• BIST 9724.5
  • Altın 2975.528
  • Dolar 35.0159
  • Euro 36.7713
  • İzmir 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Antalya 16 °C
  • Ankara 1 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

Etstur, 2019 yaz sezonuna yönelik erken rezervasyon kampanyasını kısa bir süre önce başlattı

Etstur, 2019 yaz sezonuna yönelik erken rezervasyon kampanyasını kısa bir süre önce başlattı
İlk dönem itibariyle misafirlerin kampanyaya ilgilerinin yüksek olduğunu belirten Etstur Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Suat Özbek, geride bıraktığımız 2018 yılına ilişkin değerlendirmelerini ve 2019 yılına yönelik beklentilerini aktardı

TURİZMİN SESİ


2019 yaz sezonu erken rezervasyon kampanyasında, %50’ye varan indirimler ile başlayan ilk dönemin sonuna geldiklerini belirten Suat Özbek; 2019’a yönelik öngörülerini paylaşmak için ilk dönem verilerini gözlemlemek istediklerini belirtti. 2018 yılına ilişkin değerlendirmeleri ile başlayan Özbek; "Geriye dönüp baktığımızda 2016 yılında Rusya ile yaşanan kriz, 2017 yılında da Avrupa ile yaşanan kriz sebebiyle otellerdeki dolulukların çok ciddi oranlarda düştüğünü gördük. Bundan dolayı tesisler, bahsi geçen bu yıllarda yüzlerini iç pazara döndüler. 2018 yılında ise Rus pazarı geri döndü, Avrupa pazarı toparladı. Yabancı pazarların Türkiye’ye geri dönmesiyle bu durum değişti. Bunun neticesinde doluluklar da ciddi oranda arttı ve biz son dakikacı misafirler için 2018’de tesis müsaitliklerinde çok ciddi sorun yaşadık." dedi. Özbek; "ETS olarak 2016 yılında, bir önceki yıla göre misafir sayısında %34 büyüdük. 2017 yılında bu %34 büyümenin üzerine bir %14 büyüme daha gerçekleştirdik. 2018 yılı özelinde baktığımızdaysa, online kanalların da devreye girmesiyle toplamda; kişi sayısında %14, ciroda ise %28 gibi bir artış yakaladık.” dedi. 

2018’de Ağırlıklı Olarak Ege Bölgesi Tercih Edildi
2017 yılında özellikle Rus pazarının Antalya’da yoğunluk sağlamasıyla misafirin Ege Bölgesi’nde çok fazla oda bulduğunu belirten Suat Özbek; "2017'de dağılım %60 Antalya, %40 Ege Bölgesi olarak gerçekleşmişti. 2018 yılında ise Antalya’daki dolulukların artması sebebiyle bu oranların %51 Ege Bölgesi, %49 Antalya seviyesine geldiğini söylemek mümkün. Dolayısıyla yerli misafir, 2018 yılında fiyat avantajını yakaladığında Ege Bölgesi’ne kaymış oldu.” dedi.

Misafir Yurt Dışı Tatilinden Vazgeçmedi, Gün Sayısını Azalttı
Yükselen döviz kurlarının tüketicinin yurt dışına seyahat isteğini frenlemediğini; ama misafirler açısından fiyatların daha önemli hale geldiğini belirten Özbek; "Yurt dışı turlarda fiyatlarımız döviz bazında olduğu için misafirlerimiz daha ucuz fiyatlı turları tercih etmeye başladılar. Bir de tatil sürelerini kısalttıklarını gözlemliyoruz. Yani yurt dışında tatilden vazgeçmiyorlar; ama 7 günlük bir tur yerine 4-5 gece ortalamayla yurt dışı planlamalarını yapıyorlar.” dedi. Özbek, misafirlerin 2018 yılında en çok Avrupa başkentlerini, özellikle de Orta Avrupa’yı, Akdeniz ülkelerini ve vizesiz seyahat edebilecekleri ülkeleri tercih ettiklerini söyledi. Özbek; “Her zaman en popüler destinasyonlar arasında olan İtalya, bu yıl da en çok tercih edilen yerler arasında ilk sırada geliyor. İkinci sırada Orta Avrupa şehirlerini tek seferde görme imkanı sunan Budapeşte, Viyana, Prag turları bulunuyor ve onu da birden fazla ülke görme imkanı sunan Benelüks, Paris turları takip ediyor. Balkanlar ve Fas turları ise misafirlerimizin tercih ettiği vizesiz destinasyonlar arasında bulunuyor.” dedi.
 
Yerli Misafir 2019’daki Yüksek Fiyatlardan Mutsuz
2018 değerlendirmelerinin ardından 2019 yılı ile ilgili yorumlarını aktaran Özbek; "Bu yıl otel fiyatlarında döviz kurundan bağımsız olarak ilerleyen bir artış söz konusu. 2019 sezonuna yönelik yurt dışından yoğun talep bekleyen oteller, yerli misafire ayırdıkları payı düşürdü.” dedi. Otel fiyatlarında yaşanan bu artışın yerli misafir üzerinde olumsuz bir etki yaratacağını belirten Özbek; en yüksek indirimlerin sunulduğu erken rezervasyon kampanyasının ilk döneminde bile misafirlerden yüksek fiyatlar ile ilgili çok ciddi eleştiriler geldiğini vurguladı. "Geçen sene bugün, bu sene bugün karşılaştırması yaptığımızda %40 kur farkı olduğunu görüyoruz. Otellerin fiyatlarına baktığımızda ise Antalya’da %60 ile %80 arasında, Ege’de %30 ile %45 arasında fiyat artışları gözlüyoruz. Bu artışların neden kaynaklandığını misafirlerimize izah edemiyoruz." diyen Özbek, sözlerine şöyle devam etti; "ETS bir seyahat acentesidir, bir tur operatörüdür. Müeyyideyi koyan değil, uygulayan taraftır. Fiyatları biz belirlemiyoruz. Biz sadece otel ile misafir arasında köprü görevi gören bir aracıyız. Artışların bizden kaynaklandığını düşünen, sosyal medyada da bu konuda eleştirilerini sakınmadan yazan misafirlerimiz var; ama realiteye bakarsak fiyatları belirleyen oteller."

Otel Fiyatlarında Domino Etkisi Hakim
“Bu fiyat artışlarından biz de çok rahatsızız ve piyasada bir domino etkisi olduğunu görüyoruz.” diyen Özbek sözlerine şöyle devam etti; "Görüştüğümüz tesis yetkilileri, yatırımcılar, otel yöneticileri; yan otelin fiyatı ne, öyleyse benim de fiyatım bu olsun ya da X otelin fiyatı ne, benim fiyatım da şu kadar üzerinde olsun mantığı ile hareket ederek fiyat belirliyorlar. Belirledikleri fiyatların iç pazarda satıp satmayacağına bakmıyorlar. Kurum olarak düşüncemiz şöyle; her destinasyonda lokal pazarın kuvvetli olması zaruridir. Bu kuvvet otellerimizin dış pazara direnç mekanizmasını artırır, yeri geldiğinde daha az taviz vermesini sağlar.”

Fiyat Artışı Beklentiyi Yükseltecek
Fiyat artışları ile ilgili tereddütlerini de paylaşan Özbek şunları dile getirdi; "Fiyatlar o veya bu şekilde arttı, tamam. Bu fiyatlar ile satın alma yapan misafir haliyle çok ciddi bir beklenti ile gelecek. Ben şimdi otelci arkadaşlarımıza soruyorum; servis standartlarınızla alakalı ne gibi hazırlıklarınız var, kendinizi bu konuda nasıl geliştirdiniz? Biz kaliteyi artırıyor muyuz, konseptleri kuvvetlendiriyor muyuz? Sadece maliyetler açıklamasına sığınıp kalite, konsept ve hizmet açısından birebir aynı standartları sağlamak, bu fiyat artışları ile misafirin karşısına çıkmak, tabii ki çok eleştirel bir durum yaratacaktır. Eğer bu konuda bir hazırlık içinde değilsek, otellerin memnuniyet puanlarının çok ciddi şekilde gerileyeceğinden endişe ediyoruz."

2019 İçin Misafirlerin İlk Tercihi; Bodrum, Belek ve Kemer
2019 erken rezervasyon kampanyasının ilk dönemini de değerlendiren Suat Özbek, satışlar hakkında bilgi verdi. Satışlarının geçen yıl ile aynı seviyelerde seyrettiğini ve aslında beklentilerinin önemli bir artış yakalamak yönünde olduğunu söyleyen Özbek, ciroda geçen yılın bu dönemine göre %30 oranında bir artışla karşı karşıya olduklarını ifade etti. Özbek; “2019 erken rezervasyon kampanyasında misafirlerin en çok tercihi ettiği bölgeler Bodrum, Belek ve Kemer olarak öne çıktı. Ege Bölgesi’nde Marmaris, Didim, Kuşadası, Fethiye ve Çeşme’nin de ilk dönem en çok tercih edilen bölgeler arasında yer aldı.” dedi. 

2019 ‘da Son Dakikada Yer Bulmak Zorlaşacak
Son olarak 2019 yılında yurt dışı pazarlardan Türkiye'deki otellere yönelik ciddi bir talep olduğunu söyleyen Özbek, yaz sezonunda otellerdeki yoğunluk oranlarının çok fazla olacağını ve iç pazar kontenjanlarına çok yer kalmayacağını belirtti.  Özbek, son dakikacı misafirleri şu sözlerle uyardı; "Şu ana kadarki satışlarda Avrupa pazarında ciddi artışlar var, Rusya pazarında uçak planlamalarının geçtiğimiz yıl seviyelerinde olduğunu görüyoruz. Rusya pazarı geçen seneki sayılarını tutturursa, Avrupa pazarındaki %50’nin üzerindeki artışlarla çok ciddi doluluklar olacaktır. Haliyle son dakikacı misafirlerin diledikleri fiyata istedikleri tesislerde yer bulmakta güçlük çekeceklerini öngörüyoruz. Bu fiyat artışlarına rağmen erken rezervasyon indirimleriyle birlikte misafirlerin seyahat planlamalarını kampanya dönemlerinde yapmalarını tavsiye ediyoruz. Ayrıca ulaşılabilir fiyatlı olmaları nedeniyle 2019 yılında misafirlerin kültür turlarına yöneleceklerini düşünüyoruz. Kış mevsiminde Safranbolu, Pamukkale, Beypazarı ve Kapadokya yaz mevsiminde ise Karadeniz, Ege ve Akdeniz turlarında yoğunluk yaşanacağını öngörüyoruz.”

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21