TURİZMİN SESİ
'Hey Taksi' 2. bölümünde Beyrut'ta.. 17 ayrı dini, mezhepsel ve etnik grubu aynı anda barındıran Beyrut'u, iç savaş sırasında sol kolunu kaybeden taksici Halil İthani anlatıyor.. Herkesin kendi gettosunda yaşadığı Hamra, Filistinli mültecilerin yeryüzündeki tek evi Sabra ve Şatilla kampları, şık kent merkezi Down Town, eski Başbakan Refik Hariri'nin mezarı..Tüm yönleriyle Beyrut 'Hey Taksi'de..'Hey Taksi' 14 Ekim Çarşamba akşamı saat 22.40'da TRT-TÜRK'de..
'Polisler beni durduruyor ve araba kullanmamın yasak olduğunu söylüyorlar. 'Tek kolla araba kullanamazsın' diyorlar. O zaman 'devlet bana maaşımı bağlasın, kolumu savaşta kaybettim' diyor Beyrutlu taksici Halil İthani.. Lübnan'da 15 yıl süren iç savaş sırasında sol kolunu kaybeden Halil evli ve iki çocuk babası..Tek koluyla Beyrut sokaklarında direksiyon sallayarak yaşam mücadelesine devam ediyor..
17 ayrı dini, mezhepsel ve etnik grubu aynı anda barındıran, dünyanın en karmaşık coğrafyalarından biri Beyrut'ta ilk durağımız, yıllarca bir çok örgütün birbiriyle savaştığı Hamra..Hamra gettolaşmış bu kentin en önemli ortak yaşam alanı, bir arada yaşam kültürünün aynası.
Taksici Halil, iç savaşta yanıp yıkılan kent için 'Beyrut, zavallı Beyrut
Çok acı çekti; yandı, yıkıldı, insanları mumda geceledi, içecek su bulamadı
Bu Beyrut, çok şey gördü!' diyor.
İç savaşın bitmesinin ardından Beyrut'un yeniden imarı için 25 yıl sürecek Solider adlı bir proje başlatıldı. Savaş sırasında yerle bir olan şehir merkezi Downtown yeniden düzenlendi ve hayatın 24 saat dopdolu yaşandığı bir yer haline getirildi. Tüm bunlarda en büyük pay ise hiç kuşkusuz eski başbakan Refik Hariri'ye aitti. 2005 yılında uğradığı suikast sonucu öldürülen Hariri'nin mezarı, her gün onlarca kişi tarafından ziyaret ediliyor.
Lübnan'da yaklaşık 400 bin Filistinli mülteci yaşıyor. Halil taksisini Sabra ve Şatilla kamplarına sürerek, bu kez de Beyrut'un bir başka yüzünü gösteriyor. Kamplarda yaşam oldukça zor. Her yerde Filistin lideri Yaser Arafat'ın resimleri asılı. Daracık sokaklar ve tenekeden yapılan barakalar pek çok Filistinlinin yeryüzündeki tek evi. Günümüzde her türlü farklılık ölümcül silahlara dönüşürken, Beyrut'un hemen her köşesinde farklı bir medeniyet yaşam buluyor.
Dini, dili, kimliği farklı binlerce insana gülümseyerek kucak açan Beyrut'u, en güzel taksici Halil'in sözleri tanımlıyor, 'Beyrut hiç kimseyi ayırmadı. Beyrut ne Hristiyanı ne Müslümanı ayrıştırdı birbirinden. Beyrut herkesin anasıydı' 'Hey Taksi,' TRT-TÜRK'de devam eden 'Ve Zaman Durdu' Programını da ekrana taşıyan GPR Prodüksiyon tarafından hazırlanıyor. 'Hey Taksi'nin yapımcılığını Gökhan Güvenç ve Sedat Aral, genel koordinatörlüğünü Hakan Güvenç, yönetmenliğini ise Halit Ziya Demirtaş üstleniyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.