• BIST 9940.91
  • Altın 3017.632
  • Dolar 35.386
  • Euro 36.5366
  • İzmir 8 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Antalya 8 °C
  • Ankara 6 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

HALICILIĞI 300 KADIN YAŞATACAK

HALICILIĞI 300 KADIN YAŞATACAK
Muğla Vali Yardımcısı Mestan Yayman, Kavaklıdere ilçesine bağlı Menteşe beldesinde 1960 yılından bugüne halı dokumacılığının yaygın olarak yapıldığını ifade etti.

TURİZMİN SESİ


Beldede 1960'lı yıllarda halı tezgahlarında ağırlıklı olarak Isparta halısının dokunduğunu ifade eden Yayman, "1975 yılından itibaren ise Milas halısı dokunmaya başlanmış. İlk halı kursunu Ispartalı bir öğretmen açmış ve halkında ilgisiyle, halıcılık bugüne kadar gelmiş" dedi. Yayman, Halk Eğitim Merkezinin halı dokumacılığı konusunda 10 yıldır özel bir şirketle ortak bir çalışma yürüttüğüne işaret ederek, şunları kaydetti: "Muğla Valiliği, 'Anadolu'nun Geleneksel Halı Dokumalarını' geleceğe taşımak amacıyla kursa katılanlara eğitim verecek öğretmenleri görevlendiriyor. Özel şirket ise kursiyerlerin halı dokumada kullandığı malzemeleri karşılıyor.

Halı dokuma işinden bölgede yaşayan vatandaşlarımız yılda yaklaşık 150-200 bin TL bir gelir elde ediyor. Kurs aracılığıyla bugüne kadar 300 kadına, 'halı dokuma' eğitimi verildi. Kursa halen 25 kişi devam ediyor. Halı dokuma atölyesi sayesinde ev kadınlarının istihdamı da sağlanıyor."
Menteşe Belediye Başkanı Mesut Karataş ise beldelerinde eskiden her evde bir dokuma tezgahı bulunduğunu belirterek, "1967 yılına kadar beldede yaşayan herkes halıcık yapıyordu. Zaman içinde halıcılık unutulmaya başlandı. Halılar ipek ve kök boyasından yapılıyor. Halk Eğitim Merkezinin halıcılığı yaşatmak amacıyla açtığı kursun binasını belediye olarak biz verdik. Amacımız, halıcılığın yaşatılması ve geleneksel halı dokumalarının geleceğe taşınması" diye konuştu.

Kavaklıdere Halk Eğitim Merkezince Menteşe beldesinde açılan "Halı Dokuma Kursu" yaşları 17 ila 65 arasında değişen kadınlardan yoğun ilgi görüyor. Kursa katılan kadınlar, bir meslek edinmenin yanı sıra dokudukları halılar ile aile bütçelerine katkı sağlamanın mutluluğunu yaşıyor. Bir binanın zemin katındaki atölyelerinde, hayallerini halılara, ilmik ilmik dokuyan Menteşeli kadınlar, yoruldukları anlarda ise yöresel türkülerini mırıldanarak, yorgunluklarını unutmaya çalışıyor.
Kursa katılanlara eğitim veren usta öğretici Songül Silinmez, 6 yıldır görev yaptığını belirterek, şöyle konuştu: "Bu halı dokuma tezgahları daha önce kurulmuştu. Biz burada Halk Eğitim Merkezine bağlı olarak çalışıyoruz. Atölyemizde 17 adet dokuma tezgahı var.

Atölyede çalışanlar dokudukları halı karşılığında para alıyorlar. Ayrıca burada çalışanların bir kısmı ise eksiklerini gidererek halı dokumayı öğreniyor. Karışık desenlerde 2,4 ve 6 metrekarelik halı dokuyoruz. Bir halının dokunması ise 15 gün ile bir buçuk ay arasında değişiyor. Dokunan halılar ise Halk Eğitim Merkez ile anlaşmalı firmaya teslim ediyoruz." Atölyede halı dokumayı öğrendikten sonra, dokudukları halılarla aile bütçelerine katkı sağladıklarını anlatan kadınlar, "Halı dokumak ilk başta zor. Kursta alınan eğitim sayesinde ise halı dokumak eğlenceli bir hale geliyor. Bir süre sonra o zor ilmekleri atmaya alışıyorsunuz. Öğretmenimiz sıkıştığımı z durumlarda bize yardımcı oluyor. Haftanın 5 günü halı dokuyoruz. Bir kültü rü geleceğe taşımak için yoğun çaba harcıyoruz." dediler.Bu arada, Halk Eğitim Merkezinde açılan kursta, halı dokumayı öğrenen bazı kadınlar ise evlerindeki tezgahlarda bu işi sürdürüyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21