• BIST 9940.91
  • Altın 3017.632
  • Dolar 35.386
  • Euro 36.5366
  • İzmir 8 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Antalya 8 °C
  • Ankara 6 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

GELENEKTEN GELECEĞE DÖŞEMEALTI HALICILIĞI

GELENEKTEN GELECEĞE DÖŞEMEALTI HALICILIĞI
Gelenekten Geleceğe Döşemealtı Halıcılığı” Projesi' kapsamında, Antalya Döşemealtı Kovanlı Köyünde yaptırdığı Akdeniz Üniversitesi Döşemealtı Halı-Kilim ve El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi törenle açıldı

TURİZMİN SESİ-Halil ÖNCÜ-ANTALYA


Akdeniz Üniversitesi Proje Geliştirme, Uygulama ve Araştırma Merkezi (APGEM), Sanayi ve Turizm sektörlerinde rekabetçiliğin arttırılması mali destek programı altında, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) eş-finansmanı ve Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi işbirliği ile “Gelenekten Geleceğe Döşemealtı Halıcılığı” Projesi' kapsamında, Antalya Döşemealtı Kovanlı Köyünde yaptırdığı Akdeniz Üniversitesi Döşemealtı Halı-Kilim ve El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi törenle açıldı.

Törene Döşemealtı Kaymakamlığına vekaleten bakan Kepez Kaymakamı Mehmet Ali Özyiğit, Muratpaşa Kaymakamı Fatih Kocabaş, Döşemealtı Belediye Başkanı Nurettin Tursun, ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, TOBB Antalya Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Işık Yargın, Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muharrem Certel, Akdeniz Üniversitesi Proje Geliştirme, Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Cengiz Sayın, YÖRSİAD Başkanı Semih Beken ile kamu kurum ve kuruşların yöneticileri ve Kovanlı köylüleri katıldı. Döşemealtı halısı ulusal ve uluslararası alanda ekonomik ve turistik değer olarak tanıtılacak

Antalya İl Özel İdaresi ve ATSO- TOBB Antalya İl Kadın Girişimciler Kurulu'nun ortak olarak yer aldığı projenin temel hedefi; Antalya Döşemealtı İlçesi'nde sürdürülen geleneksel halı dokumacılığının tüm özellikleri ile korunması, ulusal ve uluslararası alanda ekonomik ve turistik değer olarak tanıtılması ve bölgedeki kadınların halı dokumacılığını meslek olarak benimsemesi için bölgesel aktörlerin işbirliği içinde hareket etmeleri ve bu amaçlar için sürdürülebilir yapılar kurulması olarak gösteriliyor. Proje kapsamında Döşemealtı İlçesi Kovanlık Köyü'nde bulunan Eski Süt Ürünleri Kooperatif Binası tadil edilerek, Akdeniz Üniversitesi Döşemealtı Halı-Kilim ve El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne dönüştürüldü.

Merkezde köyde yaklaşık 100 yıldan bu yana kullanılan iki adet ahşap dokuma tezgahı da bulunuyor. ATSO Başkanı Çetin Osman Budak açılışta yaptığı konuşmasında, merkezin bir kalkınma modeli olarak düşünülmesi gerektiğini söyledi. Budak,“Çok önemli bir proje. Bu prpjeyi , özellikle ölmeye yüz tutmuş geleneksel ürünlerimizin tekrar yaşatılması açısından da son derece önemli buluyor, katkı koyan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Yargın, “Antalya'nın turizme dayalı ekonomisini esas aldık”
TOBB Antalya Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Işık Yargın projeyi yaparken Antalya'nın turizme dayalı ekonomisini esas aldıklarını ifade ederken, “ Kadınların girişimciliğini desteklemek ve geliştirmek amacıyla ilgili çalışmalar çerçevesinde biz bu projeleri yaparken, Antalya'nın turizme dayalı ekonomisini esas aldık. Sektörün arayış içerisinde olduğu iş alanları alternatif turizm ve bunun kültürümüzle harmanlanması noktasından hareket ettik ve kovanlık köyünün insanları ile tanıştık. Döşemealtı halısının kovanlıktan doğduğunu biliyorduk. Hala burada tezgâhların bulunduğunu dokuyucu kadınlar olduğu bilgisini edindik. Biz burada köylünün dostu olduk. Öncelikle ve daha sonrada buradan böyle bir proje çıktı, burası bir merkez boya merkezi desen merkezi ve dokuma merkezi olarak hayata geçti. İlk önce 20 usta kişi yetiştireceğiz usta kişiler diğerlerini yetiştirecek ve nihayetinde Döşemealtı'nın diğer köylerinden de bu merkeze kadınlar alacağız. Amacımız tüm bunların sonunda tabii ki ekonomik bir katkı da yaratmak” dedi.


YÖRSİAD Başkanı Semih Beken, “Bu girişimde emeği bulunan herkese teşekkür ediyoruz”
YÖRSİAD ( Yörük Sanayici ve İş Adamları Derneği ) Başkanı Semih Beken ve Başkan Yardımcısı Musa Taşkın ile Yönetim Kurulu Üyesi Aykut Ege'de açılışta hazır bulundu. Başkan Beken, merkezin kültürel değerlerinin geleceğe taşınması noktasında büyük bir görev üstelendiğine dikkat çekerek, “ YÖRSİAD olarak bizler yani Yörükler, her zaman değerlerimize sahip çıkmak istiyoruz. Bunun bizim karakterlerimizi şekillendirdiğini biliyoruz. Bu çalışmanın bizim kültürel etkinliklerimizin geleceğe aktarılmasında önem taşıdığına inanıyoruz.. Bu girişimde emeği bulunan herkese teşekkür ediyoruz” dediler.

Kovanlı Köyü bayram yapıyor
Kovanlı Köyünde daha öncede evlerinde halı dokudukların ı belirten köylü kadınlar, açılan merkez ile markalarını dünyaya taşıyacaklarını söylerlerken, “ Böyle bir merkezin Köyümüzde açılmasından dolayı çok mutluyuz. Döşemealtı halımızın batmayacağı ve her zaman gündemde olacağı için de büyük mutluluk duyuyoruz. Bu konunun maddiyatının önünde gelen manevi değeri olan ve atalarımızın bizlere kadar sürdürdüğü bu halı dokuma işinin çocuklarımıza kalacak olması da bizleri daha da sevindiriyor” dediler.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21