• BIST 9724.5
  • Altın 2975.528
  • Dolar 35.0159
  • Euro 36.7713
  • İzmir 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Antalya 16 °C
  • Ankara 1 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

GÜNAY’DAN FİKRİ MÜLKİYET GÜNÜ MESAJI

GÜNAY’DAN FİKRİ MÜLKİYET GÜNÜ MESAJI
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay 26 Nisan “Dünya Fikri Mülkiyet Günü” nedeniyle bir mesaj yayınladı
TURİZMİN SESİ
HABER MERKEZİ-“Dünya fikri mülkiyet organizasyonu (WIPO) üyesi ülkeler tarafından kutlanan 26 Nisan Dünya Fikri Mülkiyet Günü münasebetiyle; kültür endüstrimizin vazgeçilmez paydaşları olan müzik, ilim edebiyat, sinema, güzel sanatlar, bilişim ve tüm yaratıcı alanlardaki üretimleri ile insanımızın kültürel hayatını zenginleştiren herkese bu anlamlı günde minnettarlığımı ifade etmek isterim. Dünya Fikri Mülkiyet Günü çerçevesinde; fikri mülkiyet haklarına ilişkin toplumsal bilincin yükseltilmesi, sanatsal faaliyetler ile teknolojik buluşlardaki gelişmenin insan hayatı üzerindeki olumlu etkisinin ve dünyamıza şekil veren rolünün gözler önüne serilmesi amaçlanmaktadır.

Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü her yıl Dünya Fikri Mülkiyet Günü dolayısıyla bir tema belirlemektedir. Bu yıl ise “vizyoner yenilikçiler” teması belirlenmiştir. Fikri Mülkiyet Günü, özellikle de yenilikçiler tarafından ortaya konan yaratıcılık ile yine bu kişilerin küresel boyutta toplumlara sundukları paha biçilemez katkılarına dikkat çekmeyi amaçlamıştır. “İster sanatsal ister teknolojik olsun her büyük yenilikçiliğin arkasında bir insan hikayesi vardır” bu anlayış çerçevesinde Bakanlığımız da ülkemiz topraklarının ilham verdiği tüm vizyoner yenilikçileri desteklemekte ve kültür endüstrimize yaptıkları katkılara büyük önem vermektedir.

Fikri mülkiyet sisteminin gücünü ülkenin kültür standartları belirler. Bu sistem; vatandaşlarımızın yararı, hak sahiplerinin gönenci, kültür endüstrimizin sürdürülebilir büyümesi ve kamuoyunun talepleri arasında hassas ve hakkaniyete dayalı bir denge gözetmelidir. Amacımız, ülkemizde fikri mülkiyet rejiminin, kullanıcılar, kültür endüstrimiz ve eser sahipleri arasında karşılıklı yarar ve optimum gelişmeyi desteklemesini sağlayacak bir ortamda gelişmesini tesis etmektir.

Ülkemizde son 10 yılda fikri mülkiyet rejimi ile ilgili önemli gelişmeler kaydedilmiştir. Bu dönemde uluslararası sözleşmelerin birçoğuna taraf olunmuş ve AB müktesebatına önemli ölçüde uyum sağlanmıştır. Gelinen noktada eser, hak sahipleri ve toplumumuzun bilinç düzeyi yükselmiş, fikri mülkiyet rejimimiz daha da güçlenmiştir. Büyükşehirlerimizde ihtisas mahkemeleri kurulmuş, akademik alanda da çalışma ve başvuru kaynaklarının sayısı artmış, böylece fikri mülkiyet alanında karşılaştığımız sorunların çözümü ve sisteme yönelik fikir üretiminde de artış yaşanmıştır. Bu duruma paralel olarak Bakanlığımız Telif Hakları Genel Müdürlüğünün yeniden yapılanması ile birlikte fikri haklar sisteminin güçlü bir kurumsal kapasiteyle etkin işlemesini ve kültür endüstrisinin güçlenmesini sağlama amacı yönünde önemli bir adım daha atılmıştır.

Bakanlığımızca son yıllarda yoğunlaştırılan çalışmalar neticesinde fikir hırsızlığıyla mücadele konusunda da önemli başarılar elde edilmiş olup bu noktada özellikle gençlerden alınan destekle toplumumuzun fikri haklara saygı bilincinin yükseldiği memnuniyetle gözlenmektedir.

Cumhuriyetimizin 100. Kuruluş yıldönümünde dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında olması için inovasyona yönlenilmesi gerekliliğinin hepimiz bilincindeyiz, bu da çok güçlü bir fikri mülkiyet rejimi ile olabilir. Herkesin hemfikir olacağı gibi yaratıcı endüstriler olarak adlandırılan faaliyetler entelektüel mülkiyet yoluyla bireysel yetenek ve yaratıcılığa dayalı zenginlik ve istihdam üretme potansiyeline sahiptir. Ülkemiz çok kısa bir zaman aralığında bu alanda çok önemli yol almıştır. Bu doğrultuda bundan sonra ihtiyaç olan ve daha da ileriye projeksiyon sunacak bir fikri mülkiyet sisteminin varlığını tesis etmek üzere, tüm paydaşlarımızla birlikte, çok yakında ülkemizin gündemine sunacağımız yeni bir yasal düzenleme çalışması içinde olduğumuzu bildirmekten memnuniyet duyuyorum. Bir kez daha, Dünya Fikri Mülkiyet Günü vesilesiyle; kültür hayatımızı zenginleştiren, böylece vatandaşlarımızın yaşam standardının yükselmesinde büyük katkısı bulunan herkese teşekkür ediyor, en içten saygı ve selamlarımı sunuyorum.”
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21