• BIST 9903.93
  • Altın 2869.332
  • Dolar 34.1109
  • Euro 38.1575
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 32 °C
  • Ankara 31 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 

EYLÜL'DE SANAT SOKAĞA TAŞIYOR

EYLÜL'DE SANAT SOKAĞA TAŞIYOR
Bahçeşehir Üniversitesi Yaratıcı Fikirler Enstitüsü 9 – 15 Eylül 2011 tarihleri arasında İstanbul'un çeşitli mekanlarında gerçekleştirilecek ve beş farklı disiplinden 12 deneysel sanat uygulamasını sanatseverlerle buluşturacak

TURİZMİN SESİ


İstanbul(Anayurt)-Özgür Güvenç- Bahçeşehir Üniversitesi Yaratıcı Fikirler Enstitüsü 9 – 15 Eylül 2011 tarihleri arasında İstanbul'un çeşitli mekanlarında gerçekleştirilecek ve beş farklı disiplinden 12 deneysel sanat uygulamasını sanatseverlerle buluşturacak olan LET'STANBUL 2011 Deneysel Sanat Festivali'ni tüm dünyadan genç sanatçılarının katılımı ile düzenliyor. Tamamen üniversite öğrencileri tarafından organize edilen ve Bahçeşehir Üniversitesi'nin desteğiyle yaşama geçirilecek projenin amacı; sanatı belirlenmiş alanlardan kamusal alanlara taşımak olarak belirlendi.

SANAT SOKAĞA TAŞIYOR
Alışkın olunmayan, deneysel bir sanat festivali olarak sanat sokağa taşınacak. Bir hafta sürecek festival kapsamında dünyanın dört bir yanından gelen farklı disiplinlerden tamamı reklamcı, fotoğrafçı, müzisyen, tasarımcı ve tiyatrocu 15 kişilik yaratıcı ekip İstanbul için hazırladıkları yüksek görünürlüklü projelerini hayata geçirerek bu çerçevede ürünler ortaya koymaya çalışacaklar. Yaratıcı Fikirler Enstitüsü'nce ilk kez düzenlenecek olan festival, sanatın ve sanatsal etkinliklerin erişilebilir olması ilkesinden yola çıkılarak hazırlanan 12 farklı deneysel sanat uygulaması ve bunları izleyen yan etkinliklerden oluşuyor. LET'STANBUL 2011 Deneysel Sanat Festivali'nin hedefi sanatın sınırlarını sanat için ayrılmış alanların ötesinde gündelik kamusal alanlara taşıyarak var olan sanat algısına yeni tanımlar getirmektir olarak açıklanıyor.

Yaratıcı Fikirler Enstitüsü, disiplinler arası deneysel sanat ve medya çalışmalarıyla, sanatsal ifadenin sergilerde ve galerilerde yer bulduğu geleneksel sanat algısına yeni açılımlar getirmeyi amaçlıyor. LET'STANBUL 2011 Deneysel Sanat Festivali ile sanatın, hiçbir fark gözetmeksizin şehrin tüm insanları için erişilebilir bir anlatım haline geleceği ve tıpkı festivalin sloganında olduğu gibi sokağa taşacağı belirtiliyor.

Ana Etkinlikler
Festivalin ana iskeletini oluşturan gösteriye dayalı etkinlikler, 5 farklı disiplinden 10 deneysel sanat uygulaması ile disiplinlerarası 2 kollektif etkinliği ifade etmektedir.

Edebiyat
Tipografik Şiir Enstalasyonu: Nazım Hikmet'in “Yaşamaya Dair” şiiri
canlanıyor, sokaklara iniyor. Bir şiir dinletisi bir anda devasa strafor harflere dönüşüyor, üç boyutlu, taşınabilir bir sanat ürünü haline geliyor. İstanbul Caddebostan'da gerçekleştirilecek bu tipografik enstalasyon, gençlere şiir okuma alışkanlığını kazandırmayı amaçlıyor. Etkinlik, Nazım Hikmet'in en sevilen şiirlerinin okunduğu bir ney dinletisi ve müzikal performanslar ile devam ediyor. Gerçek Zamanlı Hikaye Gösterimi: Kamusal alanların interaktif etkinliklerle yeniden yorumlanmasını amaç edinen LET'STANBUL 2011, İstanbul'u gerçek zamanlı hikaye gösterimi fikriyle tanıştıracak. Şehrin yüksek görünürlüklü alanlarından birinde yapılacak projeksiyon gösterimi bir hikaye ile başlayacak. Dizüstü bilgisayarları ile meydanda toplanacak kalabalığı görebilecekleri bir yerde gizlenen uzman yazarlar, projeksiyon gösterimini izleyen rastgele izleyicileri hikayenin bir parçası yapacaklar. İzleyiciler, hikayenin bir parçası olduğunu fark ettiğinde ise ortaya oldukça eğlenceli görüntüler çıkacak. Bu sayede hem deneysel sanatın etkileşime verdiği önem vurgulanacak hem de izleyenler sıradışı ve keyifli anlar yaşayacak.

Sinema Ekümenopolis: Benzersiz bir şehircilik belgeseli olan "Ekümenopolis: Ucu
Olmayan Şehir", İstanbul Film Festivali ve Documentarist Belgesel Günleri'nden sonra, vizyona girmeden önce son ön gösterimini LET'STANBUL 2011 ile yapıyor. Film, İstanbulluların yaşadıkları şehirdeki kentsel dönüşümün katastrofik boyutları konusunda farkındalık sahibi olmalarını amaçlıyor.

Selvi Boylum Al Yazmalım: Türk sinema tarihinin en iyi filmlerinden biri, teknik olarak iyileştirilmiş kopyası ile İstanbul Caddebostan'da kurulacak açık hava sinemasında yeniden seyircisiyle buluşuyor. 13 Eylül 2011 günü gerçekleştirilecek gösterim halka açık ve ücretsiz, fakat tek ve en önemli şart filmin karakterleri İlyas (Kadir İnanır) ve Asya (Türkan Şoray) kostümleri giymek.

Bebek'te Video Klip Çekimi: Bugüne kadarki en eğlenceli yaz şarkılarından Modjo - Lady, Bebek sahilinde hayat buluyor! 9 Eylül 2011 günü gerçekleşecek video klip çekimi, aynı zamanda festival katılımcıları için bir buz kırıcı etkinlik vazifesi de görecek. Katılım herkese açık ve ücretsiz.

Fotoğraf Balat'ta Moda Fotoğraf Çekimi: Armani'nin sevilen modelleri, şehrin ünlü modacılarının kreasyonlarını sergilemek üzere İstanbul'a geliyor! Tarihi Balat semti, 12 Eylül 2011 günü ansızın bir platoya dönüşüyor ve semt insanı kendini bambaşka bir dünyanın içinde buluyor. Bu eğlenceli moda fotoğrafı çekimi ile sokaktan o an geçmekte olan Balatlılar, Armani'nin sevilen modelleri ile birlikte ünlü modacıların kreasyonlarını sergileyecek, şehrin en seçkin moda dergilerinde yer alma fırsatı bulacak. (RSVP için [email protected])

Fotografik ve Sinematografik Dökümentasyon: 10 gizli hayat hikayesi, 10 sıra dışı perspektif ile gözler önüne seriliyor. Etkinliğin ilham kaynağı olan, belgesel üretimine deneysel ve interaktif bir boyut kazandıran “Korsakow” yazılımının geliştiricisi Florian Thalhofer'in de davetli olduğu bu sinematografik sorgulama, İstanbul'un çeşitli yerlerinde gizlenmiş 10 hayat hikayesini geniş çaplı bir saha dökümentasyonu ile ele alıyor. Dökümentasyon ekibine katılım herkese açık ve ücretsizdir. (Kayıt için [email protected]) Not: “Fotografik ve Sinematografik Dökümentasyon” etkinliği sinema ve fotoğraf disiplinlerinin her ikisine de örnek teşkil etmektedir.

Müzik iPad, iPhone Resitali: İstanbul'un tablet bilgisayar üzerinden gerçekleşecek ilk resitalinde tek enstrüman bir iPad. "Shred", "Drum Master", "Pocket Guitar" ve "Microphone" uygulamaları ve bir adet amfi kullanılarak gerçekleşecek bu resital, seçkin bir konser salonunda değil, Kadıköy-Kartal hattında çalışan rastgele bir minibüste gerçekleşecek. Toplu taşımanın özendirilmesinin amaçlandığı dizinin bir parçası olan etkinliğin ismi ise "Juke Bus".

BÜMK Rock Korosu, BÜMK Klasik Müzik Korosu: Boğaziçi Müzik
Kulübü'nün rock ve klasik müzik koroları, 9-15 Eylül 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilecek LET'STANBUL 2011 ile İstanbul'un her an her yerinde karşınıza çıkabilir.

Korofest: LET'STANBUL 2011 ekibi Boğaziçi Üniversitesi'nin bu sene
üçüncüsünü düzenlediği koro festivali Korofest'e katılıyor. Youtube'da milyonlarca izlenen "Shalamonti" ve "Ma3gool" videolarıyla ünlenen Arap ses mühendisi ve müzisyen Alaa Wardi, her an Korofest'te ortaya çıkabilir. Ellen Cherry: Emmy ödüllerine aday gösterilmiş, Amerikalı gezgin sanatçı Ellen Cherry İstanbul'a geliyor! Ellen hem tarih kokan şarkılarını sokaklarda İstanbullular için söyleyecek hem de dünyanın en ilham verici şehri İstanbul için şarkılar besteleyecek.

Tersane Konserleri: LET'STANBUL 2011 Deneysel Sanat Festivali'nin açılış kokteyli İstanbul Haliç'te bir tersanenin büyüleyici atmosferinde gerçekleşecek. Emmy ödüllerine aday gezgin gitarist Ellen Cherry, Yora, Toro, Mispis gruplar ile Ahmet Cemal Öksüz'ün benzersiz ney dinletisine ev sahipliği yapan, David Brown ve Öne Love Festival 2011'de boy gösteren 123'un de davetli olduğu etkinlik için minderini kap, sen de gel. (RSVP için [email protected])

Ses Alanı (Soundscape) Atölye Çalışması: LET'STANBUL 2011 yalnızca
yaşadığımız şehir için nitelikli sanat üretimi yapmakla kalmıyor, aynı zamanda akademik çalışmalara da bir uygulanma alanı yaratıyor. Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Nina Ergin'in aynı isimli makalesinden yola çıkılarak hazırlanan etkinlik ile İstanbul'u İstanbul yapan sesler kayıt altına alınacak. Şehrin akustik ekolojisinden elde edilen bu sesler daha sonra dijital ortamda işlenerek İstanbul'un ses haritası ortaya çıkarılacak ve şehrin sesleri bir nevi envanter altına alınmış olacak. Ses alanı
(soundscape) atölye çalışması, çeşitli üniversitelerden bu konu üstüne eğilen öğrenciler, akademisyenler ve ses mühendislerinin yönetiminde gerçekleştirilecek.

Tiyatro Flashmob Gerilla Müzikal: 12 Eylül 2011 günü İstanbul'un işlek garlarından birinde Kadir Has Üniversitesi'nin tiyatro kulübü birdenbire patlak veren bir müzikal gerçekleştirecek. Tebdil-i kıyafet meydanlarda bulunan onlarca kişi, daha önceden çalışılmış bir koreografiyi ansızın sergilemeye başlayacak. Meydandan o an geçmekte olan rastgele insanlar kendilerini bir anda bir müzikalin ortasında bulacaklar, etrafta konumlanan gizli kameralar ise o anda tüm olan biteni
kaydediyor olacak.

Disiplinlerarası Kollektif Etkinlikler
Kollektif Beyin Fırtınası, Reklamcılık Okulu: Viral dolaşıma olanak sağlayan yüksek görünürlüklü gerilla etkinlikleriyle deneysel bir reklamcılık projesi olma özelliği de taşıyan LET'STANBUL 2011, etkinlik takviminin son gününde “fırtına”lar estirecek. Dünyanın dört bir yanından sanat ve reklam kökenli yaratıcı beyinler, İstanbul'un marka değerini yükseltecek yaratıcı ve uygulanabilir fikirler ortaya koymak için kollektif bir beyin fırtınası gerçekleştirecek. Etkinlik, ünlü reklamcılar eşliğinde gerçekleştirilecek atölye çalışması ile devam edecek. İstanbul'un en görkemli yapılarından biri olan Haydarpaşa Garı'nın büyüleyici atmosferinde, dünya markalarının İstanbul'da çekilen reklamlarından bir seleksiyon gösterilecek ve LET'STANBUL 2011 Deneysel Sanat Festivali için bir reklam çekimi yapılacak. Etkinlik sonunda ortaya çıkan fikirler, festival sonrasında bir sonuç bildirgesi ile birlikte kamuoyuna duyurulacak. Reklamcılık okulu etkinliği, şehre katma değer sağlayacak fikri olan herkese açık ve ücretsizdir. (RSVP için
[email protected])

Disiplinlerarası Sanat Yürüyüşü: LET'STANBUL 2011 sanatçılar ile
sanatseverler arasındaki iletişimi, tek yönlü ve alıcıyı pasifize eden panel ve konferanslar yerine etkileşime olanak sağlayan, dinamik etkinliklerle sağlamaktan yana. Bu kapsamda gerçekleşen heyecan verici etkinliklerden biri disiplinlerarası sanat yürüyüşü. 14 Eylül 2011 günü İstanbul Modern'in balkonundan görülebilecek eşsiz İstanbul manzarası ile başlayacak ve Tophane-Pera-Galata rotasını izleyecek LET'STANBUL 2011 ekibi ve sanatseverler; semtteki kahvehane ve galerileri selamlayacak, önceden belirlenen çeşitli sokak ve caddelerde fotoğraf setleri kurarak çekimler gerçekleştirilecek. Etkinlik, Boğaziçi Caz Korosu'nun akapella konseriyle renklenecek. Hemen her disiplinden onlarca sanatçının yer alacağı bu yürüyüş aynı zamanda sanatçılara eşsiz bir networking ve imkanı sunacak. Etkinlik, Galata Saint Pierre Han'da sona erecek. Katılımcılar için hazırlanan öğle yemeği menüsünde ise Yigal Schleifer'in kaleme aldığı “İstanbul Arka Sokak Lezzetleri” kitabında tavsiye edilen sokak satıcılarında dubstep müzik eşliğinde yenilecek nohut pilav var!

Yan Etkinlikler Festivalin ana etkinliklerine ek olarak gerçekleştirilecek etkinliklerdir. Açılış: Proje katılımcıları ve diğer yararlanıcıların katılacağı açılış etkinliği, 9 Eylül 2011 günü bir tersanede gerçekleştirilecek. (RSVP için [email protected])

Eşzamanlı Sosyal Medya Yayını: Festivalin etki alanını dijital ortamda da artırmak amacıyla sosyal medya araçlarına sık sık başvurulacaktır. LET'STANBUL 2011 Deneysel Sanat Festivali, halihazırda katılımcı kontenjanının 5 kişilik bölümünü sivil toplum kuruluşlarının gözlemcileri ve sosyal medya uzmanlarına ayırmıştır.

Basılı Yayınlar: Festivalin yayın programı içinde iki yayın yer alması
planlanmıştır. İlk yayın, sanatçılarla yapılan röportajların renkli fotoğraflarla birlikte yer aldığı bir rehber kitap; ikinci yayın ise festivalin hazırlanma ve faaliyet aşamalarından görseller ile sanatçıların gözünden İstanbul'un sanat ve kültür güncesini içeren bir katalog olacaktır.

Gün Sonu Buluşmaları: Festival süresince hemen her gün etkinliklerden sonra İstanbul'un çeşitli yerlerinde gün sonu buluşmaları düzenlenecek. Proje katılımcıları ve diğer faydalanıcıların katılabileceği bu etkinlikler, hem gün değerlendirmelerinin yapılacağı hem de sanat sohbetlerinin gerçekleşeceği bir zaman yaratacak.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21