TURİZMİN SESİ
TÜRSAB Konya Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Atilla Özdemir, Antalya ve Konya gibi turizm bölgelerinde özellikle küçük dükkanlarda yapılan satışlarda, kısa dönemde daha fazla kar etmek isteyen iş yeri çalışanlarının, bir mal veya hizmetin bedelinin çok üzerinde fiyat isteyebildiklerini belirtti.
Turizm bölgelerinde aynı ya da benzer kalitedeki malların fiyatlarında, büyük bir istikrarsızlık olduğunu anlatan Özdemir, "Sıkça karşılaşılan bu durum, turizmin kıymetini bilmemek ve geleceği düşünmemek, günü kurtarma düşüncesinden kaynaklanıyor. Bu durum ülkemizin en önemli gelir kaynaklarından biri olan turizmi adeta baltalıyor" dedi. Ayrıca bir malın üzerindeki etikette "10 avro" yazıldığı halde, yerli müşteriye ya da bazı yabancı turistlere aynı malın 10 liradan satılabildiğini dile getiren Özdemir, şunları kaydetti: "Bazen yerli turist bile, örneğin hediyelik eşya satan bir dükkana giriyor, burada birbirinden habersiz 2 farklı tezgahtar, aynı mala farklı fiyat söyleyebiliyor.
Turist, Türkiye şartlarına göre pahalı bulduğu için o malı almasa bile, turistin güveni sarsılıyor. Ancak bu durum, büyük iş yerlerinde ya da alışveriş merkezlerinde görülmüyor. Çoğu tur operatörleri, yabancı turistleri kafile halinde bir alışveriş merkezine götürüp, buradan alışveriş yapmalarını sağlıyor. Bu nedenle, turizmin yoğun olduğu yerlerdeki küçük iş yerleri birleşerek büyük mağazalar açmalıdır. Yoksa, küçük iş yerlerinde prim usulüyle ç alışan tezgahtarlardan kaynakladığını düşündüğümüz çifte fiyat uygulaması , Türk turizmine büyük zararlar vermeye devam edecek."
Hiç kimsenin yabancı turisti "saf" olarak görmemesi gerektiğini anlatan Özdemir, "Gelirken Türkiye ile ilgili araştırma yapan ve okuyan turist, yaptığı alışverişlerde kandırılmaktan çekiniyor. Bu sorun mutlaka çözülmeli. Acaba, (çifte fiyat) yanlışından turistlerin haber olmadığını mı sanıyoruz? Eğer böyle sanıyorsak, 'büyük bir yanılgı içindeyiz' demektir. Bunu yapanlar, kendi bindikleri dalı kesiyorlar, ancak farkında değiller" dedi.
Özdemir, Türkiye'ye daha zengin turistin gelmesi, gelen turistlerin de bir sonraki yıl bu ülkeyi yeniden tercih etmesi için "turiste çifte fiyat" uygulamasının mutlaka önüne geçilmesi gerektiğini, bunun için yerel yönetimler veya Maliye görevlilerinin, turistik bölgelerdeki iş yerlerini etkin şekilde denetlemesi gerektiğini sözlerine ekledi. Almanya'dan eşiyle birlikte tatil için gelen ve Manavgat'taki her şey dahil 4 yıldızlı bir otelde kalan Ecki Croll, Türk insanını çok sıcak bulduklarını, tatilde Türklerle unutamayacakları çok keyifli zamanlar geçirdiklerini belirterek, "Türk insanı çok iyi, oteller gerçekten de çok hesaplı ve kaliteli. Ancak turistik çarşı merkezlerinde yabancı turistlere yüksek fiyat söylenmesini, çifte fiyat uygulanmasını etik bulmuyoruz. Bu konuda biz de uyarıldık. Almanya'da böyle bir şey yapılsa hemen müdahale edilir" diye konuştu.
Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Orhan Tolunay ise çarşılardaki fiyatların çok uygun fiyatlar olduğunu savundu.
Turistin alım gücünün düşük olduğunu dile getiren Tolunay, şöyle konuştu: "Vaktinin her anını otelde geçirmeyi düşünen bir turist profili var. Hedeflenen turizm bu olmamalı. Yeni bir turizm stratejisi uygulanması lazım. Fiyatta rekabet nedeniyle hizmet kalitesini düşürme noktasına gelindi. Turizmden gerek otelci gerekse esnaf alması gereken payı alamıyor.
Bardağın diğer yarısını doldurmak için çalışmalar yapılmalı. Daha fazla para harcayan, katma değer katan turist profilini oluşturmalıyız. Turist pahalılıktan şikayet etmemeli. Çünkü marka tercihinde bulunanlar büyük mağazalara gidiyorlar. Büyük mağazalardaki fiyatlar bellidir. Onun dışında, turistler dilediği yerden pazarlıkla alış veriş yapma olanağına sahiptirler. Çok ucuza alış veriş yapabilirler."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.