• BIST 9940.91
  • Altın 3017.632
  • Dolar 35.386
  • Euro 36.5366
  • İzmir 8 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Antalya 8 °C
  • Ankara 6 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

GİRNE’DE YAŞAM SOKAKTA

GİRNE’DE YAŞAM SOKAKTA
KKTC Girne Belediye Başkanı Sümer Aygın'a Festival Hakkındaki Düşüncelerini Sorduk, Bizimle Düşüncelerini Paylaştı

AYŞULA ÖZGEN-TURİZMİN SESİ


Girne Belediyesi, Kıbrıs Otelciler Birliği ve KITSAB'ın davetlisi olarak Festivalinize katılıyoruz Festival hakkında bilgi verirmisiniz amacına ulaşıyormu?

“Lokal bir festivaldir.Zaman içinde Girne'nin önemli festivalleri arasında yer alıyor.Hem uluslararası bir nitelik kazandı, hem de geleneksel beklenilen kültür ve sanat ağırlıklı bir festival oldu”dedi.

Neden Zeytin Festivali?

1980' li yıllara kadar ve daha sonra 2004 süreci yaşanırken inşaat sektörünün geliştiği dönemlerde Kıbrıs'ın geleneksel ürünü olan zeytin ağaçları söküldü ve lahmacun fırınlarına, şöminelere odun oldu.Bu katliamdır, terördür. İnsanlar ev yapmak için başka çare düşünemediler.Bende o katliama günah işleyerek katıldım.

Ev yaparken 3 tane ağacın sökülmesine seyirci kaldım.1995 yangını yaşandı.Tüm ağaçlar gibi zeytin ağaçları da yandı.2002 yılında Belediye Başkanlığı'na yeniden seçildiğimden zeytin ağaçlarıyla ilgili bir şey yapmak istedim.Bu festival ortaya çıktı.Önce eğlence düşünüldü.Sonra zeytin ve zeytin ağaçlarıyla ilgilenmeye başlayınca büyük bir okyanus olduğunu gördüm.

Zeytin sembol olarak seçildiğinde önce ekonomik değerini, sonra sağlıkla ilgili özelliklerini,susuzluğa dayanan uzun ömürlü bir ağaç olarak yeşilliğe katkısını,barış sembolü olarak turizme özel iletisini,görsel olarak tablolara,seramik figürlere yansıyan sanatsal yönünü Kıbrıs insanlarının yapraklarını tütsü yapması,kuruyan zeytin ağaçlarının heykel ve mobilya yapılarak kullanılabildiğini keşfettik.Önemli olarak bir de zeytin ağaçlarının sökülüp başka bir yere nakledilebildiğini keşfettik.

Duygusal Bir Başkan Mısınız?
Duygusal değil,gerçekçiyim.Zeytin ağaçlarının parçaları hala bahçemde duruyor,saklıyorum.

Festivale Ne Kadar Bütçe Ayırdınız?
Bütçemiz geçen yıl 500 küsür milyardı.Bu yıl tam netleşmedi ama tam yetki aldık.Ekonomik kriz sebebiyle de tedbirlerimizi aldık.

Türkiye'de yaşadınız mı?
İstanbul'da kaldım.1962-1966 arası ortaokul yıllarında,1969 yıllarında üniversite,1968 kuşağıyla birlikte 1982'ye kadar gezdim.İş ve okul hayatında Kızılay,Çapa,Sulukule de kaldım.1982'de Kıbrıs'a geldim.1994'de Belediye başkanı oldum.

1998'de milletvekili seçildim ve 2002'de yeniden Belediye Başkanı oldum.Ben serbest meslekten geldim.Aydınlatma elemanları park,bahçe,ev,sokak aydınlatmaları ve inşaat malzemeleri üzerine işyerlerim var.16 senedir iş yerlerime hiç gitmedim.Çalışanlarıma güvenmek zorundayım.Bir gün geri geleceğim, İflas etmeyin dedim ama geri dönemedim.İki oğlum var,işyerlerimle onlar ilgileniyorlar.


İstanbul'da en çok Sultanahmet,Çiçek Pasajı ve Asmalımescid'i seviyorum.İstanbul büyüleyici bir kenttir,her yeri çok güzeldir.Ama benim en çok hoşuma giden yerler buralardır.Asmalı mescit ve nevizade'de sokağa atılan masaları gördüm rahat bir ortamda sokakta yemek yiyorlar eğleniyorlar.Bende belediyemizin sınırlarını açtım belediye bahçesini alana kattım çevre işletmecilere sokağa taşın dedim.İçlerinden bir tanesi beni dinledi ve yaptı .Sonra diğerleri ona uydu ve Girne meydanı sDükkanların önünde sandalye masası olan rahat oturula bilen bir hale geldi turistler memnun ben memnun halkım için çalışıyorum Girne için çalışıyorum bunun bilincinde olmak güzel bir duygu

Festivalde Sponsorlarınız Var Mı?
Colony Otel, Limasol Türk Kooperatif Bankası gibi sponsorlarımız var.
Belediye Binası'nın olduğu yer yoldu, bu hale ben getirdim, şehirle bütünleşiyoruz, Girne'de yaşam sokakta olacak dedim.

İşinizi seviyor musunuz? Sizi seviyorlar mı?
Belediye Başkanlığı'nda herkes normalde yapması gereken işleri yapar ama farklı bir boyut vardır. Yaşlı bir insanın gelip boynunuza sarılıp yaş dökmesi, insanların sizi sevmesi işte ben bunu yaşıyorum. Seneye seçimler var,İnşallah Kıbrıs'la ilgili referandum da olur.

Zeytinli

Köyü İsmini Nereden Alıyor?
Zeytinli Köyü Templos Şovalyeleri Haçlı Seferleri'ne katılan İngilizlerin önündeydi. Templos Şovalyeleri Kıbrıs'ta koloni köyü kurdular, orada yaşadılar.Halkı da orijinaldir.Zeytinli Köyü'nde onlarca destan ve efsane vardır.

Yeni Projeleriniz Var Mı?
Bu festivalin önemli kararlarından bir tanesi Girne'de zeytin korulukları ve zeytin ormanları geliştirme projesidir.Bu sene ortaya çıkardığımız bir vizyondur.İkincisi bu festivalin devam etmesidir.Daha basına açıklamadığım ve ilk kez Turizmin sesi ekibiyle paylaşacağım bir konu daha var.Gelecek sene ilk kez yapılacak Uluslar arası Girne Kültür ve Sanat Festivali vizyonunu ortaya koyduk.

Neler Yaptınız Yada Yapmayı Planladığınız İşler Var Mı?
10 yıl sonra Girne'ye tekrar geldiğinizde tek fark deniz sahil şeridinde 15 kilometrelik aynen İzmir Alsancak Kordon Boyu gibi bir kordon yapıyoruz.İnsanlar burada gezecekler.3500 kişilik amfi inşaa ettik.Alt yapı sorunlarını tamamen çözdük.1 ay sonra Kültür Merkezi açılışı olacak.Uluslararası Karikatür Yarışması'nın 2.si düzenlendi.Bu sene 600'e yakın eser geldi.

Turizmin Sesi'ne düzenlediğimiz ilk yarışmanın kitabını hediye etmek istiyorum.Bu seneninkini 2010'da basacağız,2010'da da onu dağıtacağız.

Girne Belediye Başkanı Sümer AYGIN kendi aracına binip ayrıldı dikkatimizi çekti Türkiye'mizde önde bir eskor arkada bir eskor ver yansın yol açılsın başkan geliyor sirenler çalınır. Oysa ki buralarda Cumhurbaşkanı bile halkın içindeymiş bir masada oturup con kahvesi içermiş...

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21