• BIST 9940.91
  • Altın 3017.632
  • Dolar 35.386
  • Euro 36.5366
  • İzmir 8 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Antalya 8 °C
  • Ankara 6 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

Faruk Pekin’in yeni kitabı İstanbul: Şehrin Sırları raflarda!

Faruk Pekin’in yeni kitabı İstanbul: Şehrin Sırları raflarda!
30 yılı aşkın süredir Adım Adım İstanbul gezileriyle İstanbulluları yaşadıkları kentle tanıştıran “duayen turizmci” Faruk Pekin’in yeni kitabı raflardaki yerini aldı.

TURİZMİN SESİ


Faruk Pekin yeni kitabında kültürel mirasın ışığında, ekonomik, sosyal, siyasal, kültürel etmenleriyle, doğasıyla, tarihi dokusuyla, her sınıf ve tabakadan insanıyla, yaşayan bir İstanbul’u sergiliyor. Kentin herkesi alıp götüren enerjisini, kendine özgü ruhunu ve “sırlarını” aktarıyor. İstanbul, yaklaşık 16 asır üç büyük imparatorluğa başkent olmuş bir emperyal destan; doğasıyla, insanıyla, kültürüyle akıl almaz bir zenginlik. Yaklaşık on bin yıllık kesintisiz yaşamıyla, eşsiz coğrafyası, benzersiz tarihi, harika doğası, efsanevi görkemi ve kentte yaşayanların hâlâ bozamadığı güzelliğiyle dimdik ayakta. Diller açısından bir Babil Kulesi, mutfağıysa sanki coğrafya dersi… 
 
Üzerine çok yazılan kentlerden biri olsa da yayınların çoğunda İstanbul ne yazık ki ölü bir kent gibi ele alınıyor; asıl öğe, insan unutuluyor. Kendini Doğu-Batı köprüsü romantizminden ya da “oryantalizm” sapmasından kurtaramıyor; “Nerde o eski İstanbul!” hayıflanmalarıyla haksızlığa uğruyor. Oysa bir kenti sadece geçmişiyle değil bugünüyle de dolu dolu yaşamanın ve geleceğe taşımanın yolu, onu sevmekten geçiyor. Sevmek tanımakla, tanımak ise sokaklarında kaybolmakla, her köşe bucağının tadına varmakla mümkün. 
 
30 yılı aşkın süredir Adım Adım İstanbul® programlarıyla gezginleri hem “kültür turizmi” kavramıyla hem de yaşadıkları kentle tanıştıran Faruk Pekin’in yeni kitabı İstanbul: Şehrin Sırları, kültürel mirasın ışığında, ekonomik, sosyal, siyasal, kültürel etmenleriyle, doğasıyla, tarihi dokusuyla, her sınıf ve tabakadan insanıyla, yaşayan bir İstanbul’u sergiliyor. Kentin herkesi alıp götüren enerjisini, kendine özgü ruhunu ve “sırlarını” aktarıyor. Faruk Pekin 30 yıllık birikimini ve tecrübesini İstanbul: Şehrin Sırları’nda yedi ayrı bölümde sunuyor: Birinci bölüm Şehrin Doğası, Haliç ve Boğaziçi’ni, şehrin yedi tepesini, taşını toprağını, suyunu havasını, florası ve faunasını ele alıyor.  
 
İkinci bölüm Benzersiz Bir Tarih’te İstanbul’un kuruluş efsaneleri, tarih boyunca İstanbul’un adları, buradaki tarihöncesi yerleşimler; Bizantion, Konstantinopolis ve Fatih’in İstanbul’u, şehrin beşeri coğrafyası ve kültür çeşitliliği, 19. yüzyıl sonrası önce “Batılılaşan”, sonrasında hiper-modernleşen İstanbul’un hikâyesi anlatılıyor; yabancı seyyahların, sanatçıların ve ressamların İstanbul’u nasıl gördükleri ve aktardıkları değerlendiriliyor. 
 
Üçüncü bölüm İstanbul’da Suyun Öyküsü, Osmanlı öncesi ve Osmanlı döneminde suyun taşınması ve kullanımını, ayrıca kentteki çeşmeleri, hamamları ve ayazmaları işliyor. Dördüncü bölüm İstanbul’da Ulaşım ise 19. yüzyıla kadar karada yaya, atlı olarak ya da at, öküz arabalarıyla; denizdeyse kayıklar, peremeler ve mavnalarla gerçekleştirilen kent içi ulaşımı ve 19. yüzyıl itibariyle yaşanan değişikleri inceliyor. 
 
Beşinci bölüm İstanbul’dan İlginç Köşeler’de surlar, kaleler, kuleler, saat kuleleri, deniz fenerleri, anıt sütunlar, külliyeler, camiler, tekkeler, cemevleri, kiliseler, sinagoglar, türbeler ve ziyaret yerleri, resim ve heykel, mezar taşları, nişantaşları, güneş saatleri, kuş evleri, sivil yapılar ve kamu yapıları bağlamında İstanbul’un dikkat çeken yapılarına odaklanıyor.  
 
Altıncı bölüm İstanbul’da Gündelik Hayat: Bu bölümde de İstanbul’da süregiden gündelik hayat, kültür mekânları, bedestenler, arastalar, hanlar, çarşılar, pazarlar, seyyar satıcılar, geleneksel el sanatları, İstanbul mutfağı, yeme-içme kültürü, kahvehaneler ve eğlence hayatı bağlamında ele alınıyor.  
 
Yukarıda da söylediğimiz üzere, bir kenti sevmek onu tanımakla, tanımak ise sokaklarında kaybolmakla, her köşe bucağının tadına varmakla mümkün. Yedinci bölüm Adım Adım İstanbul, sunduğu alternatif gezi rotalarıyla, sizi Sultanahmet’te, İstanbul’un yeraltındaki hazineleri arasında, Galata Köprüsü-Kumkapı, Edirnekapı-Ayvansaray, Cibali-Eyüp, Kasımpaşa-Kâğıthane ya da Divanyolu-Aksaray hattında, Kapalıçarşı’da, Mahmutpaşa’da, Tahtakale’de, Süleymaniye’de, Zeyrek’te, Fatih’te, Cerrahpaşa’da, Samatya’da, Galata’da, Pera’da, Beşiktaş’ta, Boğaziçi’nde, Üsküdar’da, Kadıköy’de, Bakırköy’de, Yeşilköy’de ve Adalar’da adım adım dolaştırıyor; karşınıza çıkan her sokağı, o sokaklarda her yapıyı bir bir tanıtıyor. Kitabın sonunda ayrıca İstanbul üzerine bir seçilmiş kaynakça yer alıyor. Tüm İstanbul severler, İstanbul’u merak edenlere ve bu kenti tüm hatlarıyla tanımak isteyenler için kapsamlı bir rehber kitap! 

Faruk Pekin kimdir? 
Faruk Pekin 1947 yılında İzmir’in Menemen kazasında doğdu. İzmir Atatürk Lisesi’nden sonra, 1969’da Robert Kolej Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1968-69’da Robert Kolej Yüksek Okulu’nu bugünkü Boğaziçi Üniversitesi’ne dönüştüren süreci başlatan Öğrenci Birliği’nin başkanıydı. 1967, 68, 69 yıllarında yapılan “RK Kültür Haftası” (tiyatro, klasik müzik, folklor, kültürel etkinlikler) organizasyonlarında yönetici olarak görev yaptı. Uzun yıllar gazeteci ve sendikacı olarak çalıştı.  
 
Profesyonel rehber. 1985 yılında FEST Travel’ı kurdu. Son otuz yılda Türkiye içinde ve dışında yerli ve yabancı binlerce gezgini kültür gezileriyle gezdirdi. Adım Adım İstanbul® gezileriyle binlerce İstanbulluyu İstanbul ile tanıştırdı. 
 
Altı yıl başkanlığını yaptığı Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı Seminerleri’nde “Dinler Tarihi”, “Hinduizm”, “Budizm”, “Heterodoksi”, “Semboller” derslerini gerçekleştirdi. Medyada “kültür gezilerinin duayeni”, “kültür turizminin öncüsü” olarak biliniyor. 
 
1985 yılından bu yana Türkiye’de kültür turizminin öncülüğünü yapan, bir sanat ve kültür tasarımcısı gibi İstanbul’da yaklaşık 190, yurtiçinde yaklaşık 160 özgün güzergâh yaratan FEST Travel’ı yönetiyor. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Kültür Turizmi Komitesi Başkanlığı, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Girişim Grubu ve Yönetim Kurulu üyeliği görevlerinde bulundu. Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı Onursal Başkanı. Turizm Araştırmaları Derneği (TURAD), Türkiye Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği (ATURJET-FİJET) ve Turizm Gazeteci ve Yazarları Derneği (TUYED) üyesi. TÜRSAB Başkanlık Danışmanı ve Kültür Turizmi Komitesi Onursal Başkanı. 
 
Skylife dergisi, Cumhuriyet, Hürriyet gazeteleri başta olmak üzere değişik yayınlarda ve konularda çok sayıda makalesi var. Artı-Değer Nedir? (1975), Demokrasi, Sendika Özgürlüğü ve Sosyal Haklar (1985), Kapadokya: Kayalardaki Şiirsellik (1996) (Cappadocia: Poetry in the Rocks adıyla İngilizce olarak da yayımlandı), Efsanevi Başkent İstanbul (2004), 100 Kale (2008), 100 Köprü (2008), Çözüm: Kültür Turizmi (2011), Gezilerimin Fıkraları (2014), Kapadokya Gezi Rehberi (2014), Gezmek Yaşamaktır (2017) yayımlanan kitapları.  
 
2011-13 yılları arasında Skyturk televizyon kanalında “Tarihe Yolculuk” ve “Şehrin Sırları” adlı programları hazırladı. İZTV (2013-18) için çok sayıda belgesel gerçekleştirdi

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21