• BIST 9940.91
  • Altın 3017.632
  • Dolar 35.386
  • Euro 36.5366
  • İzmir 8 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Antalya 8 °C
  • Ankara 6 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

HERKES İÇİN ÖZEL BİR GÜN

HERKES İÇİN ÖZEL BİR GÜN
Mehmet Akif Ersoy Fikir ve Sanat Vakfı, İstiklal Marşı'nın kabulünün 88. yıl dönümü dolayısıyla Ulus'taki İlk Meclis'te tören düzenledi.

TURİZMİN SESİ


Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstiklal Marşı'nın şairi Mehmet Akif Ersoy'un, o dönemde yarışma ödülünü reddederek hazineye kalmasını istemesinin örnek alınması gerektiğini belirterek, "Çünkü milleti yönetenler milletin sırtından zengin olmaya kalkmamalıdır. Milletin önderinin sahip olacağı en büyük zenginlik milletin kalbindeki sevgidir" dedi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törene, Ankara'da Mehmet Akif Ersoy'un isminin verildiği dört okuldan gelen öğrenciler de katıldı. Törende konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Günay, bugünün herkes için özel bir gün olduğunu söyledi. İstiklal Marşı'nın kabul edildiği ilk Meclis'i "Milletin kendisini kurtardığı, kendi kaderine sahip çıkma iradesinin merkezi" olarak nitelendiren Günay, burayı üniversite öğrencisiyken gezdiğini anlattı.

Loş bir ışıkta Meclis Salonu'na girdiğinde buradaki Atatürk büstünü bir anda Mustafa Kemal Atatürk gibi gördüğünü anlatan Bakan Günay, çok heyecanlandığını ifade etti. İlk Meclisi sadece Ankara'daki vatandaşların değil, Türkiye'nin her yerinden insanların görmesi gerektiğini vurgulayan Ertuğrul Günay, buranın "Ulusal bir mabet, milli duyguların merkezileştiği en önemli yer" olduğuna işaret etti.


Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve milletvekillerinin mücadeleleriyle vatanın kurtulduğunu kaydeden Bakan Günay, Atatürk'ün insanlara "Vatanı kurtarmak keyif çatmakla değil, mücadeleyle olur" u anlatmaya çalıştığını dile getirdi. Öğrencilere de seslenen Kültür ve Turizm Bakanı Günay, İlk Meclis'in zorluklar içinde yapıldığının altını çizerek, "Bu Meclis'te daracık, k üçücük sıralarda oturan milletvekilleri, mahzendeki, asker işi, sıra işi karavanadan yemek yemişler, yatakhanelerde, koğuşlarda yatmışlar. Bunlardan birisi de Mehmet Akif Ersoy" diye konuştu. Günay, pek çok milletvekilinin de cephede savaştığını anlattı.

 
İstiklal Marşı için Meclis'te yarışma düzenlendiğini ve bir ödül konulduğunu hatırlatan Günay, Ersoy'un para ödülünün kaldırılması şartıyla marşı yazmayı kabul ettiğine değindi. Ersoy'u "Ahlakın başöğretmeni" diye tanımlayan Bakan Günay, öğrencilerin Ersoy'un bu yönünü tanımasını arzu ettiğ ini söyledi. Mehmet Akif Ersoy'un İstiklal Marşı'nı yazdığı Tacettin Dergahı'nda düzenlemeler yapıldığını anımsatan Günay, yakın zamana kadar bakımsız olan mekanın restore edildiğini, buraya Ersoy'un bir heykelinin dikildiğini bildirdi.


Herkesin, Ersoy'un yarışma ödülünü reddederek paranın Hazine'ye kalmasını istemesini örnek alması gerektiğine işaret eden Günay, "Çünkü milleti yö netenler milletin sırtından zengin olmaya kalkmamalıdır. Milletin önderinin sahip olacağı en büyük zenginlik milletin kalbindeki sevgidir. Milleti yönetenler mal biriktirmek değil halkın, milletin sevgisini biriktirmek için çalışmalıdır" diye konuştu.


Kültür ve Turizm Bakanı Günay, ayrıca TBMM'de protokol yaptıklarını bildirerek, ilk Meclis ve Cumhuriyet binasını 23 Nisan'da teşhire hazırlayacaklarını kaydetti. Mehmet Akif Ersoy Fikir ve Sanat Vakfı Başkanı Mehmet Cemal Çiftçigüzeli de Ersoy'un İstiklal Marşı'nı emperyalizme yiğitçe karşı duran bir tavırla kaleme aldığını vurguladı.
Ersoy'un "Safahat" isimli eserinde belirtilen yoksulluk gibi pek çok sorunun günümüzde hala çözümlenemediğini belirten Çiftçigüzeli, çözümün Akif'e benzeyen bir aydın duruşunda saklı olduğunu söyledi.

 
Mehmet Akif Ersoy'un anısına her ilde ve nüfusu 10 bini aşmış her ilçede Mehmet Akif Ersoy isimli okulların açılması ve İstiklal Anıtı dikilmesini isteyen Çiftçigüzeli, bu okullardan mezun olanların da Burdur'daki Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'ne tercihli alınması için düzenleme yapılması talebinde bulundu. Çiftçigüzeli, ayrıca yurt içi ve yurt dışında Ersoy'un hatıralarının bulunduğu mekanların satın alınarak Türkçe Eğitim veya Türk Kült ür Merkezi'ne dönüştürülmesini istedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21