini, aslının ise çok zaman alacağını söylüyor.
Tamam, diyorlar. Koman ve bir iki öğrencisi sabaha kadar çalışıp parlamentonun zamanında açılmasını sağlıyorlar. Ama unutmuyor İlhan Usta İsveç'teki yabancıların durumunu. Her yabancının 'karakafa' diye aşağılandığını anımsayarak, küçük bir kâğıda 'Sizin devletin alameti farikasını da bir karafalı yaptı' diye yazıp sıkıştırıyor kabartmanın içine.
İlhan Koman Bilimsel Heykelleri Sergisi
İlhan Koman, sanat ile bilimi birleştiren yaratıcılığıyla Leonardo da Vinci'den devralınan evrensel bir yaklaşımı temsil etmektedir. Hulda Festivali çerçevesinde Koman'ın yapıtları, sanatçının ailesiyle birlikte yaşadığı, ayrıca atölye olarak da kullandığı gemisi Hulda'da sergilenecektir. Sergi süresince ziyaretçiler, sanatçının en ilginç yapıtlarıyla oynayarak bu yapıtların bilimsel özellikleri ile sanatsal niteliklerine bire bir tanık olma fırsatını bulacaklardır.
10 farklı gençlik atölyesi
Sergiye koşut olarak ünlü yerel kurumlarca gençlere yönelik atölye çalışmaları da düzenlenmektedir. Bu atölye çalışmaları, sanat ile bilimi bir araya getiren, "Heykel ve Aerodinamik", "Orta Çağ Denizcilik Haritalarını Yeniden Yaratmak" ya da "Sanat ve Alternatif Enerjiler" gibi başlıklar altında ilginç ve eğlenceli yöntemlerle sunulacaklardır.
Uluslararası öğrenci yarışması
Hulda Festivali etkinlikleri arasında ayrıca festival kapsamındaki 10 Avrupa ülkesindeki öğrencilere yönelik bir yarışma da düzenlenmektedir. Bu yarışmada öğrenciler, günümüzde sanat ile bilim arasında popüler yöntemlerle kurulabilen verimli ilişkiyi ortaya koyan çalışmalarıyla bu yarışmaya katılmaya teşvik edilecektir. Yarışmayı kazanan öğrencilerin çalışmaları, İstanbul'daki önemli kültür merkezlerinden birinde sergilenecektir.
İstanbul'da özel etkinlikler
Hulda'nın "İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti" etkinliği kapsamında son varış noktasına ulaşmasını kutlamak amacıyla Hulda Festivali kaspamında, daha önce belirtilmiş olan etkinliklerin yanısıra, İstanbul Boğazı'nda bir konser; Hulda'nın Avrupa kıyıları boyunca yaptığı maceralı yolculuklarla ilgili fotoğraf ve filmlerin sunulacağı bir sergi, festivalin sonuçları hakkında fikir alışverişi yapmak amacıyla Hulda Festivali düzenleyicileri ve Türk halkını, gazetecileri, sanat ve bilim dünyasının profesyonellerini bir araya getiren bir konferans düzenlecektir. İlhan Koman'ın kültürel mirası olan tarihi Hulda gemisi, 2010 yılında Türkiye'ye gelişinden sonra ülkede kalarak gezici bir kültür merkezi olarak yeni projelere imza atacaktır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.