• BIST 9355.86
  • Altın 2837.382
  • Dolar 34.4229
  • Euro 36.2785
  • İzmir 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Antalya 25 °C
  • Ankara 18 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

Gelecek Turizmde ile Buldan’da “Kuşlar Sizi Çağırıyor”

Gelecek Turizmde ile Buldan’da “Kuşlar Sizi Çağırıyor”
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes ortaklığında yürütülen Gelecek Turizmde, 4’üncü döneminde Denizli’nin Buldan ilçesinden “Kuşlar Sizi Çağırıyor” projesine; fon, eğitim, planlama, iletişim, danış
TURİZMİN SESİ

Projeyle, 200’e yakın kuş türünü barındıran Yayla Gölünü ve çevresindeki ekolojik sistemi koruyarak alanı ekoturizme kazandırmak ve ilçenin turizm gelirini yükseltirken, gelecek nesillere temiz bir çevre ve doğa bırakmak hedefleniyor. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes ortaklığında yürütülen Gelecek Turizmde, 4’üncü döneminde Denizli’nin Buldan ilçesinde ekoturizmin gelişmesini hedefleyen “Kuşlar Sizi Çağırıyor” projesine de destek verecek. Her yıl sürdürülebilirlik temelinde sunulan üç turizm fikrine fon, eğitim, planlama, iletişim, danışmanlık ve teknik destek veren “Gelecek Turizmde” ile desteklenecek “Kuşlar Sizi Çağırıyor” projesi; Buldan Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği tarafından Buldan Belediyesi ve Buldan Kaymakamlığı işbirliği ile yürütülecek.  

Denizli'nin önemli değerleri arasında yer alan Buldan Yayla Gölü’nün sahip olduğu 200’e yakın kuş türü, zengin biyolojik çeşitliliği ve ekoturizm potansiyeline dikkat çeken bu proje ile yöre halkının ve ziyaretçilerin Yayla Gölü ile ilgili bilinçlendirilmesi, biyolojik çeşitliliğin korunması ve bölgenin ekoturizm potansiyelinin canlandırılması sonucunda sürdürülebilir turizme ve yerel ekonomiye katkı sağlamak hedefleniyor. “Ülkemizin en saygın, prestijli ve etkili turizm tanıtım ve destek programı olan “Gelecek Turizmde” ile işbirliği yapmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz” diyen Buldan Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği’nden M.Sait Yalçın, “Kuşlar Sizi Çağırıyor” projesiyle ilgili şu bilgileri verdi: “İlçemiz, tekstilde yöresel ürünümüz Buldan bezi ile tanınıyor ve eski Buldan evlerinin birçoğu koruma altına alınarak tescillenmiş durumda. Oysa bölgemizde henüz çok da bilinmeyen bir değerimiz daha var. Süleymanlı Köyü’nün yakınında yer alan ve halkın yaşamıyla Buldan Yayla Gölü’nün hayvan ve bitki çeşitlerinin harmanlandığı bir ekolojik sisteme sahibiz. Kuşların göç güzergahının üzerinde bulunan gölümüz ve çevresi, aynı zamanda onların barınma, beslenme ve uğrak yeri olarak kullandığı bir alan. Bu nedenle, bölgede yaşayan kuş türlerini tespit ederek sahip çıkacağız. Böylelikle, bu örnek projeyle bizden sonraki nesillere daha temiz bir doğa ve çevre bırakırken; bölgeye gelen ziyaretçi sayısının artırmak ve ilçemizin turizm gelirini yükseltmek için çalışacağız.” Gelecek Turizmde’nin 4’üncü döneminde desteklediği projeler arasında Buldan’ın yanısıra, İzmir Foça’da yürütülen “Dört Mevsim Foça” ve Antalya-Demre’de “Likya Yolunda Bir Tarih Molası” projeleri de yer alıyor. 
   
Gelecek Turizmde ile ilk 3 dönemde neler yapıldı?
Gelecek Turizmde’nin ilk döneminde; Bursa’nın 2000 yıllık tarihi Misi Köyü’nde, 15 yıl öncesine kadar yöre halkının en önemli geçim kaynağı olan ipekböcekçiliği zanaatı yeniden canlandırılırken, Mardin’deki İpekyolu Misafir Evi’nin kurulmasıyla 22 yataklı iki pansiyonda kadınlara istihdam olanağı sağlandı. İzmir’in Seferihisar ilçesinde kadınların öncülüğünde yöreye özgü birbirinden farklı tatların marka haline getirilmesi ve tüm Türkiye’ye tanıtılması ile bölge turizminin gelişimine katkıda bulunuldu.
 
Projenin ikinci döneminde; Şanlıurfa'da, günümüzden 12 bin yıl öncesine dayanan geleneksel taş işçiliğinin gelecek kuşaklara aktarılması ve gençlere yeni iş alanlarının oluşturulması hedefiyle taş işçiliği atölyesi hayata geçirildi. 6’sı kadın 21 kişi taş işçiliği eğitimi aldı. Anadolu’daki ilk şehir devleti olan Malatya Arslantepe Höyüğünün tanıtılması ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınması için çalışmalar başlatıldı. Safranbolu’nun kültürel mirasını yansıtan ve değerlerini taşıyan hediyelik eşyaların tasarlanması için yerli-yabancı turistlere anketler düzenlendi. Anket sonuçları doğrultusunda Derin Sarıyer danışmanlığında düzenlenen tasarım yarışması sonucunda seçilenler, yerel esnaf tarafından üretilerek raflarda yerini aldı.
 
Üçüncü dönemde ise; Türkiye’deki lavanta üretiminin %93'ünü oluşturan Isparta’nın Kuyucak Köyü’nde kırsal turizmin canlandırılması ve lavantadan elde edilen  ürün çeşitliliği sağlanarak, yöre halkının turizmden gelir elde etmesi amaçlandı. Yapılan çalışmalar sonucunda bölgeyi sezonda yaklaşık 20 bin turist ziyaret etti. Türkiye’deki 10 önemli kelebek alanı arasında gösterilen Adana’nın Saimbeyli ilçesinde, kelebek gözlemciliği ile ekoturizmin geliştirilmesi ve bölgenin tabiat parkı statüsüne alınması amacıyla çeşitli faaliyetler yürütüldü ve yörede bulunan kelebek türlerine dikkat çekilerek bölgenin bir niş turizm merkezi haline getirilmesi hedeflendi. Balıkesir’in Edremit ilçesinde ise zeytinyağı ile yapılan yöresel lezzetleri marka haline getirerek, gurme turizmine destek olmak ve yöre kadınlarının bu alanda istihdam edilmesini sağlamak amacıyla çalışmalar yürütüldü. 
Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21