TURİZMİN SESİ
Hey Taksi 68. Bölümünde Litvanya'nın başkenti Vilnius'da.. Kentin kalbi sayılan eski şehirden kehribar müzesinden, sembolik olarak bağımsızlığını ilan eden başkentin sanatçılar mahallesi Uzupis'e, yüzlerce insana mezar olan KGB müzesinden tarihi Gediminas Kulesi'ne kadar Vilnius tüm renkleri ile 'Hey Taksi' de.. 'Hey Taksi' 29 Eylül 2011 Perşembe akşamı saat; 22.40'da,TRT-TÜRK'de.. Tekrarları ise, 30 Eylül Cuma saat; 08.10 ve 2 Ekim Pazar saat; 10.40'da, yine TRT-TÜRK ekranında..
'Hey Taksi' bu hafta Avrupa'nın en eski kenti olan Litvanya'nın başkenti Vilnius'da. Kentin renkleri, taksi şoförü Vilius Mažeika'nın gözünden TRT-TÜRK ekranına taşınıyor..
Vilnius.. Litvanya'nın başkenti Avrupa'nın en eski şehri 550 bine ulaşan nüfusu ile, küçük olmasına rağmen, tarihi açıdan son derece zengin bir kent.. Vilnius'un içinden iki tane nehir geçiyor.. Bir tanesi kente adını veren Vilnia Nehri.. Diğeri ise, şehri iki yakaya ayıran Neris Nehri.. Yanyana uzanan bu iki nehir, Vilnius'a ayrı bir güzellik katıyor..
Kozmopolit bir şehir özelliği taşıyan Vilnius, diğer tüm ortaçağ kentleri gibi, bir Belediye Binası'nın etrafında gelişmiş..
Kentin en tarihi bölgesi ise, Eski Şehir.. Şehirdeki tarihi ve kültürel açıdan değerli binaların hemen hepsi, yaklaşık 4 kilometrekarelik bir alana yayılan, Eski Şehir'de toplanmış
Toplam 70 sokağı bulunan Eski Şehir, barok, gotik ve neoklasik türlerdeki gözalıcı binaları sayesinde, 1994 yılında Unesco'nun kültür mirası listesine girmiş.. Vilnius'da, başınızı çevirdiğiniz hemen her yerde, bir kilise ya da katedral ile karşılaşıyorsunuz.. Kentte Katolik, Baptist ve Ortodoks'lara ait tam 65 tane kilise bulunuyor.. Bu yüzden Vilnius'a 'Kuzey'in Kudüs'ü' deniliyor..
Kentteki en eski Ortodoks Kilisesi, Kutsal Ruh adını taşıyor. 1500 yılında ibadete açılan St. Ann's kilisesi ise gotik mimarinin en güzel örneklerinden bir tanesi.. 33 farklı çeşit kil tuğla ile inşa edilen kilise, kentteki en çarpıcı yapıların başında geliyor..
Tüm Litvanya'lıların saygı ile andıkları grand dükleri Gediminas tarafından ahşap olarak yaptırılan ve 1409'da tuğla kullanılarak yeniden inşaa edilen Gediminas kulesi ise şehrin gerçek simgesi. Litvanya tarihindeki acıların sembolü olan bir başka yer ise, Sovyet işgal döneminin KGB binası.. Binlerce Litvanyalının hayatını kaybettiği, Sovyet Gizli Haberalma Teşkilatı KGB'nin bu dev binası, bugün bir müze olarak o karanlık günlerin anılarını yaşatıyor.. Vilnius'un belki de en ilginç noktalarından biri ''bağımsız'' Uzupis Cumhuriyeti. Bir grup Litvanyalı sanatçı, 1 Nisan 1997'de, Vilnia Nehri üzerindeki bir köprüyle bağlanan bu küçüçük bölgeyi, ''öte yan'' anlamına gelen bağımsız Uzupis Cumhuriyeti ilan etmişler. Toplumsal hoşgörünün bir örneği olan bu sembolik cumhuriyetin sembolik bir devlet başkanı, ordusu ve anayasası bile var..
600 yıldan bu yana Litvanya'da yaşayan iki küçük Türk topluluğundan biri olan Karaim Türkleri'nin büyük bölümü, ülkenin eski başkenti olan Trakai'de bulunuyor.. Karaimler 11. yüzyılın başlarında ortaya çıkan Rus baskısı üzerine Kafkasya'yı terk etmiş ve bir kısmı Trakai'ye yerleşmiş... Bugün Litvanya'da 300 civarında Karaim Türkü yaşıyor.. TRT-TÜRK ekranına 'Biz Buradayız'', 'Ve Zaman Durdu' ve 'Gurbetçi Futbolcular' programlarını taşıyan GPR Prodüksiyon tarafından hazırlanan 'Hey Taksi'nin, yapımcılığını Gökhan Güvenç, genel koordinatörlüğünü Hakan Güvenç, yönetmenliğini Halit Ziya Demirtaş, editörlüğünü ise Didem Koryürek üstleniyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.