BORA ÖZGEN-TURİZMİN SESİ
1215 Şubat 2009 tarihleri arasında TÜYAP Beylikdüzü Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı (EMITT), Suriye ve Türkiye arasında imzalanan '2009 2011 Türkiye-Suriye 7. Yürütme Programı Anlaşması'na ev sahipliği yaptı. İki ülkenin bakanları tarafından imzalanan anlaşma, turizm alanındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesini hedefliyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve EMITT Fuarı'na bu sene ilk defa 'konuk ülke' statüsünde katılan Suriye'nin Turizm Bakanı Dr. Saadallah AGHA Al Kalaa arasında imzalanan anlaşma, her iki ülkedeki turizm faaliyetlerinin desteklenmesine yönelik maddeler içeriyor.
Bakan Günay: Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım!
İmza töreninin açılış konuşmasını yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, son 6 yıl içinde Türkiye'ye gelen turist sayısının ikiye katlandığını söyledi ve sözlerine Yunus Emre'den bir alıntı yaparak devam etti: Yunus Emre, 'gelin tanış olalım işi kolay kılalım' diyor.
Milletlerin ve devletlerin birbirlerini tanımasının en etkin yolu ise hiç şüphesiz ki turizmden geçiyor. Bugün, Türk turizminin en başarılı örneklerinden biri olan EMITT Fuarı'nda Suriye ile karşılıklı imzalamakta olduğumuz bu anlaşma, yeni girişimlerin yol haritasını çiziyor. Bilindiği üzere Suriye, turizm alanında önemli yatırımlara imza atıyor. Birbirine bu kadar yakın iki ülke olarak pek çok yeniliği hayata geçirme potansiyeline sahip bulunuyoruz. Örneğin, St. Paul Yılı çerçevesinde inanç turizmine yönelik olarak Suriye ile ortak etkinlikler gerçekleştirmeyi planlıyoruz.
Suriye Turizm Bakanı Dr. Saadallah AGHA Al Kalaa ise, ülkesinin turizm alanında gelişme ve yükselme kaydettiğini söyledi. Al Kalaa, Türkiye'den her yıl on binlerce ziyaretçi, Suriye'deki ailesini ziyarete geliyor. Türkiye ve Suriye, aynı kültür ve tarih dokusuna sahip iki komşu ülke olarak yüzyıllardır yakın ilişkiler içinde bulunuyor. İmzaladığımız bu anlaşma, bu ilişkilerin geliştirilmesine ve bölgemize hareketlilik kazandıracak yeni turizm yatırımlarının yapılmasına yönelik atılmış kararlı bir adım niteliği taşıyor. Türkiye ile işbirliği içinde yürüteceğimiz çalışmaların, bölgemizdeki refah seviyesini artıracağına inanıyoruz, dedi.
Anlaşma neler içeriyor?
'2009 2011 Türkiye-Suriye 7. Yürütme Programı Anlaşması'na göre Türkiye ve Suriye, ulaşım, tanıtım, reklâm, eğitim ve yatırım gibi pek çok konuda işbirliğine gidiyor. Ulaşım alanında her iki ülkenin ulaştırma şirketlerinin turist gruplarına özel fiyatlar uygulaması hususunda çaba sarfetmesi öngörülürken, tanıtım ve reklâm alanında ise mevcut bilgi ve tecrübelerin paylaşılmasına karar veriliyor. Suriye ayrıca anlaşma gereği, 2009 yılında düzenlenecek olan İpek Yolu Festivali'ne Türkiye'yi de davet ediyor.
'2009 2011 Türkiye-Suriye 7. Yürütme Programı Anlaşması', Türkiye ve Suriye'nin, mesleki turizm eğitimi konusunda uzman kişiler aracılığıyla bilgi alışverişinde bulunmasını da içeriyor. Bu doğrultuda da çeşitli eğitim programlarının oluşturulması hedefleniyor. Anlaşmanın bir diğer önemli konusunu ise turizm alanındaki yatırımlar oluşturuyor.
Buna göre her iki ülkenin yatırım fırsatları konusunda birbirlerini bilgilendirmelerine ve yürürlükteki mevzuat ve belgelerin değiş tokuş edilmesine karar veriliyor. Belirtilen konularda yürütülen çalışmaların başarılı olup olmadığını birlikte görüşmek amacıyla da, 5. madde gereğince oluşturulan Turizm Karma Komisyonu önderliğinde yıllık toplantılar düzenlenmesi hedefleniyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.