• BIST 9355.86
  • Altın 2837.382
  • Dolar 34.4229
  • Euro 36.2785
  • İzmir 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Antalya 25 °C
  • Ankara 18 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

GÖRÜNMEZ MÜZİSYENLER SERGİSİ

GÖRÜNMEZ MÜZİSYENLER SERGİSİ
'Leonardo: Evrensel Deha', 'Minyatür Odalar' gibi birçok ses getiren sergiye ev sahipliği yapan Rahmi M. Koç Müzesi'nin yeni yıldızı 'Görünmez Müzisyenler

TURİZMİN SESİ


Belçikalı vakıf Automatia Musica Foundation bünyesindeki 250 mekanik müzik kutusundan özenle seçilen 80 parçanın yer aldığı 'Görünmez Müzisyenler' sergisi Rahmi M. Koç Müzesi'nde açıldı. Avrupa ve Kuzey Amerika'da 12'den fazla ülkede üretilen parçların yer aldığı sergi 29 Mayıs'a kadar görülebilir. Sergilendiği tüm ülkelerde büyük beğeni ile karşılanan, Avrupa müzik kültürünün önemli bir parçası ünlü 'Görünmez Müzisyenler' (Invisible Musicians) sergisi Rahmi M. Koç Müzesi'nde ziyaretçilerle buluşuyor. Sergi, Belçikalı vakıf Automatia Musica Foundation Uluslararası Sergiler Direktörü Scarlett de Fays ile Belçika'nın Türkiye Başkonsolosu Françoise del Marmol'ün katılımıyla gerçekleşen basın toplantısının ardından ziyarete açıldı.

Automatia Musica Foundation'ın 'mekanik müzik bilincinde bir yolculuk' ana fikriyle biraraya getirdiği koleksiyonda müzik otomasyon sistemleri ve mekanik enstrümanlar, 1750'lerden günümüze müzik tarihini, mekanik ve mühendislik ağırlıklı yanıyla yansıtıyor. Aletlerin kusursuz biçimde çalışır durumda olması da dikkat çekiyor. Sergideki 80 laterna, org ve birçok farklı müzik kutusu ile mekanik müzik aletleri, vakıf bünyesindeki süslemeleriyle dikkat çeken 250 parçalık dev koleksiyon arasından seçildi.

2 milyona yakın ziyaretçi
Belçika, Tayvan, Lüksemburg, Malezya, Singapur, İspanya, Portekiz, Fransa, Yunanistan, Meksika, İtalya ve Fas gibi Avrupa, Amerika ve Uzakdoğu'da 25 ayrı şehirde 1995 yılından bu yana gerçekleşen sergi bu yıl Türkiye'de. Bu güne dek 1 milyon 880 bin kişinin ziyaret ettiği oserginin Türkiye'de bu rakamı çok daha artırması bekleniyor. 'Görünmez Müzisyenler' diğer ülkelerde daha önce '18. yy'da Salon', 'Sokakta… Panayırda…', 'Manuel Zamanlar', 'Orkestrasyon ve Benzersiz Senfoni' gibi geleneksel başlıklarla sergilendi.Sergideki müzik kutluları, laternalar ve orglar toplumun tüm katmanlarında eğlencenin kaynağı olurken, 18. ve 19. yy yaşamının da bir yansımasına dönüşüyor. Ziyaretçiler, objelerin orijinalliği ve çeşitleriyle birlikte estetik güzelliklerine de şahit oluyor.

Rahmi M. Koç Müzesi Türkiye'de Ulaşım, Endüstri ve İletişim tarihine adanmış ilk önemli müzedir. Lengerhane binası ve Hasköy Tersanesi olmak üzere iki tarihi bina ile hali hazırda 11.250 m2'lik kapalı alana sahiptir. Müze, 1991 yılında alınan Lengerhane Binasında kurulmuş; binanın restorasyonu Garanti Koza firması tarafından yapılmıştır. Aralık 1994'de açılan müzenin ilk bölümünün süratle büyümesi ile 1996 yılında Haliç'in kıyısında, Hasköy Tersanesi alınmıştır. 14 terk edilmiş bina ve tarihi kızak orijinaline sadık kalınarak restore edilmiş, müzenin ikinci kısmı Temmuz 2001'de açılmıştır.

Müzenin koleksiyonu, gramofon iğnesinden gerçek boyutlarda gemilere ve uçaklara kadar uzanan binlerce objeyi içermektedir. Yaklaşık 17 bin metrekarelik açık alanda ise Fenerbahçe Vapuru, Liman II buharlı römorkör, Kont Ostrorog teknesi, Tekel 15 takası, Hasköy-Sütlüce Demiryolu ve İstasyonu, Elmalı Barajı buharlı pompa motorları, B-24 uçak 'Hadley's Harem', Turgut Alp Maçunası, Jet Provost T3A küçük yolcu uçağı, DC 3 yolcu uçağı, çift katlı otobüs double decker 1962 AEC Routemaster–Londra ve atlı karınca ile çocuk oyun alanı bulunmaktadır. Ziyaretçiler, Fenerbahçe Vapuru Büfesi, Coca Cola Büfesi, Demlik Kafe, Café du Levant ve Halat Restaurant'ta yemek yiyebilir. Rahmi M. Koç Müzesi, pazartesi hariç her gün, hafta içi 10.00-17.00, hafta sonu ve resmi tatillerde ise 10.00-18.00 saatlerinde ziyaret edilebilir. Müzeye giriş yetişkin için 11, öğrenci için ise 6 TL'dır.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21