• BIST 9940.91
  • Altın 3017.632
  • Dolar 35.386
  • Euro 36.5366
  • İzmir 8 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Antalya 8 °C
  • Ankara 6 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

EKOL’DE LOJİSTİK SOHBET

EKOL’DE LOJİSTİK SOHBET
Ekol Lojistik'in ev sahipliğinde gerçekleşen 3. Lojistik Sohbetleri'nde toplantı gündemi 2009-2010 krizini atlatmak için başvurulan çözüm ve yöntemlerdi

TURİZMİN SESİ


Lojistik sektörüne yönelik danışmanlık hizmeti veren Selco Danışmanlık'ın ortaklarından Murat Güventürk'ün moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantıda ağırlıklı olarak gıda sektörünün öncü firmaları bir aradaydı. Ekol Lojistik ve AON Türkiye yöneticilerinin de katıldığı toplantıda Danone, Eker Süt Ürünleri, Reis Gıda, Gür Süt ve Evyap gibi sektörünün öncü firmalarının yöneticileri yer aldı. Toplantı açılışında Murat Güventürk'ün paylaştığı, danışmanlık firması Cap Gemini tarafından dünya çapında gerçekleştirilen araştırma sonuçları ilgi çekti.

2009'da en çok yatırım “envanter optimizasyonu” na Araştırmaya göre tedarik zinciri yönetiminde 2009'un en zor dinamikleri arasında öne çıkanlar; ekonomik kriz, müşteri talepleri, sürdürülebilirlik, küreselleşme ve yeni pazarlar oldu. 2009'da firmaların lojistik alanında iyileştirme amacıyla en çok yatırım yaptığı ilk üç konu ise; envanter optimizasyonu, tedarik zinciri stratejisi geliştirme ve uzun vadeli tahmin yeteneklerini geliştirme olarak yer aldı. Kriz sebebiyle yatırımı en çok geri çekilen alan ise teknolojik yatırımlar olarak saptandı.

Süt ürünlerinde çifte kriz
Danone Tedarik Zinciri Yönetiminden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Rasim Karas 2009 yılında tüm dünyayı sarsan krizin yanı sıra hammadde, özellikle süt fiyatlarındaki ciddi artışın kendi sektörleri için ikinci bir kriz etkisi yarattığına deyindi. Bu krizlerin etkisini minimize etmek için önemli stratejik kararlar alan Danone lojistik alanında yeniliği tek depo kullanımından çoklu ortak kullanıma geçerek gerçekleştirdi. Eker Süt Ürünleri Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nevra Eker Güryel ise yoğurt ve süt tüketiminde ciddi bir düşüş gözlemlediklerini belirtti. Eker; “Krizde karsızlığı yönetmeyi öğrendik. Stabil satış seviyesini korumaya odaklandık ve promosyona ağırlık vererek yılı beklediğimiz şekilde kapattık” dedi.

1993 yılında paketli ürüne geçtiklerini belirten Reis Gıda Genel Müdürü Faik Kömeçoğlu; “2001 krizini yatırım yaparak geçirmiştik. 2010 yılında ise krizi çalışanlarımıza minimum yansıtmak ve mevcut istihdamımızı korumak ana hedefimiz. Stok yönetimimizi iyileştirerek maliyetlerimizi düşürüyoruz” dedi. Little Ceasars Pazarlama ve Satın Alma Müdürü Esin Çınar Bilgili ise 2010 sonu mağaza hedefini 50 olarak belirtti. Krizde izledikleri stratejiyle rekor pizza satışı gerçekleştirdiklerini vurgulayan Çınar; “Kuryeyle eve teslim yerine müşterilerimizi mağazamıza çekecek satış promosyonları yaptık.

Bu strateji satışlarımızda ciddi olumlu etki yarattı. Peynirin bizim için en önemli hammaddelerden biri olduğunu düşünürsek fiyatların yükselmesi son derece kritikti. Ancak biz stoklarımızı yükselterek zammı ürünlerimize yansıtmadık” dedi. FMCG sektörünün lider oyuncularından Evyap şirketinin Lojistik Müdürü Yusuf Kandemir ise domuz gribi salgınının anti bakteriyel sabun satışlarına olan etkisinin şirket için çok önemli bir girdi sağladığını ve 2009'u bekledikleri ciroyla kapattıklarını belirtti.


Ortak depo kullanımında rakipler artık bir arada olmayı kabul ediyor
Ekol Lojistik Gıda Sektör Yöneticisi Hacer Asma krizde esas tüketim rakamlarına ulaşıldığının altını çizdi. Stoklu yapıdan vazgeçenlerin sadece şirketler olmadığına, bireylerin de bu yönde harekete ettiğine dikkat çeken Asma; “eskiden sabunları, şampuanları beşer beşer alarak evde stoklayan bir tüketim yapısı hakimdi. Şimdi bireyler de şirketler gibi stok yönetimi yapar bir hale geldi. İnsanlar teker teker alım yaptıkları için krizin bize gerçek tüketim rakamlarını verdiğine inanıyoruz” dedi.

Geçmiş dönemde lojistik operasyon maliyetlerine yönelik çok fazla düşünmeyen şirketlerin artık bu alanda ciddi çalışmalar yaptığına da değinen Asma; “Özellikle gıdada taşımacılık ve depolama insan sağlığı açısından kritik önem taşıyor. Bu noktada firmalar bizim gibi uçtan uca tedarik zinciri yönetimi hizmeti sunan firmalarla çalışmayı tercih ediyorlar. Krizde en çok tercih edilen yöntemlerden biri ortak depo kullanımı oldu. Artık rakip markalar bir arada olmayı kabul ediyorlar” dedi.

Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21