Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından, iş dünyasında sürdürülebilir iş modellerine geçişi hızlandırmak ve sektörel çözümlerle ekonomik, toplumsal ve çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlamak amacıyla faaliyet gösteren Sürdürülebilirlik Akademisi’nin destekleriyle düzenlenen zirvede Gaziantep’teki yeni iş fırsatları, küçük ve orta ölçekte işletmeler için yol haritaları, yenilenebilir enerji yatırımları, enerji verimliliği uygulamaları, teşvikler ve düzenlemeler ele alındı.
Bu yıl ilk kez düzenlenen Gaziantep Enerji Zirvesi’ne Bakanlıklar, özel sektör, kamu sivil toplum kuruluşları, öğrenciler ve akademisyenler büyük ilgi gösterdi.Bundan böyle her yıl gerçekleştirilmesi planlanan zirvenin açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Dünya nüfusu yer yıl en az Türkiye’nin nüfüsü kadar artıyor. Bizim en sevdiğimiz varlıklarımız olan çocuklarımıza temiz bir dünya bırakma sorumluluğumuz var. Dünyanın doğal kaynaklarını kirleten ülkeler olduğu kadar temizleyen ülkeler de var. Biz temizleyen ülkeler arasında olacağız.” dedi. Sürdürülebilirliğin önemine dikkat çeken Yıldız, ‘2023 senesine kadar enerji kaynaklarında ve ısı kullanımında yalıtım ve diğer yöntemler kullanarak tasarrufa gitmeliyiz. Şu andaki yöntemleri kullanmaya devam edersek %20 tasarruf etmiş oluruz.’ diye konuştu.
Gaziantep Valisi Erdal Ata ise ‘Enerji insan hayatında önemi tartışmasız bir unsur. Sürdürülebilir kalkınma için de en gerekli konuların başında geliyor. Son yıllarda güneş enerjisi kullanımı büyük bir potansiyel oluşturuyor. Bu potansiyeli değerlendirmenin ülkemiz adına büyük faydası olacağına inanıyorum. Gaziantep şehri sürdürülebilirliğe verdiği önemle, yeni yapılanmalar ve düzenlemeler ile hareket etmeye devam edecektir.’şeklinde konuştu.Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey de Gaziantep’in yeni yatırımlar için önemli bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak, ‘Sanayi, bilim ve kültür alanlarındaki yatırımlarımızla farklı bir şehiriz. Sürdürülebilirliğin önemine de inanıyoruz. Bu anlamda Sürdürülebilirlik Akademisi’nin verdiği destek ile bu organizasyonu kurguladık. Wall Street Journal tarafından yapılan ve birçok parametrenin gözetildiği bir araştırmaya göre şehrimiz dünyadaki en hızlı büyüyen 10 şehirin arasında yer alıyor. Gaziantep’te bizi gururlandıran bir değişim gerçekleşiyor.’ dedi.
Zirvenin düzenlenmesinde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne destek veren Sürdürülebilirlik Akademisi’nin Yönetim Kurulu Üyesi Murat Sungur Bursa ise ’Gaziantep ili bugün dünyada 173 ülkede temsil edilmekte ve ihracat hamlesinde ofansif atılımlar gerçekleştirmektedir. Ülkemizin en hızlı büyüyen şehirlerinden biri olmasının yanı sıra, son yıllarda ihracatını en fazla artıran şehir olmuştur. Ayrıca Gaziantep ilklerin şehridir, KOSGEB’in oluşumu öncesinde bu projenin temelini atan KÜSGEB organizasyonu, ülkemizde ilk defa Gaziantep’te uygulanmış ve buradaki başarılı çalışma sonrasında tüm ülkeye yayılmıştır. Ayrıca ekolojik kent kavramını geliştiren ilk belediye Gaziantep Belediyesidir.’ diye konuştu.
Uzman Ekolog Ediz Hun yenilenebilir enerji kaynaklarının önemini vurguladı.
Gaziantep 1. Enerji Zirvesi’nde, “Sanayici gözüyle Gaziantep ve sürdürülebilir kalkınma”, “Sürdürülebilir kalkınmada enerjinin yeri ve yeni iş fırsatları”, “Sanayide enerji verimliliği ve karlılığa etkisi”, “Binalarda enerji verimliliği uygulamaları”, “Yenilenebilir enerji; lisanslı-lisanssız üretimler ve yasal düzenlemeler” ve “Kurumlarda karbon yönetimi” başlıkları altında düzenlenen oturumlarda, enerjiyle ilgili birçok önemli konu masaya yatırıldı.Zirvede düzenlenen “Sosyo ekonomik kalkınmada doğa-insan ilişkileri” başlıklı oturumda konuşan uzman ekolog olan Ediz Hun, çevre duyarlılığını, günümüze kadar geçirdiği evrelerle ele aldı. Özellikle iklim değişikliğini tetikleyen faktörlerden söz eden Hun, yenilenebilir enerji kaynaklarının önemini vurguladı. Sanko Enerji, Greeneco, MB Holding, SolarTürk, Tektuğ ve Rehau sponsor olarak yer alırken; Gaziantep Sanayi Odası, Ticaret Odası, Üniversitesi, Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü; ayrıca Türk Amerikan İşadamları Derneği (TABA/AmCham), Enverder, Gensed, İmsad, İzoder, İpekyolu Kalkınma Ajansı, Gaski, Gazdaş, Kosgeb gibi pek çok STK ve kurum destekliyor.
Konferanstan geriye karbon ayak izi kalmadı!
“Karbon nötr” olarak gerçekleşen zirve süresince ortaya çıkan karbondioksit (CO2) emisyonları hesaplanarak, zirvenin karbon ayak izleri silindi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.