• BIST 9940.91
  • Altın 3017.632
  • Dolar 35.386
  • Euro 36.5366
  • İzmir 8 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Antalya 8 °C
  • Ankara 6 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

Fatma Şahin, Avrupa Şeref Plaketi Ödülüne Layık Görüldü

Fatma Şahin, Avrupa Şeref Plaketi Ödülüne Layık Görüldü
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi tarafından Avrupa Şeref Plaketi ödülüne layık görüldü

TURİZMİN SESİ


Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda düzenlenen Avrupa Şeref Plaketi Ödül törenine, AB Türkiye Delegasyon Başkan Yardımcısı Gabriel Munuera, AB Bakan Yardımcısı Ali Şahin ve çok sayıda AB bürokratı katıldı

gaziantep-buyuksehir-belediye-baskani-fatma-sahin,.jpg

Fatma Şahin: “Yunus Emre dilini yönetim tarzımızın bir parçası yaptık”
Ödül töreninde konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, dünyada barışın ve adaletin gittikçe zayıfladığı bir zamanda Gaziantep’in Avrupa Şeref Plaketi ödülünü almasının ayrı bir anlam taşıdığını kaydetti. Fatma Şahin, “AB, neden kuruldu? Neden bu ödüller veriliyor? Biraz, bilgilerimizi ve hafızalarımızı yoklayalım. AB, II. Dünya Savaşı sonrasında ‘birlikte rahmet var’ anlayışıyla kendi içerisinde birlikler oluşturdu. Üzerinden yarım asır geçmesine rağmen peki, insanlık neden acı çekiyor? AB’nin kuruluş felsefesine dönmesi şarttır. Avrupa’nın kendi içinde yaşadığı ırkçılık, islamofobi gibi birçok sıkıntıyı aşması gerekiyor. Dünya birliğine ihtiyacımızın olduğu bugünlerde Büyükşehir olarak, başkalarından beklemeden, başkalarını suçlamadan yolumuza iki tercihten birisini seçerek devam etmemiz gerekiyordu. Birisi mazeret üretmek, riskleri yönetememek, içine kapanmak; bu tercih, insanlığın kaybedeceği bir tercihti. Ama biz Yunus Emre’nin ‘Gelin tanış olalım işi kolay kılalım, sevelim sevilelim dünya kimseye kalmaz’ anlayışını Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak yönetim tarzımızın bir parçası yaptık. Gaziantep insani ve vicdani büyük bir sınavdan geçiyor. 500 bin Suriyeli mülteciye gönlümüzü ve soframızı açtık. Birçok sıkıntıya rağmen birlikte yaşıyoruz.”

gaziantep-buyuksehir-belediye-baskani-fatma-sahin,-001.jpgEuroprıze’ın en büyük ödülünü alacağız
Şahin şöyle devam etti: “2012’de Asım Güzelbey döneminde başvurulan Europrize ödüllerinde biz de 2015 yılında yaptığımız çalışmaların ikinci aşamasını bitirdik. Bugün ödülümüzün üçüncü aşaması için bir aradayız. Europrize’ın en büyük ödülünü seneye bu salonda alacağız inşallah.”

Dünyadaki belediyelerle yarışıyoruz
Fatma Şahin, “Kültürel ve sosyal alanda yürütülen çalışmalar açısından diğer şehirlerden farkımız sorulduğunda anlatacak o kadar güçlü yönlerimiz var ki. Şehirlerin arasında çok yüksek bir rekabet var. Şehir ekonomileri yarışıyor. Biz sadece kendi bölge ve kendi şehirlerimizle değil, küreselleşmenin sonucu olarak ABD veya Çin’deki bir belediyeyle de yarışıyoruz. Bu rekabeti yönetebilmemiz için hangi alanda yarışmacı olmamız gerektiğini keşfettik. Anadolu’nun kültürel mirasının gücünü, geçmişten gelen şanlı tarihimizi dünyaya tanıtmamız gerekiyordu. Bu anlamda elimizdeki büyük hazineyi uluslararası alana taşımak için büyük gayret gösterdik. Harabe deyip yüzüne bakmadığımız, yıllarca yıkılmasına fırsat verdiğimiz tarihi mekanları büyük bir hazineye dönüştürdük. Bereketli hilal dediğimiz tarihi ipek yolunu, kardeşlik ve kalkınma yolu haline getirdik” dedi. Şahin, selamlama konuşmasının ardından, Gaziantep’in AB ekseninde kültürel mirasla ilgili çalışmalarını bir sunum eşliğinde katılımcılara anlattı.

Munuera: AB ve Gaziantep arasında işbirliği kurulması gerekiyor
AB Türkiye Delegasyon Başkan Yardımcısı Gabriel Munuera, Gaziantep’e ilk kez geldiğini belirterek, Ankara’da Gaziantep yemeklerini tattığını söyledi. Gaziantep ile AB arasında işbirliği kurulması gerektiğini ifade eden Munuera, kültürel mirasın yaşatılabilmesi için sıkı bir işbirliğinin önemine değindi. AB ülkelerindeki etkili çalışmalarından ötürü başkan Fatma Şahin’e teşekkür eden Munuera, Gaziantep’in kültürel mirasa sahip çıkmasının önemli bir başarı olduğunu anlattı.

Ali Şahin: Gaziantep bir tanıma sığmaz
AB Bakan Yardımcısı Ali Şahin, Gaziantep’in kolay kolay bir tanıma sığmayacağını aktararak, “Tanıma sığacak bir şehir değiliz, gerçekten çok müstesna bir şehir, Gaziantep. Bu şehir öyle bir şehir ki bir sokağının ucunda Kürt vatandaşı yaşar,  diğer ucunda Arap, bir diğer ucunda alevi, bir ucunda sünni yaşar. O evlerde her akşam bir çeşit yemek yapılır ama bir evde 4-5 çeşit yemek yenilir. Her evde pişen yemek her akşam bir evde yenir. Asurlar, Hititler, Romalılar, Osmanlı, Mezopotamya coğrafyasının merkezinde yüzyıllardır katman katman medeniyeti bağrında beslemiş, büyütmüş bugün Gaziantep’e evrilmiş olması nedeniyle Gaziantep aynı zamanda şehr-i medeniyettir. 173 ülkeye ürettiğini ihraç eden 7 milyar dolarlık ihracat geliri olan bir şehirdir. Bu yönüyle Gaziantep, ticaret ve sanayi şehridir. 500 bin Suriyeliyi asla gücenmeden, kırmadan kendi kardeşi gibi bu şehirde besleyen; her şeyini onlarla paylaşan Gaziantep, şehr-i kardeşlik, şehr-i merhamettir” diye konuştu.

Gaziantep çoktan AB’nin tam üyesi olmalıydı
Avrupa Birliği’nin birlikte yaşamak ve birlikte büyümek felsefesiyle kurulduğunu bildiren Şahin, şunları kaydetti: “AB inşa edilmeden önce Gaziantep birlikte yaşamak ve büyümek kültürüne sahip bir şehirdir. Türkiye’nin diğer şehirleri gibi Gaziantep çoktan AB’nin tam üyesi olmayı hak ediyordu. Tam 59 yıldır AB tam üyelik sürecinde bekletilmenin acısını ve sızısını çekiyor. AB bakanlığı olarak kente değer katmaya devam ettiklerini; bu kapsamında 10 milyon avro hibeyle Gaziantep’e yönelik bir ‘Anadolu Arkeoloji Enstitüsü Projesi’ üzerine çalışıyor; 2018 yılında inşallah bu projenin tamamlanmasını düşünüyoruz.”

Gaziantep Vali Yardımcısı Uğur Aladağ ise, şehrin hem kültürel hem de sanayi açısından bölgenin önemli şehirleri arasında olduğunu belirterek, şehri tanıtıcı bir konuşma yaptı. Kharkiv Dış İlişkiler Şube Müdürü ve Europrize Sorumlusu Alina Shenogolets, Kharkiv Belediye Başkanı Hennadiy Kernes’in tebrik mektubunu okudu.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, şeref plaketini AB Türkiye Delegasyon Başkan Yardımcısı Gabriel Munuera’nın aldı. AB Komisyon başkanları da video konferansla Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin’i ve Gaziantep halkını, AB Şeref Ödülü dolayısıyla kutladı. Törenin ardından Europrıze Ödülleri ve Sergisi gezildi. Program meclis fuayesinde düzenlenen kokteyle sona erdi.

Avrupa Şeref Plaketi 
Avrupa Şeref Plaketi ödülünün alınmasında, şehirlerin faaliyetlerine Avrupa’daki belediyeleri ne kadar dahil ettiği; kültürel ve sosyal etkinliklerini ne ölçüde gerçekleştirdiği, uluslar arası gençlik programlarını ve sosyal, kültürel açıdan birlik beraberliğin sağlanması çerçevesinde dezavantajlı gruplara ne ölçüde etki edildiği konuları dikkate alınarak veriliyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21