TURİZMİN SESİ-HANDE KURT
Mimar Sinan Üniversitesi'nin de ev sahipliği yaptığı sergi fikri, İstanbul Rumlarının, etkili oldukları ve kalıcı izler bıraktıkları alanların vurgulanması ve şehrin mimari geçmişine farklı bir objektiften bakma arzusu ile ortaya çıkmış.
Geçen yüzyılda faaliyet gösteren Rum mimarlar bu tarihin çok önemli bir bölümünü oluşturmakta olup eserleri günümüz İstanbul'unda da görülmekte ve göze çarpmaktadır. Aynı mimarlar, İstanbul'un mimarisinin batılılaştırılmasında ve bugünkü görünümünün oluşumunda katkıda bulunan yeni mimari üsluplar ve stilistik örnekler sunmuşlardır.
Projeyi Zoğrafyon Lisesi Mezunlar Derneği esinlenmiş olup İstanbul 2010 Kültür Başkenti Ajansı ile işbirliği içinde hayata geçirmeyi üstlenmiştir. Proje, sergi dışında , 12 Yunanlı ve Türk araştırmacı ile öğretim üyesinin, Rum mimarların İstanbul'un mimarisine katkıları konusundaki bilimsel makalelerinden oluşan bir kitabı da içermektedir. Kitap 3 dilde, Türkçe, Yunanca ve İngilizce olarak sunulacak ve Rum mimarların günümüze kadar gelen binalarının son fotoğrafları ile serginin içeriğini oluşturan arşiv malzemelerini de içerecektir.
Proje, içeriği itibariyle bu konuya değinen ilk eser olup, ilk olarak İstanbul'da kamuoyuna sunulacaktır. İstanbul 2010 Kültür Başkenti Ajansı ve İoannis Latsis Public Benefit Foundation'un katkılarıyla hayata geçirilen sergi, Türkiye'deki sunumundan sonra Yunanistan başta olmak üzere yurtdışında da ağırlanacaktır. Batılılaşan İstanbul'un Rum Mimarları sergisi 16 Ocak 2010'a kadar hafta içi hergün saat 15.00-20.00 ve hafta sonları 12.00-20.00 saatleri arasında İstiklal Caddesi No 60'ta bulunan Sismanoglio Megaro'da ücretsiz gezilebilir
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.