• BIST 9903.93
  • Altın 2869.332
  • Dolar 34.1109
  • Euro 38.1575
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 32 °C
  • Ankara 31 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 

HOLLANDALI TURİSTİN ANADOLU İLGİSİ

HOLLANDALI TURİSTİN ANADOLU İLGİSİ
TUROB, 11 ile 16 Ocak tarihleri arasında, Hollanda Utrecht Vakantiebeurs 2011 Turizm Fuarı'na katıldı

TURİZMİN SESİ


Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB), 11 ile 16 Ocak tarihleri arasında, Hollanda Utrecht Vakantiebeurs 2011 Turizm Fuarı'na katıldı. Fuar sırasında, TUROB standını ziyaret edenlere, İstanbul Guide, İstanbul CD, İstanbul Haritası, İstanbul Shopping Fest broşürü, Hotel&Travel Guide verildi.

Hollandaturistin, Anadolu'ya olan ilgisinin arttığı gözlemlendi. Standı ziyaret eden Hollandalılar, Kapadokya ve Doğu Bölgeleri hakkında bilgi aldı ve İstanbul çıkışlı Anadolu Turları için hazırlık yaptıklarını kaydettiler.

Türkiye standı destinasyon ağırlıklı tasarlandı
T.C. Lahey Kültür ve Tanıtma Müşavirliği'nin organizasyonu ile ülkemiz, 40. kez düzenlenen, 2011 Vakantiebeurs Turizm Fuarına 750 metrekarelik alanda 34 katılımcı kuruluş ile katılmış olup, fuarın en büyük 10 katılımcısı arasında yer aldı. Bağımsız katılan diğer Türk firmaları ile birlikte Türkiye'nin temsil edildiği toplam alan yaklaşık 1400 metrekare oldu.

Geçmiş yıllarda olduğu üzere, bu yıl da, Türkiye standı destinasyon tanıtımına yönelik tasarlandı. Kemer, Belek, Marmaris, Alanya, Kapadokya, İzmir, Erzurum ve İstanbul gibi bölgelere ayrılan Bakanlık Standının yanı sıra, ayrı bir Bodrum standının yer alması dikkat çekici oldu. Fuarın ilk günü, Türkiye Standında verilen kokteyl ve fuar süresince devam eden cam ve ebru sanatı stantları ülkemiz standına canlılık kazandırdı.

Hollandaturist, rotayı kültür turlarına çevirdi
Türkiye'yi ana bir destinasyondan öte, bölgeleriyle tanıyan Hollandaturistin bu yılki eğilimlerinde Güney sahillerini kapsayan deniz turizmi yerine, Anadolu'ya olan ilgisinin arttığı gözlemlendi. Standı ziyaret eden birçok Hollandalı; Kapadokya ve Doğu Bölgeleri hakkında bilgi aldı ve İstanbul çıkışlı Anadolu Turları için hazırlık yaptıklarını belirtti. Aynı zamanda, Kuzey Kıbrıs'a yönelik ciddi bir ilginin olduğu gözlendi. Bununla beraber, camping ve cruise seyahatlerine olan ilginin de giderek arttığı ifade edildi.

Hollanda, yılda 400'ü aşkın uluslararası toplantıya ev sahipliği yapıyor
Hollanda'nın turizm verilerine bakacak olursak; Hollanda'ya başta Almanya, Belçika ve İngiltere olmak üzere yılda 10 milyonu aşkın turist gelmektedir. Ortalama kalış süresi 2,5 gece olup, 2010 yılı itibariyle Hollanda'daki konaklama tesislerinin %5'ini 5 yıldızlı oteller, %49'unu 4 yıldızlı oteller oluşturmaktadır. Toplam 988.000 yatak kapasitesine sahip olan ülke yılda 400'ü aşkın uluslar arası toplantıya ev sahipliği yapmaktadır.

Hollandalılar, uçakla gittikleri ülkeler arasında, ilk sırada Türkiye'yi tercih ediyor Hollandaturistlerin yurtdışı tatillerinde ortalama kalış süresi 5 ile 9 gün arasında değişmektedir. Yurtdışına çıkan Hollandalıların konaklama tercihleri ise; hotel, kamp alanları ve apart oteller olarak sıralanmaktadır.
Hollandalıların yurt dışı seyahatlerinde tercih ettikleri ilk destinasyon Almanya iken, Fransa, Belçika, Lüksemburg, İspanya ve Portekiz onu takip etmektedir. Hollanda'da tatile çıkanların %29'u sadece yurtdışını tercih ederken, tatil planlamalarının %69'u internet üzerinden yapılmaktadır.

ANVR (Hollanda Seyahat Acenteleri Birliği ) verilerine göre, ANVR üyesi seyahat acenteleri tarafından organize edilen tatillerde; Türkiye uçakla gidilen ülkeler arasında ilk sırada yer almaktadır. Yunanistan ve İspanya, Türkiye'yi takip eden ülkelerdir.

Hollanda'nın turizm istatistiklerini hazırlayan GFK isimli pazar araştırma şirketinin tur operatörü ve seyahat acentelerinden edindikleri verilerden hareketle açıkladığı sonuçlara göre ise, 2010 yılı 50. haftası itibariyle, Türkiye satışlarında paket tur satışı olarak geçen yılın aynı dönemine göre %15,91 oranında artış kaydedilmiştir.

Hollanda, en çok ziyaretçi gönderen 6. ülke konumundadır
Turizmimiz açısında büyük önem taşıyan ülkelerden biri olan Hollanda pazarında, yine 2010 yılının ilk on bir ayının sayıları incelendiğinde toplam 1.045.159 yolcu sayısıyla geçen yılın aynı dönemine göre %4,06 oranında azalma kaydedildiği görülmektedir. Böylece Hollanda %3,81 pazar payı ile Almanya, Rusya, Büyük Britanya, İran ve Bulgaristan'ın ardından ülkemize en çok ziyaretçi gönderen 6. ülke olma konumundadır.

SONUÇ:
**Fuar süresince, Türkiye Standı ekranında dönen, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından özel olarak yaptırılan “İstanbul Filmi” oldukça ilgi görmüş ve beğenilmiştir. Alışılagelmiş şehir tanıtımlarından öte, şehre gelen bir turistin, gün içinde yapabilecekleri ve izlenimlerine yönelik tasarlanan film, diğer tanıtım filmlerine emsal olmuştur.

**Birliğimiz standını ziyaret edenler tarafından “İstanbul Shopping Fest” etkinliklerine yönelik ilgi gözlemlenmiş, etkinlikler hakkında bilgi talep edilmiştir. İstanbul'u tanıyan ve ilgisinin kaybetmeyen Hollandaturistin, devam eden İstanbul ziyaretlerinde, Anadolu Yakası ve turistik olmayan bölgelere yöneldiği gözlemlenmiştir.

**Hollanda Pazarı'na yönelik en önemli gelişme ise, Türkiye-Hollanda ilişkilerinin 400. yılı olması nedeniyle, Hollanda Tur Operatörleri ve Seyahat Acenteleri Birliği ANVR'nin, 2012 yılında gerçekleştireceği kongrenin, İstanbul'da planlanmasıdır. Konuyla ilgili görüşmelere, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından devam edilmektedir.

**Fuarın genel ziyaretçi sayısında, geçen yıla oranla, yaklaşık %5'lik bir artış yaşanmıştır.
(2011 – 122.100 / 2010 – 117.335)… Bu arada, fuar 2012 yılında 10 ile 15 Ocak tarihleri arasında düzenlenecektir.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21