TURİZMİN SESİ
St. Paul Yılı'nın kapanış ayini töreni, St. Paul Anıt Müzesi'nde gerçekleşti. Ayine Papa 16. Benedict'in vekili Vatikan Hristiyan Olmayan Kültürler Diyalog Kurulu Başkanı Kardinal Jean Louis Tauran, Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Dr. Eckart Cuntz'un yanı sıra Jean Louis Tauran, Vatikan'ın Ankara Büyükelçisi Antionio Lucebello, Türkiye Katolik Episkoposları Kurumu Başkanı ve Anadolu Episkopos S.E. Mgr Luigi Padovose, Hahambaşı Genel Sekreteri Yusuf Altıntaş ve Hristiyan din adamları ile çeşitli ülkelerden dini gruplar katıldı.
Ayin öncesi kardinal ve beraberindekiler küçük bir seremoni ile St. Paul Anıt Müzesi'ne geldi. Vatikan Hristiyan Olmayan Kültürler Diyalog Kurulu Başkanı Kardinal Jean Louis Tauran, Vatikan Büyükelçisi Antionio Lucebello, Türkiye Katolik Episkoposları Kurumu Başkanı ve Anadolu Episkopos S.E. Mgr Luigi Padovose, Hahambaşı Genel Sekreteri Yusuf Altıntaş'ın anıt müzede yerini almasının ardından ayin başladı.
Ayinde konuşan Padovose, Tarsus'ta bulunan St. Paul Anıt Müzesi'nin yıl boyunca ibadete açılması gerektiğini söyleyerek, St Paul Yılı'nın özel bir dönem yılı olduğunu belirtti. Padovose, Tarsus'u bundan böyle de önemsenmeye devam edeceklerini dile getirerek, mevcut kilisenin şu anda ihtiyaca cevap vermediğini, yeni bir kilisenin yapılması gerektiğini kaydetti. Vatikan Hristiyan Olmayan Kültürler Diyalog Kurulu Başkanı Kardinal Jean Louis Tauran yönetimindeki ayinde İncil'den ayetler okunurken, dünyada barışın hakim olması dileğinde bulunuldu. Hristiyan din adamları ve konuklar ayinde şaraplı ekmek yedi.
TARSUS'UN TARİHÇESİ
Tarsus'un ismi kurulusu hakkinda gerek Yunan mitolojisinde gerekse eski yazarlarin anlatimlarinda çesitli bilgiler verilmektedir.Antik çaglarda, Tarsus Çayi'na Kilikya'mn yerli halki KYDNOS adini vermistir. KYDNOS mitolojide nehir tanrisina verilen isimdir. Azra Erhat'in Mitoloji Sözlügü kitabinda Kydnos asagidaki gibi an¬latilmaktadir: "KYDNOS: Kilikya'da bugün Tarsus Çayi diye anilan irmagin tanrisi. Ana tarafindan Lapetos'un torunu sayilir. Kydnos'un Parthenios adli bir oglu varmis.
Kydnos Innagi'nin denize döküldügü yerde bir sehir kurup ona PARTHENIA adini vermisler. Bu sehir bugünkü Tarsus'tur.Eski Yunan mitolojisinin bir anlatimina göre, Pegasus (Kanatli uçan at) ve Bellerofontes Kilikya Ovasi'nda yolunu sasirmis ve Tarsus'un bulundugu yerde ayagi sakatlanmis oldugundan, sehre Yunanca "ayak tabani" anlamina gelenTARSOS ismi verilmistir.Bazilarina göre de sehir adini TERSEIN (kurutmak) kelimesinden aldi. Tufandan sonra sular çekilince ilk önce burasi kurumustu.
Diger bir Yunan efsanesine göre, sehrin kurucusu oîan Kilikya ilahi SANDON ile bir tuttuklari HERAKLES'tir Herakles'in resimleri M.Ö.4. yüzyila ait Tarsus sikkeleri üzerinde bulunmaktadir. 1875 yilinda Tarsus Eski Ömerli Mahallesi'nde bulunan, su anda Istanbul Arkeoloji Müzesl'ndeki bronz Heraklesheykeli bu tanriya Tarsus'ta tapinildiginin bir kanitidir.Tarsus ismi Araplar döneminde de degisik isimlerle anilmistir. Arap kaynaklarinda ve dogu kökenli tarihçilerin kitaplarinda Tarsus'un ismi ile ilgili birçok açiklamalar vardir Bunlardan:Ruhul-beyanda: " O sehir Tarsus'tur.
Cahillye devrinde ise EFSUS'tu." diye yazar.Kimi Arap kaynaklannda Tarasus olarak da ifade edilmistir.'Yazan bilinmeyen el yazmasi bir kitapta ise Tarsus anlatilirken; "... Ve bunun adi Tevrat'ta Efsus'tur ve Incil'de Arsus'tur. Ve Arap dilince Tarsus'tur." diye bahsede.Islâm ananeleri arasinda Tarsus'un, Adem'in oglu Sii tarafindan kuruldugu, kabrinin de Tarsus'ta oldugu efsanesi yer almaktadir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.