TURİZMİN SESİ
Sabancı Vakfı’nın 2009 yılından bu yana desteklediği, Toplum Gönüllüler Vakfı (TOG) çatısı altında faaliyet gösteren Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası, Şef Cem Mansur yönetiminde bu yıl da dinleyicilerine eşsiz bir müzik ziyafeti yaşatacak. Orkestra, 19 Ağustos – 8 Eylül tarihleri arasında Sabancı Üniversitesi’nde kampa girerek provalarına başlayacak.
Orkestra, üç hafta sürecek kamp sürecinin ardından Eylül ayında “Başkentler Turnesi”ne çıkacak. 7 Eylül’de İstanbul’da Aya İrini’de verilecek ilk konserin ardından turne, Türkiye ve Avrupa’da geçmişte ve bugün başkent olan şehirlerde devam edecek. Başkentler Turnesi kapsamında; Bursa, Ankara, Denizli, Lahey, Amsterdam, Berlin, Bonn ve Brüksel’de konserler verilecek.
Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan, “Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası, kültürel çeşitliliği ve çok sesliliği öne çıkaran bir proje. Sabancı Vakfı olarak, ülkemizi uluslararası çapta tanıtan orkestrada, çok sesli düşünme becerisine sahip, başarılı müzisyenlerin yetişmesine destek vererek gençlerin yanındayız” dedi. Koyunsağan, kamp süresince yapılacak atölye çalışmalarıyla orkestradaki gençlerin, müzisyen olmanın yanı sıra sosyal sorumlu birey olma konusunda da bilinçlendirildiğini belirtti.
Orkestranın, farklı kültürlerden gençlerle çok sesli evrensel müzik çatısı altında ortak çalışmalar yaptığını söyleyen Şef Cem Mansur, “Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası ile Türkiye’deki genç müzisyenlerin kendilerinden beklentilerini yükseltmek, en yüksek uluslararası düzeydeki yorumlarını dünyanın önde gelen sahnelerinde tanıtmak ve müziğin sihrini paylaşmak amaçlarımızın başında geliyor” açıklamasında bulundu.
“Gençlik Orkestrası” kavramını Türkiye’de oluşturmak amacıyla kurulan orkestranın bu seneki seçmelerine, Türkiye’nin önde gelen konservatuarlarından 400’e yakın genç müzisyen başvurdu. 2 hafta süren elemeler sonucunda seçilen 100 başarılı genç müzisyen, bu yılki Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası’nda görev alacak.
Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası’nın Almanya yolculuğu kısa filme konu olacak
Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası’nın Almanya ziyareti boyunca yapacağı tüm çalışmalar ve vereceği konserler, Deutsche Welle televizyonu tarafından yayınlanacak. Alman Deutsche Welle televizyonunun M. Erhan Tanman’a sipariş ettiği “Barbaros Trafiği” adlı eser de ilk kez Radio Berlin-Brandenburg’un bin 800 kişilik salonunda dinleyicilerin beğenisine sunulacak.
Orkestranın katılacağı, Bonn’da gerçekleştirilecek Beethovenfest sırasında, Beethoven’ın Üçlü Konçerto’su üç kuşak Türk solisti bir araya getirecek. Beethovenfest’in yerleşik orkestrası olan Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası, 18 – 21 Eylül tarihleri arasında 3 konser vererek diğer konuk orkestralarla da bir araya gelecek. Orkestra’nın Bonn ziyareti aynı zamanda, “Looking at Beethoven” adlı bir kısa film yarışmasına da konu olacak.
Genç sanatçılar, Almanya ve Hollanda’daki konserlerinin yanı sıra; göçmen toplumunun kültürel entegrasyonuna yönelik seminer ve provalara da katılacaklar.
Temeli çok sesliliğe dayanan orkestra, sosyal projelere de imza atıyor
Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası, bir eğitim ve ülke tanıtımı projesi olmanın yanı sıra; yürütülen sosyal çalışmalarla gençlerin çeşitli konularda bilinçlendirilmesine de imkan tanıyor.
Birlikte yaşama kültürüne orkestra paralelinde yaklaşan “Demokrasi Laboratuvarı”, 1 Eylül 2012’de Fulya Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Demokrasi Laboratuvarı kapsamında, takım ruhu, liderlik, karar verme, sorumluluk alma, demokratik katılım, başkalarını dinleme ve onların sesine saygı gösterme konuları işlenecek.
Toplum Gönüllüleri Vakfı’nın “İnsan Hakları Çatısı” altında Demokrasi ve Haklarımız projesi çerçevesinde gerçekleştirilecek atölye çalışmasında; takım ruhu, liderlik, karar verme, sorumluluk alma, demokratik katılımın sınırları, başkalarını dinleme ve onların sesine saygı gösterme gibi konular, çok sesli müziğin çalışma ortamından örneklerle katılımcılara aktarılacak. Yine Toplum Gönüllüleri Vakfı eğitmenleri, “Ayrımcılık”, “Toplumsal Cinsiyet”, “Yurttaşlık ve Demokrasi” ve “Birlikte Yaşam” temaları ile atölye çalışmalarına devam edecek.
Genç müzisyenler, Metin Sabancı Spastik Çocuklar Merkezi’nde özel eğitim ve rehabilitasyon desteği alan çocuklar ile empati çalışması yaparak farkındalıkların karşılıklı olarak artırılmasını sağlamayı amaçlıyor.
Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası’nın sosyal çalışmaları kapsamında; vakıf ve sivil toplum kuruluşları ile ilgili eğitim seansları, Avrupa Birliği paneli ve müzisyen hastalıkları konusunda “Çapa Sanat Tıbbı Platformu” ile toplantılar da yapılacak.
Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı ve Başbakanlık Tanıtma Fonu tarafından da desteklenen orkestranın özel sektörden oluşturulan destekçiler konsorsiyumunda; Boyner Holding, Korab, Mazars, Organik Holding, Fevzi Gandur Denizcilik, EMT Erimtan, Bell Holding, Marmara Otelleri, KLAVIS Danışmanlık Grubu, Jura Infia, Layat Yapım ve Kuark Dijital bulunuyor.
Turne Programı
7 Eylül 2012 İstanbul, Aya İrini Konseri
8 Eylül 2012 Bursa Konseri
10 Eylül 2012 Denizli Konseri
12 Eylül 2012 Ankara Konseri
14 Eylül 2012 Hollanda - Lahey Konseri
16 Eylül 2012 Hollanda - Amsterdam Konseri
17 Eylül 2012 Almanya - Berlin Konseri
18 – 21 Eylül 2012 Almanya - Bonn Beethovenfest (3 Konser )
22 Eylül 2012 Belçika - Brüksel Konseri
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.