TURİZMİN SESİ
Türkiye'de ilk kez Hücresel Tedavi ve Rejeneratif Tıp Derneği bünyesinde organize edilen '1. Ulusal Mezenkimal Kök Hücre Sempozyumu Prof. Dr. Osman İlhan'ın başkanlığında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi.
Hücresel Tedavi ve Rejeneratif Tıp Derneği Başkanı Prof. Dr. Osman İlhan 5-6 Şubat 2010 tarihleri arasında düzenlenen sempozyumun basın toplantısında gazetecilere yaptığı açıklamada; Hücresel tedaviler kapsamında yer alan Mezenkimal Kök Hücre Tedavisi çağımızda tıp alanında oldukça heyecan verici ve hızla gelişen bir tedavi şeklidir. Eskişehir'de ilkini gerçekleştirme imkanı bulduğumuz sempozyumumuzla, ülkemizde bu alandaki bilimsel çalışmalara katkı sağlayan hekimlerin çalışmalarını yakından gözlemleme fırsatını bulduk.
Türkiye'de süre gelen kök hücre çalışmalarının yanı sıra yurtdışından mezenkimal kök hücrenin değişik alanlarda kullanımının öncüsü olan birçok davetli konuşmacı da mezenkimal kök hücrenin biyolojisi, değişik dokulardan izolasyonu, klinik kullanım alanları ve bu alanların etkinliği ile gelecekteki klinik kullanım alanlarını oldukça zengin bir bilimsel platforma taşımayı başardılar. ifadesini kullandı.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Laboratuarları ve Üniversitesi Rektörlüğü Kongre Merkezi'nde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen organizasyona davetli olarak katılan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı ve Anadolu Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen kök hücre tedavileri alanında Türkiye'nin geldiği noktayı değerlendirdi. Büyükerşen, kök hücre alanında hızla gelişmeye devam eden bilimsel tıp methodlarının ülkemizin geleceği açısından son derece umut verici olduğunu vurgulayarak, böyle başarılı bir organizasyona ev sahipliği yapıyor olmaktan ötürü mutluluk duyduğunu dile getirdi.
Özellikle Hücresel Tedavi ve Rejeneratif Tıp Derneği'nin bu alana yaptığı katkıların önemine dikkat çeken Büyükerşen; Kök hücre ve diğer birçok tıp dalına hizmet eden tıp derneklerin daha verimli çalışabilmesi ve sağlam adımlarla ilerleyebilmesi için vakıflaşmak oldukça muhim bir mevzu. Ülkemizde yüksek oranlara ulaşan ölümcül hastalıkların önlenmesine büyük katkı sağlayan tıp dernekleri ve sivil toplum kuruluşlarına yardım etmek isteyecek pek çok hayırsever olduğuna da canı gönülden inanıyorum. Sivil toplum kuruluşları ve hayırseverlerin bilinçli bir işbirliğine soyunmaları tıp alanında kısa zamanda uzun mesafelerin kat edilmesini sağlayacaktır şeklinde konuştu.
Çok sayıda bilimsel kurs ve oturumun yer aldığı üç gün boyunca devam eden sempozyuma, sempozyumu kredilendirecek olan EHA'nın (European Hematology Association) 2009 Başkanı Willem Fibbe etkinlik çerçevesindeki 'Başkanlık Konferansı'na davetli konuşmacı olarak katılırken, sponsor firmalar arasında Amphi Ltd., Ati Teknoloji A.Ş., Bristol- Myers Squibb İlaçları, Celgene Turkey
Erkim İlaç San. Ve Tic. A.Ş., Genzyme Turkey Ltd., Janssen-Cilag Türkiye, Novartıs Onkolojı
Roche Müstahzarları San. A.Ş, Schering-Plough Tibbi Ürünler Ticaret A.Ş., Tekservis Limited Şirketi
Alexion Pharmaceuticals yer aldı. Osmangazi Üniversitesi Kongre Merkezi'nde üç ayrı salonda düzenlenen üç yüz ayrı bilimsel oturuma, toplamda iki yüz doksan katılımcı iştirak etti. Oturumların bitiminde Akademi Klübü Akşam Yemeği ve Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası'nın verdiği klasik müzik konseri sonrası katılımcılar kısa bir şehir turuyla İç Anadolu Bölgesi'nin modern yüzü ve bir üniversite şehri olan Eskişehir'i de inceleme imkanı buldular.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.