• BIST 9903.93
  • Altın 2869.332
  • Dolar 34.1109
  • Euro 38.1575
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 32 °C
  • Ankara 31 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 

HAVUZ HİJYENİNE DİKKAT !

HAVUZ HİJYENİNE DİKKAT !
Sealed Air’in işbirimi Diversey, profesyonel hijyen sağlayan ürün ve sistemleriyle yaz mevsiminde de havuzlu işletmelerin, komplekslerin ve sitelerin hayatını kolaylaştırıyor

Havuz mevsiminin açılmasıyla önem kazanan havuz hijyeni uygulamalarının ne derece doğru yapılıp yapılmadığına dikkat çeken Diversey, her konuda olduğu gibi bu konuda da kusursuz hijyen çözümleri sağlıyor.İşletmelerin, komplekslerin ve sitelerin havuzlarının hijyeni sağlık açısından büyük önem taşıyor. Dünya Sağlık Örgütü, bulaşıcı hastalıkların %80’inin kirli sulardan kaynaklandığını belirtiyor. Birçok hastalık,  insan veya hayvanların patojen saçan dışkılarının su veya gıdaları kirletmesi ve daha sonra bunların tüketilmesiyle dışkı-ağız rotalı bir yolla bulaşıyor. Bunu destekler nitelikte yapılan incelemelerde de; Tifo, Kolera, Dizanteri, Lejyonella, Rota, Hepatit A dezenfeksiyonunun uygun hijyenik şartlarda olmayan yüzme havuzlarının suyu ile bulaşabileceği belirlenmiştir. 
 
Bu noktada hijyen standartlarının nasıl oluşturulacağı ve bu standartların sürdürülebilirliğinin ne şekilde sağlanacağı önem kazanmaktadır. Bu konuda, özellikle de konaklama sektöründe tesis işletmecilerine büyük sorumluluklar düşmektedir. Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgelerde belirtilen hususlar yeterince irdelenmediği ve uygulanmadığı taktirde havuzlarda fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik problemlerin yaşanmasının önüne geçilmesi imkansızdır. 
 
Sealed Air Kanal Yönetimi İş Geliştirme Müdürü Fatih Pullu, Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı genelgeye uyan işletmelerin ‘Temiz Havuz Sertifikası’ almaya hak kazandıklarını söylüyor. Havuz tedariği yapacak işletmelerin ise, bu noktada bazı konulara dikkat etmesi gerekiyor. Tüm kullanılan ürünlerin, dezenfektan ise biyosidal ürün ruhsatına, değil ise bildirim ruhsatına sahip olması gerekiyor ve bu ruhsatlar zorunlu tutuluyor. Tedarikçileri bu konuda sorgulamak en uygun yöntem olarak gösteriliyor. Denetlemelerde izinsiz ürün tespiti sonrasında işletmeler için yasal süreç başlatılabiliyor. Tedarikçilerin Havuz Panosu (sıcaklık, serbest klor, Ph bilgilerinin havuz kullanıcılarına sergilendiği görseller) veya uyarı levhaları ile işletmeciye değer katabilmesi esas alınıyor. Bu analizler doğrultusunda işletmeler bütçeleri konusunda bir havuz tedarikçisi seçiyorlar. 
 
Diversey olarak; Divergard markalı havuz suyu şartlandırma ürün portföyü, açık ve kapalı havuzu olan işletmelerde havuz sularının Sağlık Bakanlığı’nca belirtilen parametrelerde şartlandırılmasını sağlayacak ve sorunlara çözüm üretecek ürünlerden oluşuyor. Divergard havuz kimyasallarının tamamı Sağlık Bakanlığı tarafından izinli olarak üretiliyor. 
 
Sağlık Bakanlığı Havuz Genelgesi
*15.05.2008 tarihinde yayınlanan genelge, 15.07.2008 tarihli yazı 22.03.2010 tarihindeki revizyon ve sonrasında 06.03.2011 ve 15.12.2011 tarihlerindeki değişiklikler sonrasında havuz suyunun fiziksel kimyasal ve mikrobiyolojik analizleri standartları ile işletme sahiplerinin takip etmeleri gereken standartlar son haline getirilerek belirlenmiştir.
*İşletmelerin havuz sularına ait Ek 1, Ek 2, Ek3 te belirtilen fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizler il ve ilçe sağlık müdürlükleri tarafından aylık periyotlarla kontrole tabi tutulacak ve belirtilen spektlerin sağlanmama durumunda işletmeler için kanuni işlem başlatabileceklerdir. İşletmeler havuz sularında bu standartların oluşturulması konusunda sorumludurlar.
*İşletmeler Aylık periyotlarla akredite bir laboratuvarda fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yaptırmalarını ve sıcaklık, Ph, serbest klor ve suyun mikrobiyolojik analiz sonuçlarını havuz kullanıcıların görecekleri bir alanda yayınlamak zorundadırlar.
* Ek-4 belirtilen analizler işletmenin kendi imkanları yapması gereken analizlerdir bu analiz sonuçları günlük olarak işletmenin kendisinin temin edeceği İşletme Defterine kayıt edilecek ve denetleme sırasında yetkililere ibraz edilecektir. Peki sizin sorumluluğunuzdaki bu analizler hangileridir;
• Sıcaklık, Ph, Biguanid ( Hidrojen peroksit ile dezenfeksiyon yapılıyorsa),Serbest Klor ilki havuz kullanımında önce olmak kaydıyla 4 er saatlik aralıklarla günde en az 3 defa.
• Siyanürik Asit her gün.
• Toplam Alkallinite haftada bir defa.
• Renk ve bulanıklık her gün.
 
Bir takvim yılı sonunda yapılan değerlendirmelerde havuz ve havuz suyu kalitesi yönetmelikte belirtilen standartlar da olması durumunda işletmeniz ‘’Temiz Havuz Sertifikası ‘’ almaya hak kazanacaktır.
Yukarıda belirtilen analizler sonrasında tercih edeceğiniz havuz kimyasalı tedarik firmasının ne kadar önemli olduğu da ortaya çıkmış oluyor.
Peki havuz tedariği yapacak firmayı nasıl belirleyeceğiz?
1)Tüm kullandığınız ürünlerin eğer dezenfektan ise biyosidal ürün ruhsatı değil ise bildirim ruhsatını tabi olmak zorundadır. Tedarikçinizi bu konuda sorgulamalısınız. Denetlemelerde izinsiz ürün tespiti sonrasında işletmeniz için yasal süreç başlatılabilir.
2) Firma tüm belirtilen fiziksel ve kimyasal analizleri sizin adınıza yapacak alt yapıya sahip. Olması gereken, firma yetkilisinin havuzunuz başında aldığı su numunesini fotometrik bir ölçüm cihazıyla ölçerek size olumsuzlukları ve çözümlerini rapor ederek sizi uyarmasıdır.
3) Havuzunuza gerçekleştireceği ziyaret sıklığı sorunlarınızın çözümü için yeterli midir. 1-2 haftalık periyotlarla havuzunuz ziyaret edilmelidir.
4) Havuz suyunuzda yaşanan dengesizlik ve sorunlarda tedarikçi firmanız size teknik destek ve çözüm sağlayabilmelidir.
5) Tedarikçiniz Havuz Panosu (sıcaklık, serbest klor, Ph bilgilerinin havuz kullanıcılarına sergilendiği görseller ) veya uyarı levhaları ile işinize değer katabilmelidir.
6) Sizi mikrobiyolojik analizlerinin yapılması noktasında destekliyor veya yönlendirebilmelidir.
7) Belirli periyotlarla elemanlarınızı yeterli bilgi seviyesine ulaştıracak eğitimler verebilmelidir.
Bu değerlendirmeleri ışığında belirttiğim şartları gerçekleştirecek tedarikçi firmayı bütçeniz ölçünüzde tercih edebilirsiniz.
 
Bilinmesi gereken önemli diğer konular!
• 15 Aralık 2011 tarihli yönetmeliğe istinaden Yüzme havuzu işleticisi Mesul müdür ( kimya veya sağlık eğitimi almış en az lise mezunu ), havuz suyu operatörü ( halk eğitim kanalı ile havuz operatörü eğitimi almış ilkokul mezunu çalışan), ve sertifikalı cankurtaran bulundurmak zorundasınız.
• Aylık yapılan analizler sonrasında tarafınıza verilen raporlar denetim sırasında denetim elemanlarına ulaştırılmak amacıyla bir yıl süre ile saklanır.
Yüzme havuzlarında ip, yüzer duba, simit gibi can kurtarmaya mahsus malzemeler hazır bulundurulur.
• Havuzlarınızda manuel dozajlama yerine otomatik dozajlama sistemi ile şartlandırın, bu durum havuzun her an eşdeğer kimyasal değerlerde kalmasını sağlayacak ve kimyasal tüketiminizi aşağıya indirecektir.
Havuz suyunuzun sağlıklı görünümü için havuzunuza giren yüzücü başına 30 lt taze su girişi yapmayı unutmamalıyız.
Havuz Operatörlerinizin kişisel güvenliklerinin sağlanması amacıyla Kişisel Güvenlik Ekipmanları temin ederek kullanmaları için yönlendirin.
Havuz galerilerinizde özellikle asitli ve klorlu ürünlerin birlikte depolanmasını engelleyerek olası can ve mal kaybının önüne geçin. Bu tür konularda kimyasal tedarikçi firmanızdan Ürün ve Kişisel Güvenlik Eğitimi talep edin.
• Kullandığınız ürünlere ait MSDS ( Ürün güvenlik formu) ve PIS ( Ürün Bilgilendirme) formlarını havuz galerinizde ve olası bir yaralanma durumunda ilk yardım amacıyla göz önünde bir alanda tutun.
• Havuzlarınızda Kış Bakımı Kimyasalları kullanarak havuzunuzu kış boyunca temiz ve berrak tutabilir ve prestijli bir görünüm sağlayabilirsiniz.
 
Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21