TURİZMİN SESİ
Diş Hekimi Pertev Kökdemir: “Eşinizle aynı çatalı kullanmayın. Bebeğinizin kaşığını ağzınıza sürmeyin.”
Yeni evlenecek çiftler ev, eşya, gelinlik telaşı arasında elbette ki doktora gitmek istemezler. Ancak yalnızca 15 dakikalık bir kontrol olası problemleri engellemenizi sağlar. Diş Hekimi Pertev Kökdemir, bazı dönemlerde yaptırılacak olan diş hekimi kontrolünün hayati öneme sahip olduğunu özellikle vurguluyor. Kökdemir, konuyla ilgili bilgiler verdi: “Dişlerimizin sağlıklı olması her yaşta ve her zaman önemlidir. Bu yüzden diş hekimleri olarak bizler 6 ayda bir mutlaka diş kontrolü yapılmasını öneririz. Ayrıca belli dönemlerde dişlerimizin kontrol edilmesi daha da önem kazanır.
Böyle dönemlerde dişlerimizin sağlıklı olması, ağzımızda enfeksiyon olmaması yaşam şartlarımızın ve yaşam kalitemizin daha iyi olmasını sağlar. Örneğin bir ameliyat öncesi ağız ve diş sağlığının kontrol edilip ağızdaki enfeksiyon ve çürüklerin ortadan kaldırılması, ameliyat sürecinin daha iyi geçmesine ve ameliyat sonrası dönemde sağlığımızın da hızlı bir şekilde kazanılmasına yardımcı olacaktır. Aynı şekilde evlilik öncesinde ağız ve diş sağlığımızın kontrol edilmesi ve ağızda varsa çürüklerin tedavi edilip diş eti enfeksiyonlarının iyileştirilmesi çok önemlidir. Çünkü diğer tüm bakteriler ve virüslerde olduğu gibi çürük ve diş eti iltihabını oluşturan bakteriler de bulaşıcıdır. Aynı çatal-bıçağın kullanılması, öpüşme ve hava yoluyla bakteriler bir kişiden diğerine geçebilir. Çiftler arasında da bu geçiş mümkündür. Eşlerden birinde diş eti iltihabına sebep olan bakteriler mevcutsa ve diğer eşte hiç yoksa bir süre sonra diğer eşte de bu bakteriler yoğun bir şekilde gözlemlenebilir.”
Diş Hekimi Pertev Kökdemir, anne olmak isteyen aileleri de yine diş sağlıklarına dikkat etmeleri ve diş kontrollerini ihmal etmemeleri gerektiği konusunda uyardı. Kökdemir; “Bebek sahibi olma düşünceniz varsa annenin ve babanın ağız ve diş sağlığı çok önemlidir. Tabii ki genetik geçiş ile birçok diş hastalığı ve diş eti hastalığı sonraki nesillerde görünebilir ancak dişlerine çok iyi bakan kişilerde bu risk en az seviyede olacaktır. Bebekler doğdukları zaman ağızları tamamen sterildir. Hiçbir çürük oluşturucu veya diş etine sebep olabilecek bakteriler bebeğin ağzında yoktur. Bu bakteriler zaman içinde öpme, aynı çatal-bıçağın kullanılması veya bebeğe mama yedirmeden önce aynı kaşık ile mamanın tadılması sonucu bebeğe bulaşır. Bebeklerin ve çocukların da ağız ve diş bakım İyi yapılırsa çürük ve diş eti hastalığı riski minimumda kalacaktır. Ancak anne ve baba evlenmeden önce ağızlarını tamamen sağlıklı hale getirirlerse, aile fertlerine kendilerinden bulaşabilecek bakteri miktarı da en alt seviyede olacak ve çürük ve diş eti hastalığı riski çok azalacaktır. Bu nedenle evlilik öncesi ağız ve diş bakımı yaptırılması; varsa diş eti iltihabının iyileştirilmesi gelecek nesillerin sağlıklı diş ve diş etlerine sahip olmasında ilk adımdır” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.